Förlust i CHL-premiären mot Bern
Publicerad: 2018-08-30
I kväll var det så äntligen dags för lite hockey i VIDA-Arena. Premiärmatchen i CHL spelades mot schweiziska SC Bern, laget som VLH slog ut i kvarten förra säsongen av CHL. Men det var gästerna som drog det längsta strået och vann till slut med 2 mål mot 1.

Första perioden startade och lagen kände lite på varandra inledningsvis, och efter ca 3 minuters spelande så var det Lakers som hade vaskat fram 4-5 halvchanser mot gästernas 2. Efter dryga fem minuter så skapade VLH matchens första riktiga målchans, då Ortega fiskade upp pucken bakom Genoni och fick in den i slottet där pucken gick på klubbor och skridskor och det susade ett par gånger på läktaren innan gästerna fick undan trissan från farligt område. Efter matchens första powerbreak var det nära att Shinnimin kunde petat in ett skott från Lundberg, men Genoni lyckades få stopp på pucken mellan sina benskydd. Matchuret slog precis 8 minuter då nr 25 i Bern Andrew Ebbett drog på sig en hakningsutvisning, och Lakers skulle få spela powerplay i två minuter. Osbys stolthet, Joel Persson såg dock till att dessa två minuter bara blev 21 sekunder då han hittade vänsterkrysset bakom gästernas målvakt efter en fin framspelning av Shinnimin. Tid för matchens första mål 08:21. Efter målet låg SC Bern på lite mer ett tag, men man skapade inte några riktigt farliga målchanser. Istället var det Kiiskinen och Bokk som tände till publiken efter några minuters ganska intetsägande spel, då de var så nära att få in 2:an, och Lakers skapade ett rejält tryck i anfallszon efter det, dock utan några mål. 16:02 visades Pontus Holmberg ut för en slashing och det blev dags för Lakers första boxplay. Schweizarna kvitterade med endast 17 sekunder kvar på Holmbergs utvisning, då nr 81 Thomas Rüfenacht fick in en puck bakom Fasth. Tid för kvitteringen 17:46, och det blev också periodens sista målnotering som slutade 1-1, skott på mål 5-9 och vars två minuter på utvisningsbänken.

Period nummer två började med ett lite oordnat spel från båda lagen. Man bjöd in till lite väl farliga moment framför sina respektive målvakter. Det fysiska spelet som nästan saknades i första perioden, tog fart i upptakten på andra, då bland annat Kiiskinen åkte på däng vid kortsargen i anfallszon. Men även Peter Andersson stod upp bra och satte stopp på sin motståndare vid något tillfälle. Drygt sex minuter var spelade då Simon Moser slog till Fasths klubbhandske vid en blockering och Daniel Rahimi visade att det gör man inte ostraffat, vilket fick till följd att domarna visade ut Moser för en slashing och Rahimi för roughing vid 13:42 på klockan. Spel 4-4 i två minuter följde sedan efter det, dock utan att något lag direkt hade några fördelar av det. Men tempot ökade lite efter dessa utvisningar, och ur det följde även lite fler chanser. Bäst chans så långt hade nog Shinnimin som brände öppet mål med en backhand över ribban. 13:05 visades Linus Högberg ut för en hög klubba, och det var åter dags för boxplay för VLH. Denna gång stod man upp bra och redde ut gästernas övertalighet. Med 3 minuter kvar åker nr 55 i Bern Calle Andersson ut för en interference, och Lakers fick möjlighet att återta ledningen genom powerplay. Bortalaget stod emot bra och blev fulltaliga igen. Med endast 2,7 sekunder kvar visades Beat Gerber ut för en hakning, tredje perioden kommer därför att börja med powerplay för Lakers. Så trots en intensifiering och lite mer fysiskt spel så blev andra perioden mållös och resultatet 1-1 från första stod sig. Skott på mål i andra 14-14, och 4-6 i utvisningar i minuter räknat.

Tredje perioden börjar Lakers med powerplay i nästan två minuter, trots ett ganska bra uppställt spel så hade man svårt att nå igenom med puckarna till några riktigt farliga chanser. SC Bern blev fulltaligt igen. Men matchuret han bara gå knappa 3 minuter så var det dags för powerplay igen för Lakers, då nr 3 Justin Krueger visades ut för en tripping bakom eget mål, tid 05:10. Dock drog Pontus Holmberg på sig en omdiskuterad interference på målvakten 06:09, och det blev spel 4-4 istället för powerplay. SC Bern fick då nästan en minut på sig med en man mer, då Kreuger åter kom in på isen. VLH lyckades hålla undan och båda lagen var åter fulltaliga. Perioden efter utvisningarna blev ganska oorganiserad, det var chanser på båda håll och ganska ovisst. Mindre än fem minuter återstod av matchen när matchens sista powerbreak var avslutat, och med 3:42 kvar så gjorde SC Bern sitt andra mål för kvällen, då nr 27 Marc Kämpf får in pucken bakom Fasth. I sekvensen efter målet visas Mark Arcobello ut för en interference på Shinnimin, och Lakers får en bra chans att komma tillbaka i målprotokollet. Man sätter upp ett bra pp och får iväg flera skott på mål, men Genoni stretar emot och när det är 1:06 kvar på matchuret tog Sam Hallam time-out, och plockade Fasth för spel 6-5, men tyvärr rann tiden ut och SC Bern stod som vinnare i denna CHL-premiär. Matchen slutar 1-2, skott på mål 24-29, och utvisningsminuterna 8-12.

På lördag väntar en ny drabbning i VIDA Arena när Red Bull Salzburg gästar. Dessutom är det Lakersdag med fri entré, missa inte det!