Växjö vann efter OT
Publicerad: 2021-04-14
Växjö Lakers är vidare till semifinal efter vinst i fjärde kvartsfinalen efter OT mot Färjestad. Lakers inledde bra, men Färjestad lyckades komma tillbaka genom två snabba mål och tog matchen till förlängning, där Fredrik Karlström blev matchhjälte med mål i femte perioden

Kvartsfinal nummer 4 och chans att sätta spiken i kistan mot Färjestad och avancera till semifinalspel. Första perioden inleddes ganska avvaktande, Växjö hade ju lite mindre press på sig och det syntes inledningsvis, hemmalaget spelade lite mer stressat och på chans medan Lakers kunde välja lite lugnare och tryggare alternativ på isen. Men, Färjestad kom i ett par snabba omställningar och det var också en sådan spelvändning som resulterade i ett ledningsmål för hemmalaget efter 06:22 spelat. Färjestad kom i en två mot etta och Pontus Widerström satte pucken mellan benskydden på Viktor Fasth.

Hemmalaget fick lite momentum efter ledningsmålet och gick på ganska hårt i ullstrumporna, man kom in rättvända i Lakers zon och Växjö hade svårigheter stundtals att hålla sina motståndare på utsidan. Men när Lakers kom in i offensiv zon så bet man sig fast där under långa stunder, och efter 11:10 så kom matchens första utvisning, Jens Westin fick en tvåa för en fasthållning och in på isen med powerplayuppställning. Och idag klev han fram, Lakers meste målgörare Emil Pettersson nätade efter ett riktigt fint uppställt spel där pucken landade på Emils klubba och han sköt in den under Arvid Holm som inte han med i sidoförflyttningen. Passningen kom förstås från Robert Roséns klubba.

Två minuter efter kvitteringen slog Joel Persson en puck-out och fick vila två minuter för det. Färjestad ställde upp men Lakers gjorde vad de skulle i boxen runt Fasth och klarade av utvisningen ganska enkelt. Med bara 01:50 kvar på perioden kom nästa mål, Växjö satte upp ett ganska bra anfall, och snurrade runt lite i Färjestads zon, där Tim Erixon stoppade pucken vid sargkanten och fick fram den till Fredrik Karlström, som hittade Pontus Holmberg med en fin diagonalpassning, och ”Holma” klippte till direkt och pucken gick in bakom Holm. En ganska jämn period, där hemmalaget kom ut hungriga men Växjö åt sig in i matchen och dikterade villkoren mot slutet. Vi sammanfattade första perioden med följande siffror: 1-2 i mål, 6-11 i skott på mål och 1x2 minuters utvisning för vardera lagen.

I andra perioden kom Växjö ut och satte tonen direkt. Man bet sig fast i offensiv zon och skapade mycket trubbel för hemmalaget, och Pontus Holmberg bjöd tillbaka från förra målet och satte upp Fredrik Karlström som hade öppet mål och det var 1-3 på tavlan. Färjestad tog timeout, och var tvungna att flytta upp spelet, vilket man också gjorde, i följande anfall reducerade man, även denna gång var det Pontus Widerström som slog till pucken och en skymd Viktor Fasth såg inte den komma. 2-3 redan efter 02:34 av perioden.

Nu blev det lite nerv i matchen igen och känslorna svallade över och vi fick en dubbelutvisning på Ginning och Erixon, och spel 4-4 i två minuter. När lagen åter var fulltaliga var det ganska jämt på isen, lagen turades om att skapa farligheter och efter 08:09 hittade kom ett långt uppspel från hemmalaget vilket ställde Miika Koivisto lite och han åkte på en hög klubba för att avvärja ett eventuellt friläge. Dags för boxplay för Växjö som inte lyckades hålla undan denna gången utan Färjestad kvitterade 10:08 genom Per Åslund som höll sig framme och petade in returen från Michael Lindqvists skott.

Hemmalaget stod upp bättre nu och hindrade effektivt Växjö att komma med fart genom mittzon, och vände på spelet flera gånger. Mycket energi hos de gröna spelarna nu efter upphämtningen målmässigt. Men mot slutet av perioden så lyckades ändå Lakers lyfta upp spelet igen och testade Arvid Holm rejält ett par gånger. Emil Pettersson var het, liksom kedjan med Holmberg, Karlström och Sylvegård, men trots flera fina försök lyckades hemmalaget hålla undan och vi stängde period två med följande siffror: 2-1 i mål, 6-9 i skott på mål och 1x2 minuters utvisning för Färjestad respektive 2x2 minuter för Växjö.

Tredje perioden inleddes återigen med bra Växjötryck, likt andra perioden bet man sig fast under flera minuter i Färjestads zon. Men hemmalaget arbetade sig in i matchen igen, och de var ju så tvungna att gå för fullt för att få till stånd en förlängning av denna matchserie. Lakers stod upp bra på blå när Färjestad försökte bygga upp anfall, och man lyckades för det mesta ganska bra med det. Det var hemmalagets snabba spelvändningar som vållade störst problem egentligen samt kedjan med Lycksell, Åslund och Nilsson.

Mot mitten av perioden kom Färjestads första lite längre anfall i perioden, och Växjö blev ganska hårt nertryckta innan man till slut fick ut pucken och kunde byta in lite fräscha spelare. Frustrationen och stressen hos hemmalaget blev alltmer påtaglig, och Lakers kunde vid flera tillfällen bryta och lugna ner spelet.

Mot slutet av perioden så gasade Färjestad på, och man närmade sig Fasth vid ett par gånger. Med 04:09 minuter kvar åkte Widerström på Fasth ordentligt, och hamnade på utvisningsbänken, men domarna plockade även ut Ilari Melart som ganska kraftigt markerade mot Widerström. I sekvensen senare tvingades Joel Persson till en hakning framför Fasth, och även han visades ut och vi hade då spel 4-3. Tufft läge nu för Växjö och kanske Färjestads chans att hålla sig kvar i kvartsfinalspel. Växjös lilla box stod upp bra och redde ut situationen, och vi blev fulltaliga igen efter några sekunders spel 5-4. Skulle vi få en förlängning även ikväll? Jo, tredje perioden tog slut utan fler mål och vi får avvakta en fjärde. Statistiken för tredje: 0-0 i mål, 11-9 i skott på mål och 1x2 minuter respektive 2x2 minuters utvisningar.

Fjärde perioden och sudden death, och Färjestads enda chans att förlänga säsongen, och det var också de som stod för första rejäla målchansen, men Fasth var med på noterna. Sen vad det nära för Calof, men han fick pucken i stillastående, och Holm briljerade med en fin räddning. Båda lagen skapade fina målchanser om vartannat, och det var länge helt jämt och ovisst. Efter de första fyra fem minuternas intensiva spel lugnade det ner sig lite, och vi fick en hel del icing och offsideavblåsningar. Återigen kändes Karlström, Holmberg heta, och skapade farligheter varje byte de var inne. Även Drury och Forslund var på tå och checkade högt och effektivt fast pucken flera gånger.

Efter 09:03 visades Jack Drury ut för en tripping, som kanske inte var helt rätt dömd, men så blev det och ett viktigt boxplay väntade nu. Växjö offrade sig hänsynslöst och täckte skott och lyckades hålla undan under utvisningen. Efter utvisningen svängde det återigen fram och tillbaka. Färjestad gick hårt på kassen men öppnade samtidigt upp sig bakåt. Med fem minuter kvar klarade sig hemmalaget med nöd och näppe ifrån ett felaktigt byte, samtidigt som Växjö satte upp en rejäl press, återigen var det Holmström och Karlström som tuggade sig fast i anfallszon.

Växjö tog över mer och mer i denna fjärde period, man skapade längre och tyngre anfall och vassare målchanser, kanske beroende på att Färjestad alltmer insåg allvaret i situationen. Men alltjämt hade vi 0-0 när periodvisslan ljöd, och vi får avvakta ytterligare en ny förlängningsperiod. Denna fjärde summerades till: 0-0 i mål, 5-12 i skott på mål och 1x2 minuters utvisning för Växjö Lakers.

Period fem, och frågan om vi skulle få ett avgörande nu. Det var riktigt nära redan efter 02:29, då Fasth bjöd på lite dramatik där Olle Lycksell fick tag på pucken och la den parallellt med mållinjen, huga vad svettigt. Spelet fortsatte lite likt förra perioden, vi fick se chanserna avlösa varandra på vardera sida av isen inledningsvis, men det kändes som att Växjö fortsatt kom till lite bättre lägen än Färjestad. Lakers låg på hårt i forecheckingen, och spelade kontrollerat och inspirerat. Efter 8 minuters spel hade Växjö övertaget i skott på mål med 2-6.

Färjestad hade fullt sjå med att freda sig, och slog mest ifrån sig de gånger Holm inte blockerade pucken. Men så fort de fick någorlunda kontroll på pucken så vände de snabbt på kuttingen och gick till motattack. Minuterna tickade på och matchbilden var ungefär densamma. Arvid Holm fick bekänna färg flera gånger om och än så länge var han lyckosam i det. Den linan som hela kvällen ställt till mest blev också den som fick avgöra detta. Känns ett matchavgörande mål signerat Fredrik Karlström bekant? Ännu en gång stod han för ett avgörande tillsammans med Holmström och Drury och Växjö Lakers är klara för semifinal. Summerar vi hela matchen över 94:50 minuter så landar vi på: 3-4 i mål, 31-52 i skott på mål och 3x2 minuters utvisning för Färjestad och 6x2 minuter för Växjö Lakers.

Semifinalspelet inleds den 22/4, håll utkik på webben för tider och motståndare.