Inför Växjö - Örebro
Publicerad: 2021-09-16
Växjö föll efter straffar i SHL-premiären mot Färjestad. Under torsdagskvällen har Lakers ny möjlighet till att bärga säsongens första seger då Örebro är på besök i staden.

SHL-premiärens första period började strålande då Emil Forslund skickade in 1–0 mot Färjestad redan efter drygt två minuters spel. Därefter spädde Richard Gynge på ledningen till 2–0 i powerplay med 47 sekunder kvar av matchens första 20 minuter.

I den andra perioden vann Växjö skotten med 17–13, men det var gästerna som gjorde mellanaktens enda mål. Därefter lyckades Karlstadslaget även göra såväl 2–2 som 3–2 i den tredje perioden. Med endast 1.39 kvar av den ordinarie speltiden lyckades Lakers kvittera gästernas ledning då Hugo Gustafsson hittade nätmaskerna bakom Henrik Haukeland i Färjestadsmålet.

Den efterföljande förlängningen blev mållös och den första omgångens fajt fick därför avgöras på straffar, där Karlstadslagets forwardsstjärna, Victor Ejdsell, blev den enda spelaren att lyckas överlista en målvakt. Växjö fick således nöja sig med en poäng i premiärmatchen.

Under torsdagskvällen vankas det ny möjlighet till säsongens första seger, då man återigen har hemmamatch i VIDA Arena – denna gång mot Örebro.

Örebro inledde årets säsong, precis som Växjö, med en hemmaförlust få Närkelaget föll mot Rögle med uddamålet 2–3. Kristian Näkyvä blev dubbel målskytt för sitt Örebro, men det hjälpte alltså föga.

Såväl Växjö som Örebro startade således årets säsong med en varsin förlust. I kväll är det dags för något av lagen att utöka sin förlustsvit medan den andra klubben får känna på segerns sötma i form av höstens första grundserievinst.

Växjö och Örebro drabbades samman hela nio gånger under fjolårssäsongen, där Lakers gick vinnande ur striden i majoriteten av bataljerna. I grundserien vann de båda lagen en varsin hemmamatch med 6–2 och en varsin efter förlängning. Klubbarna gjorde även upp i en rafflande semifinal, som till slut fick avgöras i den femte- och sista matchen. Den fajten vann Växjö med 3–1 efter att Brendan Gaunce blivit tvåmålsskytt för Lakers. För övrigt slutade matchseriens tidigare fyra matcher med uddamålet, där klubbarna bland annat vann en varsin bortamatch med målsnåla 0–1.

Hur går det då under torsdagens möte lagen emellan? Det återstår såklart att se. Växjö kommer naturligtvis göra allt som står i deras makt för att kamma hem samtliga poäng. Lakers trivs för övrigt bra hemma mot Örebro, vilket åtta vinster på de nio senaste mötena (alla sammanhang inräknat) vittnar om. I afton håller vi tummarna för ytterligare en viktoria!

Kvällens match spelas i VIDA Arena med nedsläpp 19:00. Välkomna då!

Visste du att…

… Nyförvärvet, Olle Lycksell, har hittills gjort poäng i varje tävlingsmatch under säsongen.

… Örebro-backen, Kristian Näkyvä, var den spelare som noterades för mest istid av samtliga SHL-spelare i premiäromgången.

… Växjö var det laget som sköt flest skott på mål (44) i premiäromgången.

… Växjö och Örebro är två av fem lag som inte släppt in något mål i boxplay.