Vinst mot IKO och viktiga poäng in på kontot
Publicerad: 2019-11-30
Växjö Lakers åkte till östkusten och Smålandskollegan Oskarshamn för ytterligare ett Smålandsderby. En härlig eftermiddag där Lakers vinner med 2-1.

Smålandsderby nummer två på lika många dagar startar med IK Oskarshamn med mest energi inledningsvis. Men Lakers spelar bra i egen zon, står i skottlinjen och släpper inte in hemmalaget på insidan. Lakers kommer sakta men säkert in i matchen och börjar skapa långa tunga anfall i Oskarshamns zon.

Shinnimin jobbar stenhårt med publikens buande i bakgrunden, slänger ett skott på mål som Davidsson fiskar upp returen på och vi har 1-0 till gästerna…… trodde vi. Men Roman Horak lyckades bli inknuffad med en skridsko i Williamssons målgård och målet blir bortdömt. Men gästerna låter inte sig dras ner av detta. Man fortsätter.

Och med 4 minuter kvar av perioden har Lakers tekning till vänster om Williamsson. Roman Horak vinner bak till Davidsson som tar pucken in mot centrallinjen och skjuter i skäret snyggt förbi Williamsson och den här gången finns inga omständigheter som ger domarna möjlighet att döma bort målet, utan vi har 1-0 till slut i alla fall efter 16.04.

Strax innan målet har vi en utvisning emot oss när Tim Erixon åker ut för en crosschecking. En utvisning som Lakers klarar på ett bra sätt. Men med 39 sekunder kvar av peruioden får man ytterligare en utvisning på sig när Horak åker ut för en tripping. Man klarar perioden ut och går till vila i ledning. Men man får börja andra perioden i numerärt underläge i ytterligare 1.21.

Man klarar dock av detta numerära överläge med vissa problem. Istället får Lakers en chans i PP efter 7.50 när Robin Söderqvist åker på ut på en tvåa för fasthållning. Men Lakers är inte tillräckligt farliga och aggressiva i spelet framför kassen. Istället får hemmalaget åter en ny chans när Emil Pettersson åker ut för en interference efter 11.54.

Och det brukar ju vara så att tar man för många utvisningar så blir man till slut straffad. Joakim Thelin kastar en puck från blå som Andrén räddar, han räddar även retur ett och två från Heinerö, men tredje gången slår han in kvitteringen på volley och tiden stannar på 13.38.

Växjö Lakers ska få ytterligare två möjligheter i PP innan periodvisslan ljuder utan att få ytterligare utdelning. Den andra utvisningen drabbar Markus Modig efter 18.57 vilket ger gästerna ett numerärt överläge även i starten av den tredje perioden. Man vet ju dock hur svårt det är att börja en period i numerärt överläge. 9-9 i skott i den andra sätter Lakers som skottledare med 17-12 efter två perioder.

Och Lakers har vissa problem att etablera sitt PP, men man ligger i och kämpar stenhårt. Och precis samtidigt som hemmalaget åter blir fulltaligt har Shinnimin pucken efter fint samspel med Koivisto lägger han pucken mot en inkommande Roman Horak från Williamssons vänstersida och bara styr in pucken till bortaledning. Klockan landar då på 1.01 av den sista ronden.

Efter 4.33 blir så Tim Erixon utvisad för en tripping efter att Lakers helt tappat kontrollen efter sitt ledningsmål. Men man reder ut även detta boxplay, med vissa besvär igen. Oskarshamn spelar bra, med mycket energi och tålamod i sitt PP. Efter utvisningen steppar gästerna upp lite och börjar skapa egna anfall igen. Och man har en del riktigt bra lägen för att kunna göra trean.

Istället får vi dramatik i slutet. Efter 16.54 tar IKO timeout och man tar även ut Williamsson eftersom teket finns i offensiv zon. Man sätter ett jättetryck mot Lakers, och flera gånger har man chansen att få pucken ur zon men hemmalaget jobbar kvar den i varje läge. Viktor Andrén gör några riktigt avgörande räddningar i slutet och är en stor bidragande kraft till att samtliga 3 poäng följer med hem till Växjö.

En härlig seger efter en tung period. Nästa match är på torsdag när vi tar emot topplaget Örebro i Vida Arena. Se till att säkra din plats.