Växjö Lakers till historisk CHL-final
Publicerad: 2018-01-16
Efter 1-1 nere i Tjeckien förra veckan var det dags för den avgörande semifinalen I CHL mot Liberec. En semifinal som Växjö klev ut och avgjorde redan i första perioden genom att göra 3-0. Matchen slutar totalt 6-1 och nu väntar en historisk CHL-final mot finska JYP i VIDA Arena.

Hemmalaget inleder matchen väldigt inspirerat och skapar ett par bra lägen mot Jaroslav Janus i Liberec mål, främst genom Andrew Calof, men hans avslut smiter tätt utanför. Växjö får powerplay efter 5:19 sedan Ladislav Šmíd fått besöka botbänken 2 minuter för fasthållning. Och hemmalaget skulle behöva 31 sekunder innan man skulle ta ledningen i matchen! Janne Pesonen hittar Eric Martinsson på blålinjen, Martinsson serverar pucken till Elias Pettersson i hans favoritposition, Pettersson nyper till direkt och 1-0 är ett faktum efter 5:50. 36 sekunder senare är det dags för Janus att plocka ut pucken från nät ännu en gång. Hög press från hemmalaget i offensiv zon där Andrew Calof får pucken högt upp i högra rundeln, Calof skickar in pucken framför mål där Brendan Shinnimin får pucken i slottet, Shinnimin lurar hela försvaret inklusive Janus och ger Martin Lundberg öppet mål med en riktig smörpassning, och Lundberg gör inget misstag utan lägger in 2-0 efter 6:26! Växjö fortsätter att ösa på framåt. Liam Reddox har ett avslut efter nästan exakt 13 minuter, men som går via ribban och ut. Efter 15:35 skulle 3-0 komma till Växjö! Pontus Netterberg tar in pucken i offensiv zon sedan han fått en fin passning av Noah Welch, Netterberg tar ett avslut som Janus räddar men släpper retur på, Netterberg är först framme och serverar Linus Fröberg öppet mål i sidled och Fröberg lyfter in trissan i nät. Efter exakt 17 spelade minuter åker hemmalagets Tuomas Kiiskinen ut 2 minuter för hög klubba och powerplay för gästerna. Liberec får 2 kanonlägen i sitt powerplay, först genom ett friläge men Viktor Fasth är tät, och andra läget ska vara ett givet mål där en Liberec-spelare får helt öppet mål sedan pucken hoppat framför Fasth, men Fasth gör en akrobatisk räddning med stöthandsken och hinner över och räddar pucken på mållinjen. Kiiskinen tillbaka på isen och det är det sista att rapportera från 1:a perioden som vinns av Växjö med 3-0. Skotten efter 20 spelade minuter slutar 17-7.

Hemmalaget fortsätter sitt fina spel i inledningen av 2:a perioden. Och efter 1:40 var det dags för ett nytt mål för hemmalaget. Joel Persson vinner pucken på egen blålinje, spelar upp pucken på Janne Pesonen som med Tuomas Kiiskinen får en 2 mot 1, Pesonen släpper pucken i perfekt läge till Kiiskinen som tycker upp pucken i nättaket helt otagbart för Janus och det är skönt att ha våra finska forwards tillbaka! Efter 8 spelade minuter får Lukáš Jašek ett bra läge framför Fasth, men Fasth är följsam i sin förflyttning och räddar. Efter 9:40 åker Filip Pyrochta ut 2+2 för otillåtlig tackling mot sargen och 4 minuters powerplay för hemmalaget. Växjö sänker tyvärr sin fart i spelet i powerplay, och Liberec klarar tämligen enkelt av sitt 4 minuter långa boxplay. Liberec växer lite av sitt avklarade boxplay, samtidigt som Växjö fortsätter spela med lägre fart och spelet jämnar ut sig mer. Efter 19:02 åker Noah Welch ut 2 minuter för tripping för hemmalaget. Och Liberec skulle ta chansen att få lite kontakt genom att reducera matchen till 4-1. Martin Ševc spelar längst med offensiv blålinje till Lukáš Krenželok, Krenželok drar ett skott direkt som Petr Jelínek styr in mitt i slottet mellan benen på Viktor Fasth vid tiden 19:10. Vilket betyder vi går inför 2:a periodvilan med 4-1 på tavlan. Skotten i 2:a slutar 10-7.

Växjö inleder 3:e perioden betydligt mer bestämt och med ett högre tempo i benen igen. Linus Högberg har ett ypperligt läge att utöka Växjös ledning, men Janus räddar bra med plockhandskanten. Klockan tickar på snabbt nu för gästerna från Tjeckien och Växjö spelar väldigt kontrollerat och bra. Efter 12:12 stänger Växjö semifinalen genom att göra 5-1! Pontus Netterberg vinner pucken i egen zon, tar pucken hela vägen upp i offensiv zon, avlossar ett dragskott samtidigt som har får en crosschecking i ryggen, men pucken smiter mellan benskydden längst med isen på Janus och in i målet. Efter drygt 16 spelade minuter får vi se ytterligare en ny ruskig benparad av Fasth som visar varför han är uttagen till OS, och tjeckerna tror knappt sina ögon! Vid tiden 18:15 kommer 6-1 till hemmalaget! En spelvändning där Växjö kommer 3 mot 1 sedan Noah Welch passat Tuomas Kiiskinen, Kiiskinen transporterar in pucken i offensiv zon, Elias Pettersson bromsar sig lite efter Kiiskinen och Pesonen, Kiiskinen släpper pucken till Pettersson som drar ett dragskott rakt upp i plockhandskrysset! Växjö vinner enkelt den avgörande semifinalen och går till en historik CHL-final där finska JYP står för motståndet! Finalen går av stapeln i VIDA Arena den 6:e Februari klockan 18:30. Hoppas vi ses då, hjälp laget till CHL-seger! Skotten i den sista perioden slutar 9-3.