Förlust i sista minuten
Publicerad: 2022-03-12
En tät och spännande fight, som öppnade upp sig ordentligt i andra, och var jämn in i det sista, då Luleå lyckades få in pucken med bara 7,9 sekunder kvar. Surt sa räven…

Växjö Lakers fick spela powerplay nästan omgående i dagens match mot Luleå, då Jack Connolly visades ut för en tripping efter bara 22 sekunder. Lakers satte upp ett helt ok 5-4 spel för att vara så tidigt i perioden, dock nekade Lassinantti alla försök. När Luleå blivit fulltaliga hittade domarna ett felaktigt byte för Växjö, och boxplay fick testas också, det var väl lika bra att checka av båda de spelformerna. Dock hanns inte 2 minuter boxplay testas, då gästerna drog på sig ytterligare en utvisning för en fasthållning på Joonas Rask, trots en man mer på isen. Så under de inledande 7 minuterna hade vi klarat av tre utvisningar utan någon utdelning för något av lagen.

I spel 5-5 så var det tight och båda lagen höll i pucken och försökte gå på spelvändningar. Men inget av lagen lyckades komma till några riktigt farliga lägen, utan man tvingades passa runt pucken när man väl etablerade anfallsspel. Men noggrannheten var viktig, minsta lilla misstag och man fick en spelvändning två mot en eller tre mot två mot sig. Men både Lassinantti och Adan Åhman agerade tryggt och stabilt så här långt.

Matchens vassaste målchans kom med dryga 3 minuter kvar, när Pontus Holmberg och Tobias Rieder kom i just en snabb omställning 2-1, men Lassinantti knep ihop benskydden och lyckades hålla pucken på rätt sida mållinjen, eller på fel sida, beroende på vilket lag man håller på. Under ett Luleå-anfall åkte Peter Andersson på en trippingutvisning, med 18:50 på klockan, och så klart ett gyllene tillfälle för gästerna att ta ledningen innan periodpaus, men åter drog Luleå på sig en offensiv utvisning under powerplay, då Juhani Tyrväinen åkte på en slashing. Onödigt och kostsamt, med 14,9 sekunder kvar pricksköt Hardy Häman Aktell in 1-0 pucken, en trevlig avslutning på perioden som vi stängde med 1-0 på tavlan, skott på mål endast 9-8 och 2x2 minuters utvisning för Växjö respektive 3x2 minuter för Luleå.

Andra perioden inleddes med lite släpande utvisningar från första, efter utvisningarna var klara hamnade vi åter i det tillknäppta spelet 5-5, där man turades om att komma i snabba vändningar och skapa lite tryck i anfallszon, utan att riktigt komma så där nära tillräckligt ofta. Men, som ett brev på posten hittade Pontus Själin en helt ren Radek Muzik på anfallsblå och Adam Åhman fick kapitulera i det friläget. Lika på 1 efter knappt 5 minuters spel.

Luleå fick lite momentum efter målet och man pressade på ordentligt mot Åhmans kasse. Det är ju långt till båset i andra, det känner vi till, så långa anfall brukar betyda mjölksyrestumma ben på försvarande lag. Men inte hos Emil Forslund, som så när fick ordning på pucken på Holmbergs rensning, han är snabb på rören den där ”Blixten” Forslund. Lite öppnare spel efter de två farliga målchanserna nu, på båda håll. Blanda annat svarade Åhman för en riktigt fin räddning på direktskott från Rask. Sen var det Joel Perssons tur att testa Lassinantti, och även Nättinen men utan resultat.

Men publiken bjöds på rejäla målchanser nu, det böljade som sagt på båda håll så ibland var det jubel och ibland tandgnissel, men bra mycket roligare hockey nu än i första perioden. Jämt, trots ett öppnare spel, och domarna hade också höjt nivån drastiskt och tog inga utvisningar för ganska klara hakningar och trippingar, dock fick Holmberg och Tyrväinen sitta 2 minuter var efter en ganska het duell de två emellan. En öppnare och definitivt hetare period tog slut och vi noterade följande siffror: 0-1 i perioden, 8-7 i skott på mål och 1x2 minuters utvisning för vardera lagen.

Tredje perioden drog igång och nu skulle det avgöras. Spel 4-4 i dryga minuten återstod från andra perioden, men det gick ganska snabbt innan båda lagen blev fulltaliga. Långa spelsekvenser nu, med böljande puckinnehav och fortsatt en hög bedömningsnivå från domarna. Richard Gynge fick en klubba i ansiktet som viftades bort till exempel, och ett par ganska tydliga interference-situationer blundades det också för, men under ett bra Växjöanfall, där Luleå var hårt tillbakatryckta, åkte till slut Julius Honka ut för en slashing mitt framför domaren, och Lakers skulle få spela powerplay.

Pucken i mål, och jubel på läktaren, men wash-out från domarna, då det var en ganska hög klubba från Rieder som träffade pucken. Lakers powerplay var riktigt vasst, med flera möjligheter till ett ledningsmål, men Lassinantti stod pall, och Luleå blev till slut fulltaliga. Vid matchens sista powerbreak stod det åter och vägde, och vi kunde nog se fram emot en intensiv avslutning, med frågeställningen om vilket lag som skulle våga gå för det.

Luleå fick till ett par, tre rejäla anfall och det var inte långt borta att det ringde bakom Åhman där. Men Växjö svarade strax därefter med ett fint anfall. Båda lagen rann igenom mittzon ganska lätt, och det var anfall-försvar som gällde i matchbilden. Det snabba spelet med få avblåsningar hackades sönder lite mot slutet, när båda lagen började slå ifrån sig lite mer rejält, man ville inte vara den som missade en rensning utur zon nu. Sista två minuterna bet sig Lakers fast i anfallszon, bland annat genom grymt arbete av Holmberg och Kellman som var grymt starka i forechecken, men tyvärr, lyckades Luleå vända, sätta upp ett anfall där Oskar Engsund sköt in ledningsmålet med endast 7,9 sekunder kvar av matchen. Time-out av Växjö, och ett försök att komma ifatt som det dock inte blev så mycket av utan vi fick summera hela tillställningen som följer: 1-2 i målprotokollet, 25-24 i antal skott på mål och 3x2 minuters utvisning för Växjö och 5x2 minuter för Luleå.

Nästa match är på tisdag den 15/3 kl 15:15 då Frölunda kommer till VIDA Arena, Lakers behöver ditt stöd nu när säcken ska knytas ihop, och hockey ska ju ses live så säkra din plats: (http://vlh.ebiljett.nu) eller följ matchen på Cmore alternativt via sociala medier.