Inför Växjö – Örebro
Publicerad: 2020-11-10
Den 31 oktober besegrade Växjö rivalen HV71 med klara 6-3. Sedan dess har det varit landslagsuppehåll, men i kväll är det återigen SHL-hockey då bland annat Växjö möter Örebro.

Efter nio matchfria dagar vankas det återigen SHL-hockey i kväll då Växjö tar sig an Örebro.

Innan landslagsuppehållet besegrade Växjö rivalen HV71 med klara 6-3 i VIDA Arena. Lakers var väldigt effektiva i matchen då man gjorde sex mål på 19 skott. Tre av målen tillkom dessutom i numerärt överläge, en spelform man verkligen fått igång på slutet. Det är även värt att notera att samtliga sex mål gjordes av olika spelare. Pontus Holmberg, Ilari Melart, Joel Persson, Richard Gynge, Emil Forslund och Ludvig Nilsson blev Lakers målskyttar i matchen. Det är även anmärkningsvärt att Forslund och Nilssons mål tillkom i numerärt underläge.

Segern senast var Växjös tredje vinst på de fem senaste matcherna. Den nyss nämnda periodens förlustmatcher kom borta mot Örebro samt HV71 efter förlängning. Det innebär att Lakers har fem raka matcher med poäng och laget ligger på en sjätteplats i tabellen med 20 inspelade poäng på tolv matcher.

I kväll väntar alltså en ny match då Örebro gästar i VIDA Arena. Örebro har svarat för en fin säsong och ligger på en tredjeplats med 24 poäng på kontot. Laget är endast två poäng ifrån serieledning. Örebro kommer, precis som Växjö, från seger senast då man uddamålsbesegrade Skellefteå med 3-2. Örebro var inne i en tyngre period i mitten av oktober, men har växlat upp på slutet via tre vinster på de fyra senaste fajterna.

Växjö är ett erkänt starkt hemmalag och har verkligen fått spelet att stämma på slutet då man har tre raka ordinarie vinster i VIDA Arena. Örebro har däremot inte trivts jättebra på resande fot på slutet då man endast vunnit en av sina fem senaste bortamatcher.

Under fjolårssäsongen möttes Växjö och Örebro fyra gånger där matcherna slutade på följande vis:

• 10/10 – 2019 Örebro – Växjö 4-1
  • 5/12 – 2019 Växjö – Örebro 2-0
  • 9/1 – 2020 Örebro – Växjö 2-1
  • 29/2 – 2020 Växjö – Örebro 4-1

De båda lagen vann således två matcher vardera, där samtliga slutade med hemmavinst efter ordinarie speltid.

Växjö och Örebro har hunnit med att mötas en gång tidigare under säsongen. Den matchen spelades den 24 oktober i Örebro där hemmalaget till slut lyckades vinna med 4-3 efter förlängning. Emil Pettersson kvitterade matchen till 3-3 med en minut kvar av den ordinarie speltiden och räddade därmed en poäng åt Lakers. I kväll jagar Växjö revansch på Örebro samt sin fjärde raka hemmavinst!

Kvällens match spelas i VIDA Arena med nedsläpp 19:00.

Visste du att…

… Växjö vunnit tolv av de 13 senaste hemmamatcherna mot Örebro (slutspel inräknat).

… Örebro har gjort näst flest mål (40) i SHL.

… Emil Petterson och Joel Persson var inblandade i samtliga tre mål mot Örebro i säsongens tidigare möte lagen emellan.

… Örebro har näst sämst powerplayprocent (20,83) i serien.

… Örebro-spelaren, Borna Rendulic, har dragit på sig flest utvisningsminuter, tillsammans med Djurgårdens Marcus Högström, i SHL med sina 33 minuter.