• Huvudsponsorer

Tisdag Tis 16 Februari Feb
Torsdag Tor 25 Februari Feb
Lördag Lör 27 Februari Feb
Tisdag Tis 9 Mars Mar
Torsdag Tor 11 Mars Mar
Lördag Lör 27 Mars Mar
Måndag Mån 29 Mars Mar
Onsdag Ons 31 Mars Mar
Fredag Fre 2 April Apr
Lördag Lör 3 April Apr
Lördag Lör 10 April Apr
Söndag Sön 11 April Apr
Tisdag Tis 13 April Apr
Onsdag Ons 14 April Apr
Torsdag Tor 22 April Apr
Fredag Fre 23 April Apr
Söndag Sön 25 April Apr
Tisdag Tis 27 April Apr
Torsdag Tor 29 April Apr

Växjö Lakers tio år i högsta ligan

4 april 2021 19:30
Nyhet

Igår var det tio år sedan Växjö Lakers den där magiska söndagen i Örebro avancerade till dåvarande Elitserien. Sedan dess har man kvalificerat sig för slutspel 8 gånger, vunnit 3 grundseriesegrar, 2 SM-guld och 1 CHL-silver.


Den 3 april 2011 begav sig då Allsvenska Växjö Lakers till Örebro för kvalseriens tredje sista match. Vad man inte visste då var att man redan några timmar senare skulle kunna komma att bli klara för Elitserien som ligan då hette.

Med Oscar Alsenfelt i kassen släpptes pucken klockan 16:00 i Behrn Arena, som man inte lyckats vinna i på hela säsongen. Efter 11:33 minuters spel kan Växjö Lakers Joakim Hillding sätta Växjö Lakers i förarsätet genom att göra 0-1, vilket skulle komma att bli det enda målet i den första perioden.

I mittakten sätter Växjö Lakers ordentligt med press och 7:12 in i perioden gör assisterande kaptenen Erik Josefsson 0-2. Målet ger Växjö Lakers luft under vingarna och man fortsätter sätta press så pass att Örebro tvingas till timeout som hjälper föga. PANG, 0-3 Anders Eriksson, BOOM, 0-4 Nils Andersson, SMACK 0-5 Erik Josefsson. Inom loppet av 10 minuter har Växjö Lakers gjort fyra mål i Behrn Arena inför många tillresta supportrar vars jublel hörs från bortastå. Innan signalen ljuder för periodpaus tröstmålar Örebros Henrik Löwdahl men Växjö Lakers går till pausvila med ett komfortabelt fyra målsöverläge.

Slutperioden blir en tillknäppt tillställning där Örebro lyckas reducera ställningen till 2-5 men inte mycket mer än så. I slutskedet av tredje perioden börjar det flockas journalister bakom Växjö Lakers bås. Då och där går det upp för spelare och ledare att om Södertälje skulle vinna den parallelt spelade matchen mot Rögle skulle det innebära Elitserieavancemang för Växjö Lakers. Efter avslutad match följer man med spänning matchen i Ängelholm som ännu inte avslutats. Spänningen är olidlig. Fansen räknar tillsammans med laget högt ner slutsekunderna av matchen, 3, 2, 1, 0 - EUFORI! Växjö Lakers är klara för Elitserien!

Isen fylls av lyriska fans som tillsammans firar och sjunger med laget. Firandet fortsätter hela vägen hem till Växjö. Väl hemma möts man av ännu fler stolta fans som vill fira avanemanget med laget. Dagen därpå väntar torgfirande där laget hyllas från residensets balkong.

En som stod mitt i smeten när avancemanget stod klart var assisterande tränare Fredrik Hellgren som idag gör sin 14:e säsong i klubben. Så här minns han kvällen i Behrn Arena.
- Kvällen i Örebro är en sådan kväll man kommer minnas resten av sitt liv. Ärligt talat hade vi inte pratat om våra chanser så mycket även om vi visste vilket håll det lutade åt. Vi hade spelat bra i kvalserien men hade inte räknat på det när vi åkte upp till Örebro. Det gick upp för oss först när det började samlas reportrar bakom vårt bås i slutet av matchen. Tillsammans följde vi matchen i Ängelholm där resultatet gick vår väg. Det var en fantastisk känsla när det stod klart att vi avancerat. Man visste inte riktigt var man skulle ta vägen, det var en så kallad utanför kroppen-känsla. Att få fira det med fansen på isen är ett minne för livet. Kvällen i Örebro toppar helt klart alla minnen jag varit med om under min tid i Växjö Lakers.

Den 17 September 2011 invigdes den precis färdigställda VIDA Arena där man fortfarande kunde känna doften av byggdamm. Hemmapremiären som skulle komma att bli startskottet för en än mer framgångsrik resa spelades mot Linköping. Sportchef Henrik Evertsson som idag gör sin 17:e säsong i klubben minns det första året i Elitserien så här
- Första året i Elitserien var som jag minns det både spännande och omtumlande. Vi hade som enda målsättning att hålla oss kvar, vilket inte är helt enkelt för nykomlingar. När vi väl säkrade kontraktet i näst sista grundseriematchen var det en fantastisk känsla såklart. Ett otroligt år som la grunden till många andra fantastiska år.

Växjö Lakers massör Lenny Anderlycke gör sin 14:e säsong i klubben och har varit med på den fantastiska resan de senaste tio åren. Så här säger han om skillnaden mellan tiden i Allsvenskan och nu.
- Den absolut största skillnaden från tiden i HockeyAllsvenskan till nu i SHL är väl att hela organisationen har utvecklats och vuxit. Då var man mer eller mindre helt själv nu är vi ett större medicinskt team som tagit ytterligare kliv i vår utveckling.

Mycket har hänt sedan den euforiska kvällen i Behrn Arena. Idag, tio år senare har Växjö Lakers precis vunnit grundserien för tredje gången och gör sig redo för klubbens sjunde slutspel i högsta ligan. Man gör det med ledning av kapten Erik Josefsson. Samma trotjänare som under den avgörande matchen i Örebro blev tvåmålsskytt, kaptenen som idag är meste Lakersspelare genom tiderna och fått lyfta Le Mat-pokalen två gånger. Så här sammanfattar han känslan av att ha varit med på klubbens resa senaste tio åren.
- Att ha fått vara med och uppleva klubbens många bedrifter på så kort tid är helt fantastiskt. Från att ha varit en liten klubb i HockeyAllsvenskan för tio år sedan till att gå in i ett slutspel och tävla om tredje SM-guldet känns overkligt. Nu mera är Växjö Lakers en klubb på hockeykartan att räkna med, något som byggts upp genom blod, svett och tårar.

Växjö Lakers - Stort Hjärta!