Förlust mot ett formstarkt Färjestad
Publicerad: 2019-03-09
Trots ett intensivt jagande och en bra laginsats räckte inte Växjö Lakers till ikväll, utan man fick se sig besegrade med 1-2 av tabelltvåan.

Första perioden i VIDA Arena började med en tidig Färjestadsutvisning, då Joakim Nygård redan efter 11 sekunder fick åka och sätta sig 2 minuter för en hakning. Lakers gjorde ett bra powerplay, och skapade bra tryck och fick fram en del skott till Adam Werner i bortamålet. Men Färjestad blev fulltaliga och strax därefter, 02:33 fick Nichlas Hardt sitta av 2 minuter för en interference av målvakten. Lakers spelade bra i boxplay och flera skott täcktes av och kom aldrig fram till Viktor Fasth. Lakers redde ut situationen och vi fick se lite 5 mot 5-spel på isen, men bara i 18 sekunder. Nytt powerplayläge för hemmalaget då Michael Lindqvist fick en tvåa för tripping 04:51. Följande powerplay kom inte upp i samma nivå spelmässigt som det förra, men närmast mål kom Linus Högberg med en ramträff. Efter utvisningarna spelade Växjö Lakers riktigt bra. Man både ägde och vårdade pucken och skapade en hel del oreda i Färjestads zon. Man checkade också bra och störde ut gästernas uppspel väldigt effektivt. 11:38 kom ytterligare en utvisning, det var Ilari Melart som fick en 2:a för en interference. Trots att Lakers höll ett bra tempo och passningsspel under powerplayet, så lyckades Färjestad döda även detta numerära underläge. 0-0 stod sig perioden ut, skotten på mål summerades till 8-4, och utvisningarna 1x2 minuter för Växjö och 3x2 minuter för Färjestad.

Period två startade också den med en tidig utvisning, denna gången var det Erik Josefsson som fick 2+2 för en hög klubba efter bara 35 sekunders spel. Lakers klarade sig länge i boxplay men med dryga minuten kvar på ”Josens” utvisning ringde det bakom Fast när Michael Lindqvist fick på ett direktskott efter en fin passning från Marcus Nilsson bakom Fasths målbur. 0-1 på tavlan 03:30 och Växjö blev åter fulltaliga. Efter målet satte Lakers upp ett bra tryck, och man parkerade sig i Färjestads försvarszon ett par byten. Men Färjestad var snabba i spelvändningarna och 07:03 drygade Jesper Olofsson ut bortalagets ledning då han kom ren mot Fasth och sprätte upp den i nättaket. 0-2 och uppförsbacke således. Båda lagen höll ett högt tempo, och man skapade chanser på båda håll, även om ingen av målvakterna behövde ingripa alla gånger. Båda lagen hade stundtals svårt att få in puckarna ända på mål. Perioden slutade 0-2. Skotten på mål blev 7-11 och utvisningarna 2x2 minuter för Växjö Lakers.

Tredje perioden började med ett intensivt spel från båda lagen, dock kändes Växjö lite hetare, så klart på grund av resultatet. Nu gällde det att få hål på Werner om man skulle göra match av detta. Och efter ett jättelångt spel utan avblåsningar så kom äntligen det nästan hela publiken väntat på. Kris Versteeg tog in pucken över anfallsblå, och gav sig själv ett läge där han la in pucken mot mål och en skymd Werner fick höra gong-gongen slå 04:43. Lakers fortsatte trumma på, man kändes lite tyngre och hetare, men Färjestad var skickliga att hålla undan framför egen målvakt. Vid matchens sista powerbreak kändes Växjö strama åt kring bortalagets kasse, man hade så långt successivt ökat trycket och Färjestad tilläts mindre och mindre att äga puck. Men värmlänningarna var hypersnabba i spelvändningarna men gick sällan mer än en eller två. Lakers skapade mer och mer chanser. Burström hade en ramträff med dryga fem minuter kvar. Men de där sista centimeterna var inte på hemmalagets sida ikväll, trots 6-5 spel den sista halvminuten då Fasth lämnade sin bur, och en time-out så kom man inte hela vägen fram utan Färjestad tog hem 3 poäng i en i övrigt spännande match. Statistiken skriver vi ihop till: Mål: 1-2, skott på mål 22-26 och utvisningsminuterna fördelades 3x2 minuter för båda lagen.