Tolfte raka hemmasegern
Publicerad: 2019-01-12
Familjefest och ett fullsatt VIDA Arena fick se Lakers kämpa sig till sin tolfte raka seger på hemmaplan. Poängkungen Roman Horák fick agera matchhjälte när han både ordnade med kvitteringen och sedan på egen hand avgjorde matchen med sitt 3-2-mål i förlängningen.

Första perioden kom att, åtminstone inledningsvis, handla om ett Brynäs som tämligen omgående satte högsta fart och satte hög press på Växjöspelarna. Detta trots att hemmalaget bjöd publiken i VIDA Arena på en ordentlig drömstart när Daniel Rahimi misslyckade skott ställde hela Brynäsförsvaret och såg till att Pontus Netterberg kunde stänka in pucken i öppet mål, detta redan efter 28 sekunder.

Men gästerna verkade inte nedslås av detta, utan man höjde upp tempot och man pressade fram misstag av Växjös backar, vilket resulterade i ett par sylvassa chanser. Bland annat så jobbade sig både Jesper Boqvist och Tomi Sallinen fram i varsitt friläge inom loppet av bara ett par minuter, men Viktor Fasth stod pall bägge gångerna och räddade säkert.

Fasth fortsatte genom första perioden agera stabilt, framförallt när Brynäs fick chansen i numerärt överläge efter dryga sju minuters spel, så stod Växjömålvakten för flera fina ingripanden och såg till att hålla hemmalagets nolla intakt genom hela första perioden. Och efter drygt halva första perioden började Växjö växla upp igen och jobbade bland annat till sig ett numerärt överläge där man flera gånger var ytterst nära att kunna utöka sin ledning. Närmast kom Pontus Holmberg, men snuvades av Joachim Erikssons plockhandske när han skulle placera in pucken i tomt mål.

I den andra perioden får gästande Brynäs redan efter dryga minutens spel chansen i ett nytt numerärt överläge, men Växjö gör ett stabilt jobb i boxplay. Trots detta så lyckas Brynäs trycka in en kvittering när Nicklas Danielsson tar vara på sin egen retur och trycker upp pucken i krysset, detta med endast en sekund kvar av sitt powerplay. Och gästerna har bud på ytterligare mål efter sin kvittering, bland annat så kommer Ludvig Nilsson i ett nytt friläge, men Viktor Fasth står åter för en bra räddning.

Brynäs bibehåller i stora delar av perioden sitt tryck på Växjö och man vinner flera gånger puck högt upp i banan och pressar hemmalaget till misstag i egen zon, eller att man bara tvingas slå ifrån sig pucken. Detta ger till slut utdelning för gästerna, när man med tre minuter kvar av mellanakten vinner tillbaka pucken vid den förlängda mållinjen och slår in den i slottet där Emil Forslund direktskjuter pucken in bakom en chanslös Växjömålvakt.

Till den tredje perioden verkar hemmalaget taggat till sig något, och man börjar likt Brynäs sätta lite hårdare press på sina motståndare för att kunna vinna fast pucken högre i banan, och man lyckas skapa en del bra chanser. Men det dröjer fram till 5.48 innan man lyckas överlista en annars storspelande Joachim Eriksson, som står för en kanonräddning på Junttilas skott innan Horák trycker dit returen.

Detta ger naturligtvis Växjö energi och under några minuter så förlägger hemmalaget ganska mycket av spelet i Brynäs zon, ett Brynäs som ändå försvarar sig väl och ger inte bort direkt många chanser. Istället växer man in i matchen igen, och allt eftersom börjar gästerna jobba sig allt högre upp i banan och får till ett antal tunga byten även i offensiv zon, men några mer mål lyckas inget av lagen åstadkomma under full tid, utan det dröjer fram till dryga en och en halv minut in i förlängningsperioden innan avgörandet faller. Och det är ingen mindre än Roman Horák som på nytt håller sig framme när han fullkomligt bombar in sitt andra mål i matchen, framspelad av Joel Persson som står för sin andra assist i matchen och Växjö tar sin tolfte raka seger på hemmaplan!

Nästa hemmamatch spelas nästa lördag klockan 18:00 då Frölunda HC gästar oss. Säkra din plats på vlh.ebiljett.nu