Inför Frölunda – Växjö
Publicerad: 2018-08-08
Inför
Hockeysäsongen är äntligen här! Ikväll spelar Växjö sin första match sedan SM-guldet i våras då man tar sig an Göteborgslaget Frölunda i Varberg för att spela säsongens första träningsmatch.

Det är 108 dagar sedan Växjö bärgade sitt andra SM-guld i klubbens historia då man körde över Skellefteå med 4-0 i matcher och vann den fjärde SM-finalen i Skellefteå Kraft Arena med hela 5-0. Nu, 108 dagar senare, kickar Lakers igång säsongen 2018/19 på allvar när Göteborgslaget Frölunda står för motståndet i säsongens första träningsmatch.

Det har såklart hänt mycket i Växjös trupp sedan SM-guldet. Lakers har plockat in backarna Niclas Burström, från Yugra Khanty-Mansiysk och Karl Johansson från Oskarshamn, samt forwardstrion Pontus Holmberg, från Västerås, Roman Horák, från Vityaz Podolsk, och Austin Ortega, från San Diego Gulls.

Växjö har förlängt kontraktet med Jonas Röndbjerg, Linus Högberg, Arvid Lundberg, Pontus Netterberg och Brendan Shinnimin där Röndbjerg, Lundberg och Shinnimin förlängt med ett år och Högberg och Netterberg med två år.

En drös med spelare har även lämnat SM-guldvinnarens organisation. Ludwig Wistén har lämnat för Borlänge, Eric Martinsson för Minnesota, Adam Brodecki för Linköping, Robert Rosén för Sochi, Elias Pettersson för Vancouver, Dennis Rasmussen för Metallurg Magnitogorsk, Andy Miele och Andrew Calof för Torpedo Nizhny Novgorod. Även Noah Welch har lämnat klubben, men har ingen ny klubbadress klar i skrivande stund.

Dagens motståndare, Frölunda, har också haft en stor omsättning av spelare under våren och sommaren. Spelare som Viktor Ekbom, Örebro, Tim Söderlund, Skellefteå och Rhett Rakhshani, Malmö, har anslutit till Göteborgslaget bland annat. Man har också tappat tunga namn som Adam Almquist, Jan Mursak, Viktor Olofsson, Matt Donovan och supertalangen Rasmus Dahlin.

Ikväll är det alltså dags för Växjö och Frölunda att inleda säsongen 2018/19 då en träningsmatch lagen emellan går av stapeln 19.00 i Varberg.

Under fjolårssäsongen möttes de två tilltänkta toppklubbarna fyra gånger i grundserien där Växjö vann tre av matcherna. De två matcherna i VIDA Arena slutade 3-1 och 7-3 till Lakers där 7-3-matchen stack ut lite extra. Ställningen var nämligen 3-3 inför den tredje perioden, men hemmalaget lade i en högre växel och vann slutakten med hela 4-0. Elias Pettersson var fenomenal i matchen och svarade för ett hattrick samt två målgivande passningar. Hattrickmålet blev det matchvinnande 4-3-målet i början av slutakten.

När de båda lagen möttes i Scandinavium blev det en seger vardera. I det första mötet, som spelades den 4 januari, låg Lakers under med 0-2 efter den första perioden. Man lyckades reducera under mellanakten och sedan vinna slutakten, precis som i 7-3-vinsten på hemmaplan, med 4-0 (!) där Andrew Calof prickade in två utav kassarna. Frölundas enda vinst kom i det senaste mötet lagen emellan. Den matchen spelades den 6 mars där Göteborgslaget lyckades vinna med uddamålet 2-1.

Frölunda slutade på en tredjeplats i tabellen under säsongen som gick efter att ha spelat in 94 poäng, 22 poäng färre än Växjö, på 52 omgångar. Laget var stora favoriter i kvartsfinalsserien mot sexan Malmö, men Skånelaget lyckades slå ut Göteborgarna med 4-2 i matcher. Räkna med ett otroligt revanschsuget Frölunda inför den kommande säsongen.

Värt att notera…

…Kvällens match mot Frölunda är en av fyra träningsmatcher innan CHL-premiären mot Bern den 30 augusti.

…Växjö har vunnit fem av de sju senaste mötena mot Frölunda.

…Lakers har elva (!) raka vinster och en målskillnad på smått otroliga 43-8!

…Växjö har hållit nollan i sex av sina elva senaste matcher.

Kvällens match mellan Frölunda - Växjö spelas i Varberg med nedsläpp 19.00!