Draftkollen med Patrik Hall
Publicerad: 2022-07-07
Nyhet
Natten mot fredag inleds 2022 års NHL-draft i Montreal. Vi kollar läget med assisterande sportchef Patrik Hall

.Vad är det som sker inatt på NHL-draften?
- Draften går ut på att NHL-klubbarna i tur och ordning ”tingar” talanger, så att det ska bli en slags utjämnande fördelning mellan lagen, de lagen som slutat i botten får chansen att välja bland de bästa unga talangerna varje år. Detta år är det sent födda 2003 och spelare födda 2004 som tingas, och även juniorer som inte blivit valda de föregående åren.

Vilka är de mest eftertraktade namnen?
- Montreal väljer först och den det har snackats mest om är en kanadensisk center som varit väldigt uppsnackad i många år, Shane Wright. En del föredrar slovaken Juraj Slafkovsky, som faktiskt lirade mot oss i CHL i höstas med TPS. Montreal är ju ett starkt hockeyfäste och är också de som arrangerar draften i år, så det har varit ännu mer hype än vanligt runt detta, så det har varit väldigt mycket uppsnack och spekulationer.

Förra året draftades Victor Stjernborg och Philip Svedebäck (nu Providence College) från Lakers, hur ser det ut i år?
- Ibland vet man inte riktigt, särskilt på de som är mer ”doldisar” så brukar lagen inte vilja avslöja sig alltför mycket. Så har det varit för några av de som gått i draften tidigare år. Sedan har man spelare som är mer givna att bli valda, som exempelvis Victor Stjernborg ifjol. Någon sådan självklar har vi inte riktigt i årets kull, men man vet aldrig.

- En kille med Lakers-koppling som verkar ha goda chanser att bli vald är Lucas Edmonds, som var här i juniorlaget innan han tog klivet till Allsvenskan med Kristianstad och nu spelar i kanadensiska juniorligan.

Vilka svenskar pratas det mest om?
- Det är ett gäng svenskar som spås gå i förstarundan eller tidigt i andra. Djurgården har en jättestark 04-kull som är valbar nu i sommar, en kedja som spelat ihop både på hemmaplan och i landslagssammanhang med Liam Öhgren, Noah Östlund och Jonathan Lekkerimäki. De kommer säkerligen vara högvilt redan i runda 1. Sedan några utländska spelare som spelat SHL-hockey i vinter som vi stött på, som Marco Kasper i Rögle och Lian Bichsel i Leksand.

Draftade spelare i Växjö Lakers nuvarande SHL-trupp
Tobias Rieder – 2011 till Edmonton som spelare #114
Brian Cooper – 2012 till Anaheim som spelare #127
Hardy Häman Aktell – 2016 till Nashville som spelare #108
Joachim Blichfeld – 2016 till San José som spelare #210
Victor Stjernborg – 2021 till Chicago som spelare #108

Ledare i Växjö Lakers verksamhet
Andreas Andersson – 1998 till Anaheim som spelare #245
Jörgen Jönsson – 1994 till Calgary som spelare #227
Calle Steen – 1998 till Detroit som spelare #142
Johan ”Bagarn” Andersson – 2003 till Chicago som spelare #181

PR & Kommunikation Carolina Toresson