Matchrapport: Luleå-Växjö Lakers 2-3 (efter straffar)
Publicerad: 2011-09-15

Växjö Lakers tog under torsdagskvällen klubbens historiska första elitseriepoäng. Lakers första ES-mål gjordes av Liam Reddox och därefter följde en kvittering av Mike Iggulden. Matchen avgjordes därefter på straffar där Tomi Kallio klev fram och avgjorde med enda målet.

Precis som i premiärmatchen mot Frölunda drog Lakers på sig en rad onödiga utvisningar under den första perioden. Trots att detta var något man snackat om inför matchen att försöka arbeta bort.
Växjö Lakers började annars perioden helt ok där man tidigt fick chans i powerplay efter att Luleås hemvändare, Niklas Wallin, fått sätta sig i utvisningsbåset. Dock skapades inga vidare chanser. Närmast var Anders Eriksson med ett skott strax utanför.
Efter utvisningen tog hemmalaget över totalt och Lakers hade svårt att hänga med. Efter 6.50 in i perioden fick Per Hållberg åka och sätta sig efter en hakning. När det endast återstod två sekunder av utvisningen kunde Konstantin Komarek sätta 1-0 efter att Gerber inte hunnit med i sidledsförflyttning.
Drygt fem minuter efter ledningsmålet drygade Luleå ut sin ledning till 2-0 i spel fem mot tre. Viitalouma kunde enkelt sätta dit pucken i öppet mål efter att Lakersförsvaret blivit totalt överspelade.

Under den andra perioden jobbade Lakers sig så sakta in i matchen. Janne valde att stuva om endel i kedjorna, bland annat efter skada på Jan Urbas. Trots att man var med bättre med i matchen jämfört med i den första perioden hade man förtvivlat svårt att skapa några riktigt farliga chanser. I detta skedet av matchen kändes det nästan som Luleå redan hade börjat spela av matchen för även hemmalaget skapade väldigt lite, vilket resulterade i en avslagen period.

I inledningen av den tredje perioden tog Lakers vid där man avslutade den andra perioden. Laget forecheckade betydligt hårdare och åkte mer skridsko vilket stressade hemmalaget. Bland annat hade Liam Reddox en farlig chans i periodens första byte.
När matchuret stod på 8.55 av den tredje perioden fick den gamla Troja-bekantingen Sami Sandell sätta sig på botbänken för en tripping. Efter endast 40 sekunder i numerärt överläge kunde Liam Reddox göra Lakers första historiska elitseriemål. Han höll sig påpassligt framme på en retur från Johan Gustavsson, efter skott från Heikkinen.
Efter målet kom Lakers anstormning av sig något när Hållberg återigen blev utvisad. Laget redde dock ut det numerära underläget.
Direkt efter att man blivit fulltaliga fick man återigen chansen att spela powerplay. Även denna gång tog det inte mycket mer än 40 sekunder innan VLH hade utnyttjat överläget. Efter hårt arbete från Moran och Kallio bakom mål så blev Iggulden frispelad framför mål. Han tryckte till direkt och Johan Gustavsson hann inte med.
Resten av perioden blev mållös och gick till förlängning.

I förlängningen var Lakers det laget som var närmast en segerpuck men inget av lagen lyckades avgöra. Därmed fick matchen avgöras på straffar där Kallio tillsammans med Gerber klev fram som två stora hjältar. Gerber räddade alla straffar samtidigt som Kallio satte den sista och avgörande straffen.