Årets räddning och bonuspinnen till Lakers
Publicerad: 2022-02-19
Under lördagskvällen kunde vi bevittna en match som hade allt och lite till. En otrolig vändning av hemmalaget i ett svårt läge gav till slut en bonuspoäng till Växjö Lakers efter avgörande på straffar. Emil Larmi, matchens spelare och artist.

Brynäs besöker Vida Arena och är givetvis revanschsuget efter 1-5 förlusten hemma mot Växjö förra lördagen. Vi får se en händelserik inledning av matchen där det smäller bakom Brynäs mål redan efter 1 minut. Växjös Joel Kellman tar pucken runt kassen där Brynäs Dmytro Timashow kommer med ganska hög fart mot en Joel som precis släpper pucken, och Timashow fullföljer mot en ganska försvarslös Joel som går i isen efter en rejäl smäll.

Timashow får game missconduct 5 + 20 minuter och Lakers får direkt en fin chans att ta initiativet i den här matchen. Men vi ser egentligen bara ett riktigt bra läge när Rosén skjuter. Resten av detta PP är väldigt undermåligt trots hela 5 minuter. Efter utvisningen så är matchen ganska jämn och lagen byter initiativ. Men med 6-7 minuter kvar av den första perioden så tappar ett slarvigt spelande hemmalag all offensiv edge och det är Brynäs som tar initiativet i matchen.

Hemmalaget har svårt att över huvudtaget komma igenom mittzon. Brynäs stänger alla spelavägar och blir det lag som står för den offensiva delen i resten av perioden. Lakers får tacka debuterande målvakten Emil Larmi för att det fortfarande är 0-0 efter den första perioden. Skotten slutar 9-12 till gästerna.

Den andra perioden blir i sin helhet en uppryckning spelmässigt, men Lakers har enormt svårt att skapa de där riktigt vassa målchanserna. Man hamnar hela tiden på utsidan när man väl kommer in i offensiv zon, annars fastnar man i Brynäs köttmur i mittzon. Brynäs har initailt av perioden betydligt lättare att hitta bra ingångar och bra vägar genom mittzon.

Och det blir gästerna som till slut tar ledningen efter ett skott som går i sargen bakom mål och sedan letar sig in framfär mål där det skapar lite tumult. Trots övertaligt med blåa spelare framför Larmi så får ändå Oula Palve träff på den lösa pucken och vi har 0-1 efter 14.34. Lakers försöker och man börjar sakta men säkert hitta ett sätt att penetrera Brynäs uppställning i mittzon, genom att lyfta ner mer puckar och komma med fart. Man börjar vinna duellerna nere i offensiv zon och till slut så får man utdelning när Rosén hittar upp till Häman Aktell som från blå skjuter 1-1 efter 15.08.

Ett ganska snabbt svar alltså på Brynäs ledningsmål. Målet ger hemmalaget en ganska tydlig boost och man börjar bli riktigt jobbiga för gästerna. Och man skapar tillräckligt mycket för att få in en ledningspuck också, men det vill sig inte. Andra periodens enda utvisning fick Kristofer Berglund i den 7:e minuten för en holding. Men Lakers kunde inte utnyttja den även om det var klart bättre än matchens inledande PP, och man skapade några riktigt bra lägen. Skotten i den andra perioden slutar även den i gästernas favör med 8-9.

Avslutningen på den här matchen blir enormt dramatisk och händelserik. Efter 5.02 får Lakers ett PP när Linus Ölund åker ut två minuter för en tripping. Bra PP men inget mål. Istället får Brynäs chansen i samma stund som man blir fulltaliga då Peter Andersson åker ut för samma sak. Och Brynäs visar effektivitet när Greg Scott styr in ledningspucken mellan benen på Larmi bara 25 sekunder in i det numerära överläget.

Under de sista 10 minuterna haglar utvisningarna. Först är det Robert Rosén som har lite otur och åker ut för en tripping. Här gör Emil Larni årets räddning när han kastar sig som en fotbollsmålvakt och räddar öppet mål med plocken. Men värre blir det med bara 4.49 kvar på klockan så åker Peter Andersson ut på ett matchstraff för en charging (otillåten tackling). Mindre än 5 minuter kvar och en 5 minuters utvisning kändes ju inte bra alls. Men hemmalaget hade inte gett upp, utan sätter istället en jättepress på gästerna så fort man får ut pucken och ner i Brynäs zon. Där jobbar Martin Lundberg fram pucken till sin namne Arvid Lundberg som först fintar skott och sedan lägger ett handledsskott intill Vehviläinens närmsta stolpe och mot alla odds har vi 2-2 på tavlan efter 17.49.

Det blir några riktigt svettiga sista minuter innan signalen ljuder och man faktiskt har fixat en poäng. Vid signalen kvartsår 11 sekunder av 5:an men tyvärr tar målskytten Arvid Lundberg en utvisning i sista sekunden när han kastar iväg pucken ut i mittzon. Detta innebar spel 5 mot 3 i 11 sekunder och sedan 5 mot 4 eller så småningom 4 mot 3 under förlängningen. Men Lakers spelar smart och lyckas fortsätta att spela 5 mot 4 under hela utvisningen och man klarar av detta svåra läge också.

I slutet av övertiden är det Brynäs som ställer till det för sig och drar på sig själv en dubbelutvisning med bara 26 sekunder kvar på klockan. Spel 5 mot 3 och ett jätteläge för Lakers att avgöra. Men pucken vill inte in och tiden rinner ut till ett straffavgörnade istället. Larmi räddar första och sedan gör Olle Lycksell ett riktigt snyggt mål. Efter detta missar Brynäs men även Lakers genom Glenn Gustafsson, och Brynäs Anton Rödin utjämnar när han snyggt drar Larmi som faktiskt nästan räddar. Istället avgör Joel Kellman med sista straffen och ser till att bonuspinnen stannar kvar i Växjö.

Skotten totalt vinns av gästerna med 28-33, men matchen vinns av hemmalaget. Där avgörande målet tillskrivs Joel Kellman. Nästa match ser vi på tisdag när Lakers gästar SAAB Arena i Linköping. nedsläpp kl 19.00. Nästa hemmamatch är på torsdag då vi ser ett smålandsderby mot IK Oskarshamn. i Vida Arena. Nedsläpp kl. 19.00. Se till att säkra din biljett!