Tre viktiga poäng mot Frölunda
Publicerad: 2021-03-29
På måndagkvällen var det finbesök i Vida Arena, från Göteborg. Frölunda stod för motståndet i en jämn och tight kamp där Lakers drog längsta strået i jakten på ligasegern.

Efter förlusten mot Rögle i lördags är det skönt att snabbt få på sig matchkläderna igen och in och köra,. Frölunda står på agendan och gästar Vida Arena. Första minuten är känslan att Lakers kom mer utr med en helt annan intensitet och glöd än senast nere i Ängelholm. Men det kändes lite som skenet bedrog, för ganska snabbt tog gästerna tag i taktpinnen och skapade långa jobbiga stunder i hemmalagets zon. Lakers får änd¨å ganska snabbt möjligheten att komma in i matchen när Simon Hjalmarsson drabbas av en utvisning efter 4.46.

Men det blir inget bra PP als från hemmalaget som egentligen inte skapar nått matnyttigt under dessa 2 minuter. Det går lite för långsamt helt enkelt. Efter utvisningen är det åter gästerna som styr och ställer. Hemmalaget har svårt att komma till, man vinner inga tekningar eller närkamper. Frölunda ser betydligt mer påslagna ut än hemmalaget. Och efter ett långt anfall där gästerna vinner tillbaka pucken hela tiden, så hittar till slut Robin Alvarez nätet bakom Viktor Fasth till 0-1 efter 8.24.

Efter halva perioden drygt så börjar hemmalaget få mer och mer att säga till om, även om matchbilden fortsatt är jämn. Målchanserna dock är få ska sägas. Efter 16.18 kommer så hemmalagets stora chans när Patrik Carlsson får 2+2 för en hög klubba på Marcus Sylvegård. Här får nu Lakers fast pucken betydligt bättre och dessutom ökar man hastigheten på passningsspelet eftersom gästerna i stort sett tokrusar på i sitt boxplay. Och detta utnyttjar hemmalaget till slut när man sätter en ordentligt fart på pucken och till slut tappar gästerna positionerna inne framför Johan Mattsson.

Jack Drury spelar snabbt i runden till Holmberg bakom mål, som i sin tur spelar in till en fristående Richard Gynge som direktskjuter in kvitteringen efter 18.04. Perioden slutar 1-1 med 11-9 i skottfavör för hemmalaget.

Den andra perioden blir en märklig historia med ett par längre avbrott. Först blir det ett långt avbrott pga av fel på plexiglaset. Och sedan skadeskjuter Robert Rosén målvakten Johan Mattsson som till slut tvingas utgå och Niklas Rubin tar över Frölundas målvaktsspade.

Men det är definitivt Lakers som börjar den andra perioden bäst och man sätter stenhård press på Frölundas backar vilket vi inte sett tidigare i matchen. Brendan Gaunce jobbar stenhårt så här långt och i början av perioden jobbar han tillbaka pucken i mittzon och vänder upp två mot noll tillsammans med Jack Drury. Passning över till Drury som direkt spelar tillbaka och Ganunce kan trycka in ledningspucken bakom Johan Mattsson efter 5.03 av perioden.

Strax efter ledningsmålet har Frölunda pucken offensivt och gästernas Christoffer Ehn kör på Fasth bakifrån i huvudet och får matchstraff. Dessa 5 minuter blir inte alls vad vi alla hoppats på. Först ett långt avbrott pga plexit och sedan en skadad Johan Mattsson gör att hemmalaget aldrig riktigt får nått flyt i sitt PP, samtidigt som man spelar slarvigt. Inget mål på dessa 5 minuter och nu känner man att det ganska snabbt kan komma en utvisning på hemmalaget.

Och det gör det med besked. Efter 13.05 är det Andrew Calof som får vila när man ställer till det för sig med två inkorrketa tekningar. Lakers klarar den här, men bara minuten efter man blivit fulltaligt åker Joel Persson ut för en hakning. En utvisning som även den klaras av på ett bra sätt. Men åter igen ca minuten efter man blivit fulltaligt är det Juuso Vainio som får åka och sätta sig för en interference. Den sista utvisningen kommer efter 19.08 vilket gör att Lakers har dryga minuten kvar av det boxplayet i början av den tredje perioden.

Gästerna vinner skotten med 9-10 i den andra men hemmalaget vinner målmässigt med 1-0.

En bra start av den tredje perioden av Lakers som inledningsvis spelar stabilt och med hård press på gästernas puckhållare. Och man har även initialt lite längre anfall vilket ger utdelning redan efter 6.46 när Emil Forslund visar upp ett härligt driv i offensiv zon och efter en grym skridskoåkning kan han slänga in en puck mot mål. Där står Marre Lundberg på kontoret och styr in 3-1 bakom Niklas Rubin.

Exakt 3 minuter senare tighta gästerna till tillställningen igen när Lakers slarvar en hel del i egen zon, och släpper gästerna på insidan. Och det Nicklas Lasu som sätter reduceringen efter 9.46 på en sargretur. Resten av perioden bli en kamp där gästerna sätter in allt dom kan för att utjämna och hemmelaget som försöker stänga alla ytor som finns. Och Lakers tar ett stort steg mot serieseger när man håller ut hela vägen och vinner med 3-2. 3 viktiga poäng in på kontot i jakten på seriesegern. Tredje perioden bjuder inte på mycket. Skotten slutar 3-6 till gästerna och totalt 23-25.

Nästa match ser vi på onsdag kväll då Lakers besöker Gävle med match mot Brynäs. Nedsläpp kl 18.00.