Förlust med 3-1 i Göteborg
Publicerad: 2022-09-27
En intensiv och tät batalj, där Växjö tog ledningen i första perioden. Trots en lysande målvaktsinsats av Adam Åhman kvitterade Frölunda och gick förbi i mellanakten för att sen stänga ner helt i tredje.

Kl 19:00 släppte Christoffer Holm pucken i Scandinavium där Växjö ställdes mot Frölunda i kvällens drabbning. Redan i första anfallet sattes Adam Åhman på prov genom en hög Frölundapress, men klarade. Sen var det Växjös tur att testa den danske Frederik Dichow, som debuterade i både SHL och i Frölundas kasse. Lagen turades om att producera målchanser, men det var bakom Åhman det ringde först, ett mål som gick till videogranskning och dömdes bort då man ansåg att Åhman hade blockerat pucken innan Max Friberg grävde loss den.

Fortsatt intensiv hockey, med en tydlig offensiv inriktning, och det skulle ringa snart igen, men denna gång bakom Dichow när Lukas Bengtsson bröt en passning i mittzon under Frölundas uppspelsfas, Bengtsson gick rakt mot mål och smackade iväg en projektil mellan benen på den danske målvakten. Växjö trampade på ganska bra, och satte upp flera bra försök, men även Frölunda satte Åhman på hårda prov, och vi fick se flera fina ingripande från Adam.

Mot slutet av perioden hotade Växjö mest, och man skapade flera riktigt fina anfall. Hemmalaget kom i snabba omställningar men Lakers backar såg till att hålla de på utsidan, och de gånger de kom igenom stod Åhman stabilt, och motade allt som kom emot honom. Med 1:35 kvar kom matchens första utvisning på Max Friberg för en fasthållning, och Växjö skulle få spela powerplay perioden ut, tyvärr. Man satte upp ett par uppställda spel men man kom inte riktigt nära innan periodvisslan ljöd. Periodens statistik då, 0-1 i mål, skotten slutade 14-13 och 1x2 minuters utvisning för Frölunda.

Andra perioden drog igång med en kort stunds powerplay för Växjö, men Frölunda hann bli fulltaliga innan Lakers hunnit etablera spel. Sen var det hemmalaget som satte upp ett par tre finfina lägen, och åter stod Adam Åhman i vägen, men när Patrik Carlsson fick pucken mitt i slottet och dessutom på högkant, gick Åhman i fel hörn och det var kvitterat i Scandinavium. Spelet fortsatte vara intensivt och svängigt från sida till sida, hemmalaget pressade på, men fick ställa om snabbt när Växjö vände och kom i motattack. En frejdig hockey som bjöd på både spänning och många tillrop från läktarna.

Strax innan 8 minuters spel låg pucken åter i Adam Åhmans kasse, men denna gång kom den in från baksidan, när spelare låg på buren så den tippade framåt, och inga protester vare sig från spelare eller publik kom denna gång när pucken inte släpptes på mittpunkten efter det. Men mitt i perioden var det åter lite mer Frölunda, precis som i början på första. Växjö var hårt tillbakapressade och det är ju långt till båset i mellanakten som vi vet. Som ett välkommet avbrott kom en hög klubba från Jan Mursak på Dan Sexton, och ett bra läge för Lakers att återta lite offensivt tryck. Men genom olyckliga passningsvägar, krångligt spel och ett uppoffrande hemmalag blev det spel 5-5 igen utan att Lakers egentligen hittat fram till något offensivt alls i numerärt överläge.

6:13 kvar och Martin Lundberg drog på sig en trippingutvisning och Frölunda skulle på dagens första powerplay och en chans att befästa sitt övertag målmässigt också. Men Adam Åhman, vilken hjälte, benparader, sidoförflyttningar och omöjliga räddningar radades upp mellan Växjös stolpar. Men det går ju inte att freda sig hur länge som helst, strax efter Lakers blivit fulltaliga fick Åhman kapitulera då Filip Johansson hamnade omarkerad och kunde skicka in pucken ganska ostört. Växjö var nära att svara upp direkt, men fick nöja sig med ett underläge på ett inför tredje. 2-0 i mål i perioden, skotten slutade 12-8 och 1x2 minuters utvisning för vardera lagen.

Tredje perioden tog sin början med ett par anfall åt vardera håll, precis som matchbilden sett ut ikväll, men undantag från delar av andra perioden då hemmalaget satt lite mer i förarsätet. Men Frölunda gjorde det inte lätt för Lakers att komma igenom, man stod upp bra på egen blå, och ställde snabbt om när tillfälle gavs. Men efter den lite böljande inledningen så blev det snart mycket mer tillknäppt spel, inget av lagen kom egentligen någonstans, utan lagen bytte puckinnehav i mittzon och sen blev det inget mer av det.

Mitt i perioden kom dock Växjö igenom två gånger om, båda gångerna anförda av Joel Persson, kanske kunde man ana en scenförändring igen, eller var det mest önsketänkande kanske? Men, nej kanske ändå inte, ställningskriget var strax totalt igen, och många spelavbrott gjorde att det inte blev någon flyt alls i något spel. Och blåstes inte spelet av så var det passningar som inte gick hem och spelvändningar på det.

I ett Frölundanafall tvingades Joel Persson ta en utvisning och Frölunda fick 2 minuter spel 5-4, och ett ypperligt läge att punktera matchen rent av. Men Lakers klarade tillsammans med en vilt kämpande Adam Åhman, som gjorde en jättematch ikväll, av utvisningen och Persson kom in på isen igen. Dryga 4 minuter kvar och nu började de goda råden bli dyra. Men sen lyckades Frölunda genom Antony Greco pilla in en puck och Jörgen Jonsson tog time-out. Fanns det något mer att hämta ut laget ikväll tro? Åhman fick lämna för en extra utespelare, men skulle det räcka? Nej, det gjorde inte det utan Frölunda vinner ganska ohotat till sist. Matchen summerar vi till 3-1. Skotten slutade 31-28 och utvisningarna 2x2 minuter för respektive lag.

På torsdag den 24/9 kl är det dags för nästa hemmamatch då Brynäs gästar Vida Arena. Pucken släpps kl 19:00 och hockey ska ju ses live så se till att skaffa din biljett på (http://vlh.ebiljett.nu) eller följ matchen på Cmore alternativt via sociala medier.