Växjö vann TPS Cup efter vinst mot Lukko
Publicerad: 2017-08-19
Efter att ha vunnit över TPS så sent som igår kväll ställdes idag Växjö Lakers mot Lukko i TPS Cup. En match som skulle komma att bjuda på en hel mål där många av nyförvärven gav sig till känna.

Växjö Lakers är inte riktigt med från start och tar en utvisning redan efter 1.20. Och i efterföljande PP gör Lukko 1-0. Efter målet steppar Lakers upp en aning, men man verkar lite mer stillastående inledningsvis och några minuter senare kontrar Lukko in 2-0 via en lös isare som smiter förbi Fasth i målet. Med 7.26 får Linus Fröberg en bra chans när han blir halvfri, men pga av tidsnöd fick skjuta lite väl långt ifrån. Inga problem för den finska målvakten. Efter 15 spelade minuter åker Josefsson ut 2 min för tripping och Lukko får ytterligare ett överläge. Ett överläge som finnarna inte utnyttjar denna gång. Istället blir det utvisade Josefsson som får pucken när han kommer från utvisningsbåset och rakt och enkelt förbi backen och drar målvakten och vi har reducerat. Lakers får utan tvekan energi av Josens mål och kliver upp ordentligt i slutfasen av den första ronden. Och Reddox är väldigt nära att trolla in en kvittering i slutet. Men vi har Lukko i ledning efter första perioden med 2-1.

Målskyttar VLH: Erik Josefsson
Målskyttar LUKKO: Jani Siekkinen, Lauri Tukonen

Andra perioden börjar bra spelmässigt sett med Lakers ögon, där bl.a Janne Pesonen har riktig lekstuga med de finska backarna. Men han får inte till det sista momentet att få pucken i mål. Efter drygt 4 minuter är det dags för Lakers att spela PP för första gången idag. Rosén, Calof, Lundberg och Carnbäck får förtroendet först och skapar direkt en riktigt vass chans. Men Lukko är farliga i sina vändningar och får ett friläge i sitt boxplay. Fasth är dock tät. Och precis efter att Lukko blir fulltaligt skickar Martinsson iväg en puck från blå som först såg ut att ta på Pesonen, men den gick raka vägen in för en kvittering. I detta läget spelar Lakers riktigt bra och trycker ner Lukko djupt i deras zon gång på gång. Lukko jämnar ut tillställningen efter hand, men Lakers spelar ett bättre försvarsspel nu. Efter halva matchen har vi trots inledningen oavgjort i matchen. Men efter 7.27 får vi trots allt en ledare i matchen och det är Lakers som fullbordar sin vändning när Joel Persson får måla för första gången i Lakerströjan när han bombar in 3-2 pucken från blå. Detta efter en lång stund av riktigt bra spel från Lakers. Det som Lakers klart förbättrat från första perioden är försvarsspel och passningspel. Allt sitter bättre nu. Med 57 sekunder kvar av andra ronden stressar Lakers Lukko i deras zon, vinner puck och sedan ett par snygga uppsnurrningar och till slut når trissan Martin Lundberg som även han får premiärmåla i Lakerströjan. Men trots detta får ändå Lukko sista ordet när man reducerar med bara 8 sekunder kvar. Även detta mål riktigt snyggt inspelat av Janne Niskala. Vi har Lakers i en uddamålsledning inför sista ronden.

Målskyttar VLH: Erik Josefsson, Eric Martinsson, Joel Persson, Martin Lundberg
Målskyttar LUKKO: Jani Siekkinen, Lauri Tukonen, Janne Niskala

Sista ronden börjar lite som första när Elias Pettersson tar en slashing i offensiv zon och får en tvåa redan efter 54 sekunder. En jättechans för Lukko att kvittera omgående. Och bara sekunder ökar chansen då Lakers får ytterligare en tvåa och vi har spel 5 mot 3 i nästan 2 min. Och visst kommer kvitteringen, ganska omgående genom fransmannen Valentin Claireaux. Och Lukko får efter det fortsätta i spel 5 mot 4. Lakers löser dock resten och det blir ingen mer baklängesmål i det läget. Efter ca halva perioden fixar Wistén en utvisning när han blir upphakad och ger Lakers chansen i spel 5 mot 4. Lakers börjar slarvigt och Lukko bjuds på några kontringar i detta PP som inte genererar någonting för Växjö Lakers. Men som förra gången så slår gårdagens stora man till direkt efter Lukko blivit fulltaligt, nämligen Tuomas Kiiskinen som snyggt gör 5-4 till Lakers. I detta läge är vi inne i de sista 10 minuterna av denna match och Lakers ska nu förvalta och säkra upp den här ledningen. Och Lakers får ytterligare ett PP läge där man skapar en hel del riktigt bra lägen att utöka ledningen. Men det stannar tyvärr på nära. Nu börjar istället Lukkos jakt på en kvittering. Lakers försöker dock hålla pucken i anfallszon så mycket det bara går och skapar många bra lägen att avgöra matchen på. Med 1.32 kvar på klockan tar Lukko timeout för att sätta upp riktlinjerna för en kvittering. Dock är efterföljande tekning i Lukkos zon, vilket gör det svårt att ta målvakten direkt. Lukko får till slut tryck och kan ta målvakten. Men Lakers spelar tight och till slut kommer Calof loss och kan avgöra matchen till Lakers. Ett Lakers som med den segern vinner TPS Cup.

Växjö Lakers målskyttar i matchen: Erik Josefsson, Eric Martinsson, Joel Persson, Martin Lundberg, Tuomas Kiiskinen, Andrew Calof.

Lukkos målskyttar i matchen: Simo-Pekka Riikola, Lauri Tukonen, Janne Niskala, Valentin Claireaux.