Inför Leksand – Växjö
Publicerad: 2020-10-08
Inför
Senast fick Växjö se sin segersvit brytas då Luleå vann med uddamålet 2-1. Under torsdagskvällen har Lakers chans att hitta tillbaka till vinnarspåret igen då man tar sig an Leksand på bortaplan.

Växjö inledde säsongen med en strafförlust hemma mot Färjestad för att sedan vinna två raka matcher med uddamålet 2-1 mot Linköping borta samt Rögle hemma i VIDA Arena. Allra senast gästade man starka Luleå där man till slut föll med uddamålet 1-2 efter att Robert Rosén gjort Lakers enda mål i matchen.

Under torsdagskvällen har Växjö chans att hitta tillbaka på det vinnande spåret igen då Leksand väntar på bortaplan. Dalmasarna har inlett säsongen knackigt med endast en vinst på fyra matcher. Offensivt har lagets stjärntrio med Marek Hrivik, Peter Cehlarik och Carter Camper varit ett ständigt hot och har tillsammans gjort imponerande 24 poäng (8+16) på fyra matcher.

Växjö och Leksand drabbades samman fyra gånger under fjolårets grundserie där de båda lagen vann två matcher vardera, en på hemmais och en på resande fot:

  • 5/10: Leksand – Växjö 1-3
  • 31/10: Växjö – Leksand 2-4
  • 25/1: Växjö – Leksand 5-1
  • 27/2: Leksand – Växjö 4-1

Historiskt sett brukar matcherna mellan Växjö och Leksand sluta med en segrare efter ordinarie speltid och ofta med tvåmålsdifferens eller mer. Faktum är att blott två av de 35 (!) senaste inbördes möten (alla sammanhang inräknat) har slutat med ett oavgjort resultat efter 60 minuter. Av dessa 35 matcher har endast sju slutat med en uddamålsvinst för något av lagen.

Inför kvällens match mot Leksand ligger Växjö på en sjätteplats i tabellen, tre poäng bakom trean Frölunda. Man är dessutom endast två poäng före torsdagskvällens motståndare, som i skrivande stund återfinns på en niondeplats i den unga tabellen.

Kvällens match spelas i Tegera Arena, Leksand, med nedsläpp 19.00.

Visste du att…

… Växjö vunnit tre av de fem senaste bortamatcherna mot Leksand.

… Leksands stjärntrio (Marek Hrivik, Peter Cehlarik och Carter Camper) ligger etta, trea och fyra i SHL:s totala poängliga och har tillsammans gjort 24 poäng efter fyra omgångar.

… Erik Josefsson var den Växjö-spelaren som gjorde flest poäng mot Leksand under fjolårssäsongen med sina fyra pinnar (1+3) på fyra matcher.

… Endast Frölunda (5) har släppt in färre mål än Växjö (7) under säsongen 2020/2021.

… Växjö har tredje bäst boxplay (81,25%) i SHL medan Leksand har tredje sämst (60,00%).

Timmy Renud