Vinst mot Oskarshamn i tredje träningsmatchen
Publicerad: 2020-08-18
I Vida Arena inledde IK Oskarshamn första perioden starkast ikväll men i andra var det Växjö Lakers som i special teams och två mål i powerplay lade grunden för seger med 3-1 efter en stabil insats från bland annat Erik Källgren mellan stolparna.

Kvällens första farliga målchans var det gästerna från Oskarshamn som bjöd på redan efter ett par minuters spel. Det var ett skott från John Dahlströms klubba som styrdes på vägen fram mot Källgren som ändå lyckades mota bort trissan. Bortalaget inledde matchen inspirerat och Källgren fick lägga vantarna på ytterligare ett styrningsförsök strax därefter. Det var också Oskarshamn som fick matchens första powerplay efter 4:51 då Peter Andersson blev utvisad i en sargsituation. Lakers klarade dock av boxplay galant, men hade svårt att ta sig upp i banan. Mitt i perioden blev det dags för gästernas andra powerplay, då Hardy Häman Aktell fick sitta två minuter för en interference. Växjöboxen gjorde ett bra jobb, men trots det bjöds Oskarshamn på ett fint läge, men Erik Källgren spelade fortsatt stabilt och var rätt placerad och såg till att nolla Lakers andra numerära underläge för kvällen. Jonas Engström kom i ett rent friläge med dryga fem minuter kvar men återigen stod Källgren pall mellan stolparna. Strax därefter lyckades Växjö skapa ett par tre fina chanser, men inget som gav utdelning. Tex Williamsson i gästernas mål fick lite mer att göra de sista minuterna av denna första period, som vi lämnade för lite pausvila med resultatet 0-0, vilket Växjö Lakers ska tacka Källgren för som storspelade i målet denna period. Skott på mål skrevs till 11-5 och utvisningarna landade på 2x2 minuter för Lakers.

Mittenperioden inleddes med ett piggare Lakers som direkt från start satte hög press, men Fredrik Karlström drog på sig en tvåa redan efter 1:07 och ytterligare ett boxplay skulle spelas av. Rosén skapade dock den farligaste målchansen då han petade loss pucken från anfallande back och skrinnade sig fri men lyckades inte lirka in pucken. Lakers blev fulltaliga igen men den fina offensiven kom av sig lite. Dock var chanserna lite mer fördelade över isen inledningsvis i mittenperioden. Efter 7:45 kom gästernas första utvisning, det var Filip Karlsson som åkte ut två minuter för en interference. 9:22 fick utvisningsbåsen ytterligare påfyllning då Sylvegård och Samuelsson haft en liten egen uppgörelse. Roughing på båda som kvittades och vi hade fortsatt 5-4 spel i ytterligare några sekunder. Gästerna blev fulltaliga utan att Williamsson behövt göra några större ingripanden. Ny powerplaychans kom efter 11:31 då Zajac fick 2+2 minuter för otillåten tackling och Rosén 2 minuter för roughing. Och denna gången hittade Gynge rätt och satte 1-0 bakom Williamsson efter 13:09 spelat. Lakers hade lite mer fart under skridskorna nu och hade det mesta av puckinnehavet vilket betalade sig med ännu en utvisning då Filip Karlsson åkte ut för en tripping 14:15. Jack Drury fick göra sitt första Lakersmål fint framspelad av Emil Pettersson, tid för målet 15:27. Strax därefter fick Ludvig Nilsson sätta sig två minuter för en interference, och gästerna skulle få chansen i powerplay. Men efter ca 40 sekunder drog även Kelleher på sig en utvisning, och det utjämnade antal spelare på isen en stund. Lakers fick sedan några sekunders powerplay men båda lagen blev fulltaliga och det återstod 1:45 av denna perioden. Med fem sekunder kvar verkställdes periodens sista utvisning, Samuelsson fick sätta sig 2 minuter för en slashing men perioden slutade 2-0 till Lakers, skott på mål 14-3 och utvisningarna som var många fördelades 4x2 för Lakers och 7x2 för Oskarshamn.

Sista perioden började med powerplay för Lakers, men man hade svårt att etablera något uppställt spel direkt från start, och bortalaget blev åter fulltaliga. Efter 4:59 åkte Drury på en trippingutvisning, och Oskarshamn fick åter möjligheten att komma in i matchen igen genom powerplay. Trots dubbla chanser för Joakim Thelin så stod Källgren stadigt mellan stolparna och såg till att även detta boxplay blev fruktlöst för gästerna. Istället blev det åter powerplay för Lakers då John Dahlström fick sitta två minuter för en fasthållning 10:28. Lakers hade svårt att etablera något uppställt spel, och när man väl kom in i anfallszon så var gästerna snabba på att bryta puckbanan. I en tilltrasslad situation framför Williamsson så blev det en dubbelutvisning för Karlström och Wahlberg som båda fick två minuter för roughing 12:12, utvisningar som kvittades bort och vi hade snart åter 5 mot 5 spelare på isen. Efter 14 minuter fick Joel Persson sitta två minuter för en hög klubba, och även denna tredje period verkade domineras av utvisningar likt period två, bra träning för special teams så klart. Lakers boxplay höll åter tätt bakåt tillsammans med Källgren, som verkligen storspelat ikväll. Med bara 2:07 kvar att spela så åkte Gynge ut för en slashing, och gästerna tog time-out och plockade ut målvakten för spel 6-4. Det blev en dyr utvisning då en helt skymd Källgren blev av med sin annars välförtjänta nolla efter ett backskott från Nolan Zajac. Gästerna fortsatte utan målvakt och Rosén kunde stänga matchen med 53 sekunder kvar när han fastställde slutresultatet till 3-1. Skotten på mål slutade totalt 31-21, och utvisningarna 10x2 för Växjö och 9x2 för Oskarshamn.

Nästa träningsmatch är på fredag den 21.:e augusti då Rögle står för motståndet i Halmstad Arena. Matchen börjar klockan 18:00 och sänds på CMore.