En mäktig vändning gav 2 poäng mot LHC
Publicerad: 2017-09-21
Underläge med 4-2 inför sista perioden. Då knöt Växjö handen i handsken och gick ut och vände till 4-5 där Tuomas Kiiskinen avgjorde 22 sekunder in i förlängningen.

Hemmalaget sätter full fart i sin hemmapremiär med hög press och fysiskt spel och Viktor Fasth får göra ett par räddningar första minuterna. I matchens 5:e spelminut så har gästerna sitt första anfall där kedjan med Brodecki-Rosén-Calof snurrar bra kring Jonas Gustavsson i Linköpings mål, men man kommer inte till något jätteläge trots 1 minut konstant i hemmalagets zon. Det blir startskottet för en bra 5-6 minuters period för Växjö där man ger Linköping enorma problem att få igång sitt spel där Växjö kliver in och spelar fysiskt och rejält och pressar ner hemmalaget i sin egna zon, men det är fortsatt svårt att få till några målchanser. Efter 14:03 åker gästernas Adam Brodecki ut 2 minuter för interferece och Linköping får kvällens första powerplay. Linköping får till ett bra powerplay direkt, och Viktor Fasth får göra ett par riktiga klassräddningar på Andrew Gordon och Mark Zengerle redan första minuten. Men efter 15:38 orkar inte Viktor Fasth stå emot mer och Linköping skulle göra 1-0 genom Kristian Näkyvä. Linköping vinner en tekning i offensiv zon och pucken letar sig upp till Näkyvä på blålinjen som slänger iväg pucken mot mål och den letar sig hela vägen in bakom en skymd Fasth. Assist på målet får Emil Sylvegård och Ken Andre Olimb. Och efter 16:55 skulle Linköping öka på sin ledning till 2-0. En spelvändning från egen zon för hemmalaget där Derek Roy transporterar upp pucken genom banan, släpper en smörpassning bort mot sovande sidan där Jakob Lilja vinner kampen mot sin back, blir fri mot Fasth och placerar in pucken vid gubbhörnet. Växjö skulle innan periodvilan reducera ställningen till 2-1 vid tiden 19:17! Nu är det gästernas tur att utnyttja en spelvändning. Tuomas Kiiskinen vinner pucken uppe på defensiv blålinje, vänder på spelet genom att skicka pucken rakt igenom banan till Janne Pesonen, Pesonen tar med sig pucken in i offensiv zon, drar iväg ett klassiskt dragskott som letar sig över plockhandsken in i nätmaskorna bakom Gustavsson. Det är det sista som händer i SAAB Arena av den första perioden och vi går till periodpaus med 2-1 på resultattavlan och 11-7 i skott.

Växjö drar på sig ett lagstraff efter 2:36 för 6 man på banan och ett nytt powerplay för hemmalaget att vänta. Och efter 3:37 skulle Linköping utöka sin ledning. Tony Mårtensson tar ett avslut ute vid vänster tekningscirkel mot Fasth som trycker ut pucken med benskyddet åt höger, men där dyker Andrew Gordon upp och lyfter in 3-1 i nättaket. Även Derek Roy noteras för assist på målet. Efter målet följer ett spel där pucken går lite fram och tillbaka och inget av lagen tar tag i spelet. Efter 11:25 åker Linköpings Niklas Persson ut 2 minuter för hög klubba och Växjö får kvällens första powerplay. Och nu skulle Växjö visa att även dom kunde spela powerplay och reducera till 3-2! Janne Pesonen skickar pucken genom hemmalagets box till Elias Pettersson, Pettersson går på en skottpassning in mot målburen, där dyker Tuomas Kiiskinen upp och styr in pucken, riktigt snyggt efter 12:40. Men efter 16:12 skulle Linköping återigen ta en tvåmålsledning i matchen. Linköping sätter en hög press, vinner pucken bakom Viktor Fasths målbur, Derek Roy skickar in pucken framför mål där Andrew Gordon står och trycker in sitt andra mål för kvällen. Efter 19:40 åker Växjös Joel Persson ut 2 minuter för interference. Men inget händer i dom avslutande 20 sekunderna och efter 40 spelade minuter står det 4-2, och skotten i andra slutar 8-14.

Linköping inleder den tredje perioden i powerplay i 1:40, men Växjö klarar ut det boxplayet. Efter 3:43 så får Växjö en kontring 2 mot 1, Linus Fröberg transporterar upp pucken från egen zon in i Linköpings zon, slänger in pucken mot mål där Jonas Röndbjerg krigar mot sin back och Gustavsson. På något märkligt vis lyckas pucken dansa under Gustavsson och lägga sig på mållinjen, och då kommer Fröberg tillbaka från sin rundåkning och petar in 4-3 vid tiden 3:43. Och efter 3:59 åker hemmalagets Jonas Gustavsson ut 2 minuter för puck utanför banan. Och Växjö ville inte vara sämre än Linköping och kvitterar matchen i powerplayet! Robert Rosén spelar ner bakom förlängd mållinje till Andrew Calof, Calof slänger in pucken mot slottet, och den tar på en försvarares skridsko och glider in bakom Gustavsson till 4-4 när klockan står på 5:26. Peter Andersson får också assist på kvitteringen. Efter Växjös kvittering sjunker spelet en aning och det blir betydligt mer bök och stök i sarghörnorna. Och lagen får varsin poäng efter tre spelade perioder. Skotten i tredje slutar 3-7.

Förlängningen skulle bara pågå i 22 sekunder innan vi får ett avgörande. Och det blir Växjö som plockar med sig 2 poäng hem från SAAB Arena! Robert Rosén bär upp pucken, lurar Gustavsson när han skottfintar men kliver runt buren, skickar in den framför en helt ren Tuomas Kiiskinen som skickar in 4-5 och vi får se det där härliga leendet från Kiiskinen! Daniel Rahimi får även han assist på avgörandet.

Nu väntar ny hemmamatch på lördag mot Örebro. Nedsläpp i VIDA Arena vid 15:15. Vi ses väl där?