Växjö klara för kvartsfinal i CHL
Publicerad: 2017-11-07
Red Bull Salzburg kom till mötet med Växjö Lakers i VIDA Arena med en 2-1 seger i första matchen inför returmötet. Växjö var tvungna att vinna med 2 mål för att gå vidare och det gjorde man genom att vinna med 5-3. Därmed är Växjö Lakers klara för kvartsfinal i CHL.

Vi får se en ganska slarvig inledning från bägge lagen där man sprider puckar omkring sig. Efter 4:44 åker Salzburgs Matthias Tratting ut 2 minuter för hakning och Växjö får spela kvällens första powerplay. Men Växjö får inte till något vidare spel, och Salzburg åter fulltagliga tämligen enkelt. Efter 8:08 skulle hemmalaget bryta nollan i matchen! Joel Persson bryter ett uppspel i mittzon, skickar upp den till offensiv blålinje ute till vänster till Andrew Calof, Calof fintar snyggt bort sin markering och prickskjuter snyggt 1-0 i högra krysset bakom Bernhard Starkbaum. Efter 10:13 åker Växjös Daniel Rahimi ut 2 minuter för crosschecking. Och Salzburg skulle utnytta det numerära överläget och kvittera matchen vid tiden 11:04. Salzburg ställer upp och Rob Schremp hittar in mitt i slottet till Brant Harris som nyper till direkt, och pucken studsar på Thomas Raffl och in, helt otagbart för Viktor Fasth i hemmalagets mål. Och uppförsbacken skulle bli ännu jobbigare för Växjö, för Salzburg skulle ta ledningen i matchen efter 14:46. En kontring för Salzburg där Viktor Fasth räddar första friläget, men inte kan ta hand om det andra där Thomas Raffl skickar in 1-2 vid tiden 14:46. Efter 16:07 drar Noah Welch på sig 2 minuter för roughing och nytt läge för Salzburg. Men denna gång reder Växjö ut sitt boxplay och Welch tillbaka på isen. Det är det sista att rapportera från första perioden där vi går till vila med 1-2 på tavlan. Skotten slutar 9-10 till gästerna från Österrike.

Växjö kommer ut betydligt mer påkopplade efter periodpausen. Man lyfter ner spelet i Salzburgs zon och Starkbaum får jobba hårt i gästernas mål. Efter 5:39 drar Salzburgs Alexander Rauchenwald på sig 2 minuter för slashing och nytt powerplay för Växjö. Och nu skulle man utnyttja det för att kvittera i matchen! Robert Rosén lägger upp pucken till Joel Persson på blålinjen, Persson skottfintar och lägger ner pucken djupt på vänstersidan i zonen där Dominik Bokk nyper till direkt, och pucken glider in bakom Starkbaum till 2-2 vid tiden 6:16. Thomas Raffl drar på sig en nya 2:a för gästerna efter 8:39 och ny chans för Växjö i powerplay. Växjö gör på nytt ett bra powerplay, men Starkbaum och Salzburgs box gör det bra och håller pucken borta från nät trots bra chanser för hemmalaget och Raffl tillbaka på isen. Men efter 11:18 skulle inte Starkbaum orka stå emot mer, och Växjö skulle återta ledningen i matchen. Erik Josefsson vinner pucken högt i Salzburgs zon, får bak den till Oliver Bohm, Bohm kastar iväg pucken mot mål, den studsar och far i trafiken framför mål, och landar på Jonas Röndbjergs klubba som får helt öppet mål sedan Starkbaum kommit ur position och Röndbjerg lägger enkelt in 3-2! Det är spel mot 1 mål, Växjö fullständigt sköljer över Salzburg i andra perioden. Noah Welch har ett stenhårt skott i stolpen med dryga 4 minuter kvar av perioden. Men med 16 sekunder kvar av perioden åker hemmalagets Martin Lundberg ut 2 minuter för tripping. Salzburg skapar faktiskt 2 bra lägen på dom få sekunderna, men Växjö vinner perioden med 2-0, och har vänt till 3-2 i matchen, och totalt 4-4, inför 3:e perioden. Skotten i andra vinner Växjö också klart med 14-4.

Salzburg inleder tredje perioden i powerplay i 1:44. Salzburg hotat lite mot Fasth men Växjö klarat ut sitt boxplay och är fulltagliga med Lundberg på banan igen. Salzburg skulle få ny chans i powerplay sedan Andrew Calof åkt ut 2 minuter för hög klubba efter 2:44. Men inte heller denna gång lyckas Salzburg få någon utdelning på sina 2 minuter och Calof får lämna botbänken. Men efter 8:09 vänder Joel Persson spelet från egen zon, driver upp den genom hela banan, släpper in den i mitten till Erik Josefsson, Josefsson släpper sen ut den till vänster till Jonas Röndbjerg, Röndbjerg tar avslut mot Starkbaum som han inte klarar att hålla, och Erik Josefsson tar returen och lägger in 4-2 i sin comeback! Efter 10:35 åker Pontus Netterberg ut lite tveksamt för en interference. Och nu skulle Salzburg reducera matchen till 4-3, och kvittera serien till 5-5. Ett skott utifrån som Fasth inte får kontroll på, utan Rob Schremp dyker upp och vispar in returen vid tiden 11:25. Men Växjö skulle återta sin 2-målsledning efter 16:29 genom Elias Pettersson! Robert Rosén snurrar frisk med Salzburgs-försvararen i offensiv zon innan han hittar Pettersson som glidit undan sin markering i slottet, Pettersson slänger iväg ett dragskott som går stolpe och in i nät. Även Dominik Bokk får assist på målet. Salzburg plockar sen ut Starkbaum med minuten kvar av perioden, och man får ett jätteläge med 20 sekunder kvar, men Viktor Fasth gör en riktigt bra räddning och Växjö håller undan och vinner matchen med 5-3, och serien mot Red Bull Salzburg med 6-5 totalt och avancerar till Kvartsfinal i CHL! Skotten i sista perioden slutar 11-10.