Tufft Smålandsderby slutade utan poäng för Växjö Lakers
Publicerad: 2017-12-28
Med två formstarka lag i kvällens derbymatch så var spänningen på topp både innan och under matchen, Calof inledde kvällens målskytte, men HV lyckades tillslut få med sig tre poäng.

En fullsatt Kinnarps Arena stod värd för kvällens Smålandsderby, det tredje för säsongen varav de två första slutade med uddamålssegrar för Växjö Lakers. En skön stämning och inramning för kombattanterna på isen. Första perioden startade i ett furiskt tempo, HV hade ett jätteläge efter ca 1:30, men Lakers lyckades hålla pucken utanför mållinjen. Första avblåsningen kom efter 3:07 då VLH fick slå en icing. Efter denna tekning var HV återigen nära, men ett pressat Växjö lyckades freda sin kasse. HV började helt klart bäst. Lakers var stundtals nertryckta ordentligt och efter halva perioden hade Växjö inte haft ett enda skott på mål och fick dessutom spela boxplay efter matchens första powerplay, då Brodecki drog på sig en interference-utvisning efter 11:26. Och 2 sekunder innan Brodecki skulle komma in, så åkte Rahimi ut två minuter för en puck-out, jobbigt läge för ett redan pressat Växjö. Men Andrén var följsam och på tå, och Lakers klarade av detta dubbla boxplay. När Rahimi kom in från utvisningsbåset fick han pucken och var så nära att göra mål trots hård uppvaktning av backcheckande HV-spelare. Efter 16:56 så kom VLH´s tredje utvisning. Denna gång var det Brendan Shinnimin som gjorde sig skyldig till en interference. HV radade upp chans efter chans även i detta powerplay, men Lakers klarar sig även denna gång efter storspel av Andrén. Periodens skottstatistik talar sitt tydliga språk, 10-1 i skott till hemmalagets fördel.

Andra perioden bjöd inledningsvis på några sekunder som såg ut som i första perioden, vi blev nertryckta långt ner bakom eget mål, men Andrew Calof blev kvällens första målskytt, sedan han fått en öppnande sidledspassning från Shinnimin. Skottet från Calof var en riktig stänkare som Fredrik Pettersson-Wentzel inte hade en chans att ta. 0-1 efter 1:43 spelat i andra. Strax efter detta satte Carnbäck ytterligare en puck i nätet bakom hemmalagets målvakt. Dock dömde Pehr Claesson detta mål bort på grund av att pucken tog på nämnda domare och friställde Carnbäck framför mål. Efter 5:05 så var det dags för Lakers fjärde utvisning, denna gång var det Robert Rosén som fick sitta två minuter för en tripping. Men boxplay klarade vi av ännu en gång, med en storspelande Andrén som sista mur. När Rosén kom in i spel igen så skapade Lakers framförallt genom Reddox och Bokk ett par läge framför Pettersson-Wentzel, som började få upp värmen lite efter en första period med väldigt få ingripanden. Lakers första numerära överlägen kom 13:35 då Pierre Engvall åkte ut för en offensiv interference. Och med 4:43 kvar så sätter Pontus Netterberg tvåan fint framspelad av Brendan Shinnimin. Efter målet blev det lite gurgel, och Shinnimin blev utvisad för osportsligt uppträdande. Denna gången blev det för mycket, HV radade upp ett fint powerplay och Lawrence Pilut prickskjuter in hemmalagets reduceringspuck 16:45. Och med bara 1:24 kvar så kvitterar hemmalaget, sedan Oskar Sund fått en chanspassning och sätter dit den i maskorna. 2-2 efter den andra perioden och 11-7 i skott.

Kvällens tredje period började lite mer avvaktande än de två första. Långa spelsekvenser med lite halvhjärtade chanser på båda håll. Men Lakers skulle spela ytterligare ett boxplay, då Carnbäck visades ut för en charging 3:40 in i perioden. HV skapade massor med chanser, men återigen visade Andrén bra klass och gjorde flera bra ingripanden. VLH klarade av även detta boxplay. Lakers fick sedan möjlighet i numerärt överläge då David Gustavsson i HV visades ut 2 minuter för en fasthållning. Under sista delen av pp:t så kom Calof loss och blir fasthållen och fick med sig ytterligare en utvisning, och 10 sekunders spel i 5-3 innan Gustavsson kom in igen. Det var Marc Zanetti som åkte på en hakning denna gång. HV redde ut dessa två boxplay och strax efter det fick man även med sig en utvisning då Carnbäck åter fick sitta två minuter på bänken för en fasthållning. Efter bara 38 sekunder åker Rahimi ut för en slashing och 1:44 i fem mot tre var ett faktum. Men, Lakers hade en målvakt av absolut världsklass i kassen idag, och med hjälp av både stolpar och annat så fredade Viktor Andrén alla försök under detta boxplay. Hv höll fortsatt hög press, och med 3:54 kvar så skvätter Mattias Tedenby in pucken till slut, och hemmalaget tar ledningen med 3 mål mot 2. Med knappa två minuter kvar tar Sam Hallam ut Andrén för spel 6-5, men de sista minuterna rann iväg för Lakers, som fick åka hem utan poäng ikväll. En tät match som var spännande rakt igenom, precis som ett derby ska vara. Men skotten 35-12 och 10 minuter mer i utvisningsbåset blev lite för mycket ikväll, men vilken match Viktor Andrén gjorde! Det tar vi med oss hem till Växjö!