2 poäng efter OT
Publicerad: 2021-09-16
Växjö Lakers inledde matchen riktig bra, och tog också ledningen i första perioden. Örebro, som inte fick till det från start, tuggade sig sakta tillbaka och kvitterade i tredje och tog matchen till förlängning där Richard Gynge avgjorde och säkrade extrapoängen till Lakers.

Första perioden inleddes ganska jämt, båda lagen hade lite problem med studsar hit och dit, och det tog några minuter innan vi fick se lite mer ordnat spel. Oliver Eklind i Örebro visades ut efter 05:03 och Växjö Lakers fick spela matchens första powerplay. En chans att etablera lite ordnat offensivt spel, och det gjorde man också. Arvid Lundberg fick ett gyllene tillfälle, men pucken gled tätt utanför Jonas Arntzen högra stolpe. I samband med att Örebro blev fulltaliga hade även Joel Persson ett skott som gick strax utanför. Ett ganska bra powerplay med andra ord, dock utan utdelning i protokollet.

Lakers fick lite momentum offensivt efter powerplayet och fortsatte att skapa några fina chanser även i spel 5-5, men gästerna var snabba i omställningarna och oroade en del, men man tilläts inte så ofta att komma hela vägen fram till Janis Kalniņš. Istället drog Örebros Rasmus Rissanen på sig en utvisning för en crosschecking på Erik Josefsson och ett nytt powerplay för Växjö vid 11:24. Men Lakers hann bara spela 5-4 i 23 sekunder innan Växjöbekante Jani Lajunen trippade omkull Richard Gynge och vi fick spel 5-3. Efter lite upprullningar så hittade Julius Nättinen ett skottläge och drog iväg en pärla som Gynge styrde in till 1-0. Tid för målet 12:52

Rissanen kom tillbaka på isen och spel 5-4 fortsatte, men tyvärr utan någon utdelning. Lakers ångade på, och gav inte Örebroarna någon ro, och gästerna drog på sig en fjärde utvisning i perioden, då Kristian Näkyvä gjorde sig skyldig till en fasthållning vid 17:48. Dock avbröts Lakers powerplay redan efter en minut, när Robert Rosén visades ut för en interference. I samma situation fick Nättinen en puck upp i ansiktet som såg ut att ta illa, blir kanske något stygn i pausen där. Paus ja, tiden rann ut och vi stängde denna första period med 1-0 i mål, 7-3 i skott på mål, utvisningarna fördelades med 1x3 minuter för Lakers respektive 4x2 minuter för Örebro

Andra perioden inleddes med ca 40 sekunder powerplay för Örebro, men man kom aldrig i ordning med något spel innan Rosén var tillbaka på isen. Sen var det Växjö för hela slanten ett tag, man radade upp flera skarpa målchanser, och hade merparten av puckinnehavet. Örebro blixtrade till emellanåt men det var korta ljusglimtar som knappt nådde över hela isen och fram till Kalniņš. Bland annat höll Ludvig Nilsson på att sätta Victor Stjernborg i guldläge efter att han snott pucken fram en slarvande Arntzen bakom eget mål. Men Stjernborg fick ingen ren träff på pucken. Det fick däremot Ludvig Claesson i anfallet efter, då Örebro slarvade med eget uppspel, och Claesson kunde stoppa pucken på anfallsblå. Han drog en liten fint i sidled innan han vackert hängde dit sitt första mål i Lakersdressenoch skrev samtidigt upp 2-0 på tavlan efter 06:10.

Mitt i perioden kom Växjö in i en lite lugnare period, och det drog så klart Örebro nytta av. Nästan från ingenting lyckades Joel Mustonen hänga in en puck bakom Kalniņš. 2-1 efter 11:56. Dippen för Växjö var tillfällig, redan i anfallet efter så lurade Joel Persson brallorna av Kristian Näkyvä och lyfte in skottet som dock tog klockrent i ribban. Med 04:46 kvar så hittade domarna en utvisning på Miika Koivisto, som förvånad fick sätta sig två minuter för en fasthållning. Men Örebro slarvade och Emil Forslund snappade upp pucken, drog ifrån försvarare men blev fälld och Växjö fick ett straffslag. In med Gynge som gick med full kraft och sköt en bit utifrån och kling sa det i stolpen. Utvisningen var över och så även det sista av perioden, en period där gästerna lyfte sig en hel del, framförallt i andra halvan. Siffrorna då, 1-1 i mål, 6-6 i skott på mål och 1x2 minuters utvisning för Växjö.

Tredje perioden startade bra för gästerna, Lakers slarvade strax utanför egen blå, och Örebro kom tre mot ett där Christopher Mastomäki som släpade lite fick en dropp-passning och satte kvitteringen efter 02:46. Växjö var inte på plats i denna tredje period, man stod på hälarna och var utspridda utom räckhåll för varandra. Det som hade sett så bra ut innan i matchen var nu som bortblåst. Men från bänken agerande man snabbt, Sam tog time-out efter 06:30 för att väcka liv i grabbarna. Även publiken med Lakejerna i spetsen gjorde vad man kunde för att skaka fram tändningen på isen.

Örebro utnyttjade förstås läget och satte upp full press mot Växjö, och tvingade fram en hel del stressade beslut från Lakers-spelarna. Matchens sista powerbreak kom och spelarna fick möjlighet att prata ihop sig lite till. När spelet återupptogs igen så visade sig det spända läget utanför Örebros bås, där det blev lite handgemäng, dock inget allvarligt och domarna lät det hela bero. Lakers kämpade och försökte, men puckuslingen studsade på alla andra håll än det önskvärda.

Med 04:40 kvar åkte Erik Josefsson ut för en hög klubba, en tilltrasslad situation som krävde videogranskning, men utvisningen blev verklighet och nu var goda råd dyra för Växjö. Örebro fick till ett par skott ganska omgående, men sedan snodde Emil Forslund åt sig pucken och han och Ludvig Nilsson satte full fart framåt, och Nilsson fick två försök men kom väldigt nära Arntzen som klarade av situationen. Det var den farligaste målchansen under Josefssons utvisning, vilket vi ska vara glada över. De sista 2 minuterna ryckte Lakers upp sig och skapade ett par fina lägen, men matchuret tickade på och slutsignalen ljöd med 2-2 på tavlan och förlängning väntade.

Förlängningen startade och första riktigt farliga läget hade Joel Persson, som åter lurade sin motståndare men fick skottet precis utanför stolproten. Även ett andra avslut från Joel gick tätt utanför. Strax därefter var det Holmbergs tur när han skrinnade sig fri framför Arntzen, men inte förrän vid fjärde försöket lyckades Richard Gynge trä in en puck i maskorna nästan från ingen vinkel alls. Extrapoängen kvar i Småland ikväll och vi summerar hela tillställningen som följer: 3-2 efter OT, 19-20 i antal skott på mål och 3x2 minuter utvisning för Växjö, respektive 4x2 minuter för Färjestad.

Nästa match är på lördag den 18/9 kl 15:15 då Lakers tar sig an Timrå på bortais. Säkra din plats: (http://vlh.ebiljett.nu) eller följ matchen på Cmore alternativt via sociala medier.