Växjö Lakers föll i elitseriepremiären
Publicerad: 2011-09-13

Växjö Lakers misslyckades med att få hål på danske Fredrik Andersen och förlorade till slut elitseriepremiären mot Frölunda med 0-2.

– Frölunda var bättre än oss och vann välförtjänt, det är inget att säga om det. Med lite flyt hade vi kunnat ta någon poäng, men flyt jobbar man sig till och nu är vi en ny serie med nya förutsättningar och då måste vi börja på ny kula, säger tränaren Janne Karlsson efter nederlaget i Scandinavium.

Frölunda var det spelmässigt dominanta laget i de två första perioderna men Martin Gerber storspelade i buren.

Efter drygt 16 minuter av den andra perioden kunde Gerber dock inte göra någonting när han skymd i power play fick se Christian Bäckmans backskott smita in i målburen. Innan dess hade Växjö Lakers avväpnat fyra numerära underlägen.

– Frölunda kom ut och tog initiativet och var hetare än oss, men jag tycker ändå att vi klarar av det på ett hyfsat sätt även om vi stundtals är lite passiva. Vårt problem är att vi drar på oss alldeles för många utvisningar, säger Janne Karlsson.

Varför blir det så många utvisningar?
– Vi ligger helt enkelt steget efter, vi är lite sena. Utvisningarna som sådana är inte så mycket att säga om, någon är lite hård men mer än så var det inte. Frölunda var lite rappare i besluten och hade lite högre intensitet, och vi har inte råd att släppa en tiondels sekund för då är det kört.

I den sista perioden ryckte Växjö Lakers upp spelet och skapade några ströchanser, men hade svårt att skapa tryck mot Frölundakassen. Under de sista minuterna tog Janne Karlsson ut Martin Gerber ur målburen och satsade på sex utespelare, men det resulterade i ett 0-2-mål signerat Mikael Johansson.

– Jag tog fram tombolan i den sista perioden och ändrade om lite, och mot slutet gick vi ner på tre kedjor. Att vi kommer upp lite mer i sista är en kombination av de blir lite ängsliga och vi blir lite desperata. Men även om vi får några lägen så är vi inte distinkta, menar Janne.

– Vi måste gå hårdare på kassen. Det går inte att spela bort ett lag eller en målvakt med enbart vackra passningar utan man måste in och stångas. Vi ställer inte deras målvakt på tillräckligt stort prov.

Trots nederlaget är Janne Karlsson ganska nöjd med matchen, inte minst försvarsmässigt. Laget släppte bara in ett mål i box play och ett mål i tom kasse.

– Jag tycker att vi gjorde det okej. Jag trodde att vi skulle växa in i matchen på ett bättre sätt men vi hittade aldrig rytmen, och så blir det ibland. Vi ångrar inte våra förberedelser, vi var helt enkelt lite mer tagna av stundens allvar än de var, säger Janne Karlsson.

Närmast väntar en ny bortamatch för Växjö Lakers. På torsdag gästar man Luleå.

Redaktör Jonas Gustavsson