Växjö Lakers klara för kvartsfinalspel
Publicerad: 2022-03-22
På tisdagskvällen skulle nästsista grundseriematchen avgöras. Viktiga poäng stod på spel. Växjö Lakers är ett nummer för stora för Oskarshamn den här kvällen och inkassera samtliga 3 poäng och är därmed klara för kvartsfinal efter att LHC besegrat Örebro.

Nästsista grundseriematchen för säsongen 21/22 stod för dörren denna tisdagskväll i slutet av Mars. Och ett smålandsderby dessutom, vilket givetvis smakade extra gott. Förutsättningarna är att båda lagen slåss för en placering som på lite olika sätt kan ge fortsatt spel efter omgång 52. För Lakers är det klart att man fortsätter att spela, men om det blir topp 6 och en direkt kvartsfinal plats eller en åttondel är det man helt enkelt ska spela om dessa två sista omgångar.

För hemmalaget gäller åttondel eller semester. Och det är definitivt gästande Växjö Lakers som tar kommandot den här kvällen. Och detta i form av i första hand ett riktigt bra försvarsspel över hela banan. Hemmalaget har enormt svårt att under den första perioden hitta något kreativt. De målchanser man hittar är oftast ur slumpen eller ett par få misstag från gästerna.

Efter 2.31 åker hemmalagets Emil Lilleberg ut 2 min för en fasthållning och då är det dags för Richard Gynge att göra sitt 22:a mål för säsongen när han hittar nätet efter pass från Rosén in framför mål. Målet kommer efter 3.23. Lakers dominerar den första perioden både med och utan puck. Och när vi närmar oss den sista minuten av perioden är det Lycksell som på pass från Arvid Lundberg hittar en minimal lucka i Tim Juels närmsta kryss. Precisionsjobb från Olle Lycksell som ger gästerna 0-2 på tavlan efter 18.43. Man vinner även skotten med klara 3-13.

I den andra periodens inledning får vi en en liten game changer situation när Johannes Salomonsson sätter in en tackling på otursdrabbade Peter Andersson som får utgå med en trlig hjärnskakning. Detta ruskar om gästerna lite och Oskarshamn tar över dirigentpinnen och är det lag som driver större delen av den andra perioden. Ganska snabbt efter Peters skada så får man utdelning genom Patrik Karlkvist som solokör förbi Krutil och sätter reduceringen till 1-2 efter 3.43.

Gästerna visar en större oro i sitt spel, man gör mer misstag vilket ger hemmalaget en extra boost. Även skotten i den andra perioden vinns av hemmalaget övertygande med 13-6. Men det blir ändå Lakers som får sista ordet även i den här perioden. I den sista minuten iscensätter Hardy Häman Aktell och Erik Josefsson ett anfall, egentligen helt utan fart. Den enda som sätter fart är den tredje länken som får pucken, nämligen Emil Forslund. Han fintar skott vid blå, trycker sig förbi och får iväg ett välplacerat skott i bortre krysset när klockan stannar på 19.30.

Ett väldigt viktigt mål rent mentalt, efter en väldigt tung period med Oskarshamn i förarsätet och skada på Peter Andersson.

I den tredje perioden har Lakers hittat tillbaka till det där täta tighta spelet som är näst intill omöjligt att forcera. Trots att Glenn Gustafsson åker på en tripping utvisning redan efter 37 sekunder så är detta ändå Lakers match. Man klarar av boxplay spelet alldeles lysande och strax efter man blivit fulltaliga så stressar Rosén tillsammans med Nättinen hemmalagets backar så pass att man tappar pucken, Rosén sparkar fram den till en fri Nättinen som får göra ett efterlängtat och viktigt mål fram till 1-4 efter 3.13.

Oskarshamn hamnar i stort sett på utsidan hela tiden och har väldigt svårt att komma in i det farliga området framför Åhman. Gästerna spelar bestämt och man vinner puckar på alla ytor på banan. I mitten av perioden hittar Joel Persson och Hardy Häman Aktell ett fint klapp-klapp spel på blålinjen där den sistnämnde hittar nättet via stolpen bakom Juel fram till 1-5 efter 9.58.

Lakers skapar ganska mycket i Oskarshamns zon, och ett läge i slutet skapar lite bråk framför Juel och vi får ett antal utvisningar på Glenn Gustafsson och Pontus Holmberg i Lakers samt Worge Kreü och Tomas Zohorna i hemmalaget. Strax efteråt åker även Cameron Brace ut för solklar tripping och Lakers tar då chansen, bara 4 sekunder in i PP, när Lycksell hittar en fri Gynge som bara kan styra in pucken och sitt andra mål för kvällen fram till 1-6 efter 17.16. Vilket blir slutresultatet denna afton dans. Lakers vinner även den totala skottstatistiken med 22-26.

I och med detta och Linköpings seger över Örebro så är det nu klart att Lakers är topp 6 och klara för kvartsfinal spel. Sista matchen mot Färjestad är givetvis viktig då det handlar om placeringsmatcher där man kan bli allt från 4:a till 6:a. Nästa match alltså mot FBK på torsdag med nedsläpp kl 19.00. Sista grundseriematchen.