• Huvudsponsorer

Lördag Lör 12 Oktober Okt
Torsdag Tor 17 Oktober Okt
Lördag Lör 19 Oktober Okt
Torsdag Tor 24 Oktober Okt
Lördag Lör 26 Oktober Okt
Torsdag Tor 31 Oktober Okt
Lördag Lör 2 November Nov
Torsdag Tor 14 November Nov
Lördag Lör 16 November Nov
Torsdag Tor 21 November Nov
Lördag Lör 23 November Nov
Torsdag Tor 28 November Nov
Lördag Lör 30 November Nov
Torsdag Tor 5 December Dec
Idag 7 December Dec
Tisdag Tis 17 December Dec
Torsdag Tor 19 December Dec
Torsdag Tor 26 December Dec
Lördag Lör 28 December Dec
Måndag Mån 30 December Dec
Lördag Lör 4 Januari Jan
Torsdag Tor 9 Januari Jan
Lördag Lör 11 Januari Jan
Torsdag Tor 16 Januari Jan
Lördag Lör 18 Januari Jan
Torsdag Tor 23 Januari Jan
Lördag Lör 25 Januari Jan
Torsdag Tor 30 Januari Jan
Lördag Lör 1 Februari Feb

NHL draft-kollen med Patrik Hall

21 juni 2019 15:00
Nyhet

I natt svensk tid inleds 2019 års NHL Draft som i år hålls i Rogers Arena i Vancouver. Har du koll på vad en NHL Draft innebär och vad som händer sen? Assisterande Sportchef Patrik Hall ger oss svaren!


För dem som inte har koll på vad en NHL-draft innebär, kan du förklara lite kort?
- I korta drag är det ett system som finns för att hålla ligan någorlunda jämn. Grovt förenklat så vänder man på tabellen från säsongen och så väljer man i turordning från årets kull av spelare som har fyllt 18 år. På så sätt får de lagen som placerar sig sämst bra förutsättningar att bygga om och vara mer slagkraftiga kommande år. Natten mot lördag är första rundan där det är mycket ståhej kring varje val, runda 2-7 på lördagskvällen svensk tid i lite raskare tempo.

Vilka spelare är det som är tillgängliga för draften?
- Varje ny draft är för spelare som hunnit bli 18 år när NHL-säsongen börjar och ännu inte blivit tingade. Detta år blir främst för spelare födda 2001 och sent födda år 2000, men också spelare som inte blivit tingade föregående år och haft en bra utveckling. Filip Cederqvist är ett sådant exempel på en spelare som kan bli vald trots att han var tillgänglig förra sommaren.

Du har själv varit NHL-scout. Hur går processen till inför draften?
- Alla 31 NHL-lagen har scouter på plats och bevakar de stora hockeyländernas alla serier. Det är flera scouter på plats på mer eller mindre samtliga matcher i SHL, HockeyAllsvenskan och J20-serierna. En Sverige-baserad scout har ansvar för att inget missas i sin region och ser till att klubbledningen får upp ögonen om det finns några som de tycker har något speciellt. Under året och inför draften så har det varit stora möten där klubbarna diskuterat och kombinerat sina listor från Sverige, Finland, västra Kanada och så vidare till en enda stor lista som de sedan följer under drafthelgen och stryker allt eftersom spelare blir valda av andra klubbar.

Föregånde år gick Pontus Holmberg, Jesper Eliasson och Dominik Bokk i draften. Är det några Växjö Lakers-killar som kan komma att gå i år?
- Det är alltid svårt att veta exakt, ingen vill avslöja för mycket med risk att någon annan klubb får reda på att man siktat in sig på en spelare och någon annan klubb kliver fram och tar denne lite tidigare än tänkt. Filip Cederqvist är den som varit med A-laget som dragit åt sig mest intresse men har även funnits nyfikenhet kring några av våra J20-killar.

Förra året var det rekordmånga svenskar som draftades, hela 30 st. Var tror du det kommer landa i år?
- Som jag förstår det så kommer Sverige vara välrepresenterat även i år och säkert ha 25 eller fler valda när helgen är över. Klubbarna har väldigt stark närvaro i Sverige och de allra flesta gillar att jobba med svenska spelare.

Vad händer efter en spelare har blivit draftad?
- Det är bara ett fåtal spelare som går rakt in från draft vid 18-årsåldern och spelar i NHL direkt, så i de flesta fall så blir det att man blir tingad av NHL-klubben men återgår till sin utveckling i sitt junior- eller collegelag eller för svenska spelare sina klubbar här. Många NHL-klubbar har stora staber och under åren efter draften försöker de hålla kontakten med spelarna och tränarna, få uppdateringar kring fysträningen från Robban Lygdbäck och hjälpa till på de sätt de kan fram tills att spelaren och klubben känner att det är tid att skriva kontrakt och eventuellt åka över till Nordamerika.

Till sist en läsarfråga: Hur ser chanserna att bli draftad ut för Tobias Thermell?
- Han är en riktig "late-bloomer", det börjar definitivt bli dags för honom.