Seger efter staffar i SHL-genrepet
Publicerad: 2017-09-14
Växjös sista match inför SHL-premiären 19 september spelades i kväll i NKT Arena mot Karlskrona HK. En match som tillslut Växjö Lakers Tuomas Kiiskinen kunde avgöra efter att matchen gått till straffläggning.

Vi får en ganska avvaktande inledning av matchen där inget av lagen riktigt vill ta tag i spelet. Efter 6:23 drar gästernas Avid Lundberg på sig en hakning framför Viktor Fasth, och Karlskrona får kvällens första powerplay. Karlskrona snurrar lite i Växjös zon men man skapar inga större farligheter. Första egentliga läget i matchen kommer nästan efter exakt 10 spelade minuter, och det är hemmalagets Marcus Paulsson som får ett friläge, men Fasth är tät längst med isen. Men efter 11:31 skulle hemmalaget spräcka nollan för Viktor Fasth. Konstantin Komarek slänger in pucken mot mål, Emil Larsson får pucken och avslutar mot Fasth, Fasth klarar det avslutet men Emil Lundberg trycker in pucken längst med isen mellan benen på Fasth och 1-0. Karlskronas Daniel Gunnarsson åker ut 2 minuter för tripping efte 12:36. Växjö sätter upp ett bra spel, men kommer inte till några vassa avslut, och hemmalaget reder ut sitt boxplay. Gästerna skulle få ett nytt powerplay efter 16:05 när Marcus Paulsson åker ut för hakning. Detta powerplayet skapar Växjö betydligt bättre chanser och hemmalagets Johannes Jönsson får slita hårt i sin bur för att hålla pucken borta från nät, men han klarar det. Detta powewrplayet väckt Växjö som känns avvaktande fram tills detta. Och man fortsätter ösa på sista 2 minuterna av perioden, men får inte in pucken under dom första 20 minuterna och vi går till periodvila med resultatet 1-0.

Växjö kommer ut med samma fart som man avslutade den första. Pesonen har ett vasst avslut efter 4 minuter, men Jönsson lyckas få pucken på axeln och avstyr det läget. Hemmalaget får en liten gratischans efter 6:30, Joachim Rohdin blir helt ren med Fasth men avslutar utanför. I samma byte flyttar sen för kvällen den nya kedjan med Robert Rosén, Adam Brodecki och Andrew Calof ner spelet i hemmalagets zon. Efter att Brodecki vunnit pucken bakom Karlskronas förlängdamållinje, släpper han pucken till Robert Rosén, Rosén långt ner i vänstra hörnet hittar Calof framför mål, och Calof gör inget misstag och placerar in 1-1 snyggt över Jönssons plockhandske vid tiden 7:03. Efter 11:39 åker Karlskronas Joel Kellman ut 2 minuter för högklubba. Och nu skulle gästerna även ta ledning i matchen! Efter ett slarvigt byte av Karlskrona, så får Janne Pesonen pucken vid den högra tekningscirkeln, tar ett par skär in mot slottet och fnätter iväg pucken som letar sin in bakom Jönsson och 1-2 tid 12:32. Hemmalagets Marcus Paulsson skulle åka ut sin andra gång i matchen efter 14:20 för otillåtlig tackling. Växjö tappar dock sin fart i spelet här och Karlskrona reder ut boxplayet utan problem. Avslutningen av den andra perioden är spelet ganska så jämt. Med 20 sekunder kvar av perioden har hemmalagets Mattias Karlsson ett stenhårt skott i stolpen från blålinjen, men vi får inte se några fler mål utan har 1-2 inför den tredje perioden.

Tredje perioden inleds extremt avvaktande där det syns att bägge lagen nu vill komma igång serien. Finns inte mycket att skriva om förens Växjös Daniel Rahimi åker ut 2 minuter för fasthållning efter 12:49. Hemmalaget hittar lite energi i powerplayet, och man kvitterar matchen efter 14:19! Daniel Gunnarsson lassar iväg ett hårt skott från blå, Fasth tar skottet men returen styr rakt ut i banan till Joachim Rohdin som trycker in 2-2. Efter målet sjunker spelet ner ytterligare och efter 60 spelade minuter är det 2-2 och förlängning väntar.

I förlängningen är gästernas det mest spelförande laget och Janne Pesonen, Pontus Netterberg och Tuomas Kiiskinen är närmast att avgöra. Men inte i förlängningen heller får vi ett avgörande utan får säsongens första straffavgörande.

I den gör Karlskronas Daniel Gunnarsson mål för hemmalaget, men Växjö har 2 som hänger dit sina straffar genom Andrew Calof och Tuomas Kiiskinen, och den sista träningsmatchen för säsongen 17/18 är till enda och Växjö går segrande ur den. Nu börjar uppladdningen inför tisdag 19/9 då SHL drar igång och Växjö tar emot Brynäs IF i VIDA Arena!