En riktig krigarseger
Publicerad: 2022-10-01
En tight och intensiv match, där special teams hade huvudrollen och alla målen kom i powerplay, och Lakers stora hjärta spelade avgörandet i sista perioden, där Luleå matade på för allt var grejerna höll, men Växjö krigade till sista droppen.

Lördagsmatch i Luleå där Växjö ställdes mot ett starkt hemmalag, och ett Växjö som jagade första bortavinsten. Men vi vet ju hur tufft och tight det brukar vara mot Luleå, och dagens match blev inget undantag. Första perioden inleddes ganska avvaktande, och ett par anfall på vardera håll. Hugo Gustafsson inledde starkt och bröt en tilltänkt passningsväg under Luleås uppspel varpå han blev nergjord på vägen fram och matchens första utvisning drabbade Brendan Shinnimin för en slashing. Lakers powerplay satte Joel Lassinantti på ett par rejäla prov. Men Luleå höll tätt men drog på sig en ny utvisning strax därefter när Erik Gustafsson gjorde sig skyldig till en cross-checking. Men i powerplay föll Tyrväinen lätt över Lukas Bengtssons klubba, och Bengtsson åkte på en tripping och spel 4-4 innan hemmalaget skulle få ca 40 sekunder powerplay.

Utvisningarna klarades av utan större besvär egentligen, och vi närmade oss halva första perioden i spel 5-5. Båda lagen spelade så här långt väldigt tight, det var mycket låsta positioner och inte så mycket ytor att spela på. Lite fördel till hemmalaget så här långt, men Växjö satte upp ett par fina lägen bland annat genom Glenn Gustafsson som fick en bra dubbelchans men Lassinantti klarade. Med 3:16 gjorde fick Shinnimin åter sätta sig på utvisningsbänken för en hakning, och 17 sekunder senare gjorde Tyrväinen honom sällskap efter en cross-checking på Joel Persson. Persson hittade nästan omgående Lukas Bengtsson som pangade in sitt tredje mål i Växjödressen och 0-1 kom upp på tavlan. Fortsatt bra chans i 5-4, och Persson serverade Bengtsson igen och ett klingande ribbskott ekade i Coop Norrbotten Arena. Men Luleå blev fulltaliga, och se sista sekunderna tog slut och vi sammanställde periodens statistik till 0-1 i mål, skotten slutade 6-6 och 4x2 minuters utvisning för Luleå respektive 1x2 minuter för Lakers.

Andra perioden drog i gång med en bra press från Växjö, och man tryckte omgående ner gasfoten vilket tvingade Luleå att slå ifrån sig, och det vet vi ju sen gammalt hur jobbigt det kan bli i andra perioden med långt avstånd till båset. Men hemmalaget klarade sig ur situationen och sen lyckades de sätta motsvarande press mot Växjö. Lite öppnare spel och bättre lägen än i första perioden alltså. Efter 5:29 spelat fick då hemmalaget ett nytt powerplay när Dan Sexton visades ut för en tripping. Luleå slarvade och Lakers fick chansen i en 2-1:a där pucken fastnade och ställde hemmalaget i en 3-1:a där Jack Connolly satte kvitteringen till 1-1 bakom Emil Larmi.

Bättre fart nu efter Luleås mål, öppnare isytor och ett högre pucktempo gjorde att det svängde fort på båda håll. Ytterligare en utvisning kom på Oskar Englund för en puck-out, och i samband med periodens powerbreak var Jörgen Jönsson aktiv i båset och manade på killarna. Bra uppställning i powerplay, och flera halvchanser inledningsvis. Robert Rosén hittade en från backplats framrusande Joel Persson med en fin passning och boom sa det i nätet bakom Lassinantti efter 12:12.

I slutet på perioden försökte Luleå återigen, men Växjö höll hemmaspelarna bra på utsidan och gjorde det svårt för dem att komma in i farligt område. Man stod upp bra på blå och när hemmalaget kom in i zon och växlade tempo krympte Lakers ihop boxen framför Larmi. Så trots ett bra Luleå-försök i sista minuten höll Växjö tätt bakåt och gick till pausvila i ledningen efter 1-1 i mål i perioden, skotten slutade 6-4 och 1x2 minuters utvisning för vardera lagen.

Tredje perioden tog sin början med en hel del bök och stök utmed sargerna, varvat med öppnare spelsekvenser när man gick hårt i forechecken från båda lagen. Luleå ville gärna höja tempot, det märktes men Växjö var bra med i tempoväxlingarna, vårdade pucken och drog ner på tempot. Växjö ådrog sig en ny utvisning när Hardy Häman Aktell fick en tvåa för en hakning efter 05:38. Powerplay för Luleå och en anstormning mot Larmis kasse väntade. Men Lakers boxplay fungerade alldeles utmärkt, och man höll Luleå på utsidan och slottet rent framför Larmi.

Momentum pratas det ofta om, och det var väl det Luleå uppehöll efter powerplay, då man snurrade runt ordentligt i Växjös försvarszon och Larmi fick göra flera fina ingripanden, men det luktade kvittering ett bra tag mitt i perioden, mer än en utökad ledning för Lakers i alla fall. Efter powerbreak skapade Luleå åter hårt tryck mot Växjö, och Tyrväinen hade ett jätteläge med hans klubba gick av i skottögonblicket. Strax därefter med knappa 8 minuter kvar, höjde domaren armen för en ny utvisning då Keegan Lowe fick sätta sig för en fasthållning. Sen följde en riktigt rörig sekvens, med en ganska solklar utvisning på ytterligare en Växjöspelare som domarna missade, samt ett nästan friläge framför Larmi som Luleå brände, bra ljudvolym i Coop Norrbotten Arena där ett tag. Men boxplayet pågick i 2 minuter och Lowe kunde åter komma in på isen.

Fem minuter kvar, Växjö försökte lugna ner pucktempot och hålla emot alla försök från de röda hemmaspelarna, men det var stundtals ett massivt tryck mot Växjös kasse, och det var riktigt jobbigt att se på hur killarna slet på isen. Samtidigt ökade också den fysiska kontakten, och vid ett par tillfällen lyckades Växjö ta sig ända ner till Lassinantti, i sporadiska försök utan att gå bort sig. 1:29 kvar på klockan, Time-out från hemmabänken, och Lassinantti fick besked att hålla ögonen öppna för tecken att lämna isen. Med 1:20 kvar spelade Luleå 6-5, och vilket bombardemang det blev mot Larmi, men Växjö Lakers, laget med stort hjärta, offrade allt för att freda sitt mål, och man lyckades med detta, trots denna anstormning. Vi summerar denna första bortaseger med följande siffror: 1-2. Skotten slutade 26-14 och utvisningarna 5x2 minuter för Luleå och 4x2 minuter för Växjö.

På torsdag den 6/10 kl 19:00 är det dags för nästa hemmamatch då Frölunda gästar Vida Arena. Pucken släpps kl 19:00 och hockey ska ju ses live så se till att skaffa din biljett på (http://vlh.ebiljett.nu) eller följ matchen på Cmore alternativt via sociala medier.