Seger mot Malmö efter tuff batalj
Publicerad: 2018-10-11
Det blev en riktig nagelbitare när Malmö kom på besök till Vida Arena under torsdagskvällen. Ett mål räckte för hemmalaget för att bärga tre poäng.

Starten på den här matchen förmedlar en matchbild med väldigt mycket spel på utsidan från bägge håll. Men inledningsvis är det nog gästerna som har lite mer och bättre kontroll på pucken. Men man kommer inte till några riktigt vassa chanser, utan man befinner sig mest på utsidan. Och det ser vi också på skottstatistiken som visar 2-2 efter halva första perioden.

Efter 10.55 kommer så den första utvisningen och det är gästernas Nichlas Hardt som tar en hakning på Burström och Lakers får matchens första PP. Och här sätter man upp ett bra tempo på pucken med ett ihärdigt jagande Malmö. Men med ett snabbt spel så kan man utnyttja motståndarens rusningar och det är precis det firma Ortega/Fröberg gör. Ortega lägger en riktigt fin macka över centrallinjen till Fröberg som nyper in ledningspucken på ett snabbt och rappt direktskott.

Men även Malmö ska få en chans i PP bara dryga 2 minuter efter Lakers ledningsmål då Peter Andersson får besöka botbänken för en fasthållning. Men Malmö får aldrig riktigt chansen i PP eftersom Konstantin Komarek lite oturligt tar en tripping bara 20 sekunder efter Anderssons tvåa. Och i spelet 4 mot 4 är det mest avvaktande och det händer inte jättemycket. Första perioden går till hemmalaget som leder med uddamålet. Och även skotten är jämna, och snåla och skrivs till 6-5.

Den andra perioden är fortsatt väldigt jämn på alla fronter faktiskt. Inledningsvis har bägge lagen varsett PP, när först Julius Junttila i hemmalaget tar en tvåa för tripping och sen stra därefter är det gästernas Emil Sylvegård som åker för en hakning. I den andra delen av perioden får vi en situation där Oliver Bohm sträcker sig efter pucken samtidigt som Nichlas Hardt fullföljer en tackling som tar riktigt illa på Oliver som tvingas utgå med smärtor.

Perioden är precis som den första väldigt chanssnål men ett mål får vi se i alla fall när Martin Lundberg nickar in pucken, men det blir bortdmt pga avsiktlig rörelse. Men den sista delen blir dock händelserik på många sätt när det hettar till framför Viktor Fasth där flera spelare lägger sig i men där det till slut bara är Peter Andersson i Lakers som får utvisning när han trycker till Marcus Sylvegård i ansiktet. Och då är det så att bara 12 sekunder tidigare så åkte Martin Lundberg ut 2 minuter för fasthållning av klubban.

Allt detta hände faktiskt den sista minuten och Malmö fick chansen i spel 5 mot 3 de sista 8 sekunderna. Men 1-0 målet från Linus Fröberg i den första perioden står sig även i den andra perioden och vi har hemmalaget i ledning. Skotten i den andra perioden slutar till Malmös fördel 7-11. Malmö börjar dessutom i spel 5 mot 3 i hela 1.39 i början av den tredje perioden.

Växjö Lakers spelar väldigt uppoffrande i det 3 mot 5 läge som den tredje perioden startar med. Man täcker skott i mängder och lyckas lösa Malmös PP både i 3 mot 5 och efterföljande 4 mot 5. Efter Lakers blivit fulltaliga så tar man över kommandot lite grann, och framför allt får vi se juniorkedjan med Bokk, Röndbjerg och Holmberg visa framfötterna. Och trion får också utdelning när vi närmar oss mitten av perioden. Det är Röndbjerg som får in pucken bakom Nihlstorp, men åter igen får vi en videobedömning.

Och precis som med Martin Lundbergs mål så anser man målet felaktigt gjort och det döms bort pga att man anser att Jonas Röndbjerg trycker på målvaktens benskydd. Två bortdömda mål alltså så här långt, och vi har fortsatt bara 1-0 på tavlan när vi går in på de sista 10 minuterna.

Efter 11.28 får Malmös Stefan Varg två minuter för fasthållning och Lakers får en ny chans i PP. Men det blir inte bra alls den här gången och man får inte till några farligheter alls faktiskt. Malmö går i slutet av matchen med allt för att få till en kvittering. Med 1.43 kvar på klockan tar man ut målvakten och tar även en time out. Man får en tekning i anfallszon efter en blokering av Fasth.

Det blir nerviga sista minuter med ett rejält tryck från Malmö. Man vinner konstant tekningarna i Lakers zon. Med runt 40 sekunder kvar av matchen har hemmalaget ett ypperligt läge att avgöra i tom kasse men pucken smiter utanför. Men man håller ändå tätt bakåt och vi har åter en målfattig match som slutar med hemmaseger och tre viktiga poäng in på kontot. Malmö vinner dock skotten med 22-23. Returmöte på lördag nere i Malmö Arena.