Första ronden till Malmö
Publicerad: 2017-03-17
Tuomas Kiiskinen kvitterade till 1-1 med bara 10 sekunder kvar av tredje perioden, men Malmö skulle tillslut gå segrande ur första matchen efter avgörande i förlängningen.

Innan nedsläpp delades pokalen ut till hemmalaget för man stod som seriesegrare efter 52 spelade omgångar till ett vilt jublande VIDA Arena! Och publiken red vidare på trycket, och satte rejäl fart från första nedsläpp och VIDA kokade under dom första minuterna, samtidigt som Växjö satte upp en enorm fart och pressade ner gästerna ordentligt i början. Hemmalaget slänger mycket puckar mot Oscar Alsenfelt, men Alsenfelt visar varför han fick pris som seriens bästa målvakt och spelar lugnt och säkert i sitt mål trots att hemmalaget flyger som arga getingar framför honom. Hemmalaget får två powerplay ganska tätt inpå varandra, men även det blir resultatlösa. Gästerna börjar ta för sig lite mer i spelet efter cirka 12-13 minuter och börjar att anfalla lite mera. Främsta läget för gästerna får Robin Alvarez som kommer helt ren med Viktor Andrén, men Andrén agerar lugnt och räddar friläget utan några större problem. Allt vad perioden lider dras tempot ner, och vi får inte se några mål i den första perioden. Skotten efter 20 spelade minuter räknas till 8-11 till gästernas fördel.

Om Växjö kom ut hårt i första perioden, så kommer gästerna ut som ett helt nytt lag i andra och fullständigt kör över hemmalaget. Malmö gör precis som man vill över hela banan och man väntade bara på att målet skulle komma för gästerna. Och det kom efter 9:16 när Ilari Filpula får fram pucken till Rhett Rakhshani som slänger iväg ett skott mot Andrén, och Andrén lämnar en retur och Robin Alvarez håller sig framme och slår in 0-1. Och Malmös dominans fortsätter och hemmalaget ser helt lamslaget ut. Så med andan i halsen går vi till paus med 0-1 på tavlan. Skottstatistiken talar sitt tydliga språk, 0-14 till gästerna!

Inför tredje perioden undrade alla om hemmalaget kunde få spelet att lossna? Och efter 12 spelade minuter kunde man konstatera att att det fortsatte att gå helt i baklås. Växjö kom ingenstans samtidigt som gästerna spelar mycket bra försvarsspel och låser hemmalaget fullständigt. Sam Hallam väljer att slänga runt i kedjorna i slutet och det väcker hemmalaget lite. Man har en puck inne med cirka 3 minuter kvar, men efter videogranskning plockas målet bort för hög klubba. Med 2:30 kvar plockar Växjö ut Andrén och satsar på 6 utespelare. Och med 1:24 kvar på klockan drar Malmö på sig en utvisning. Och med 10 sekunder kvar av den tredje perioden skickar, vem om inte Tuomas Kiiskinen in kvitteringen! Olli Palola släpper upp pucken på blå till Nick Bailen som drar på ett slagskott som Alsenfelt styr ut åt vänster med sitt benskydd och där dyker Kiiskinen upp och skickar in pucken och VIDA Arena exploderar! Och Kiiskinens mål ger oss redan i första kvartsfinalen en förlängning. Skotten i den tredje perioden går till hemmalagets fördel 9-3.

Växjö får ett powerplay tidigt i förlängningen men lyckas inte få in något avgörande under dom två minuterna. Efter 8:14 får gästerna sen ett powerplay, men inte heller dom lyckas avgöra matchen trots överläget. Spelet svänger ganska mycket, men utan att det skapas några större målchanser. Efter 15:25 får gästerna ett nytt powerplay, och där skulle gästerna avgöra genom Nichlas Hardt som håller sig framme framför Andrén och slår in Nils Anderssons skott som Andrén inte orkar hålla emot tiden 16:51. Skotten i förlängningen slutar 6-8.

Malmö tar alltså ledningen i matchserien med 1-0. Nu väntar match 2 nere i Malmö på söndag.