3 sköna poäng mot Leksand ikväll
Publicerad: 2020-01-25
Växjö Lakers fortsatte sin vinstsvit efter en välspelad och fartfylld match ikväll. En stark offensiv med ett par nya målskyttar och ett stabilt försvarsspel gjorde processen kort med dalmasarna som kördes över med klara 5-1.

Växjö Lakers började första perioden mot Leksand piggt och med bra fart under skridskorna, och skapade ett par fina lägen framför Janne Juvonen i gästernas kasse. Dalmasarna hade fullt sjå med att hålla pucken från farligt område i egen zon, men man hade en vit spelare fiskandes på anfallsblå mest hela tiden, och man fick något läge framför Viktor Fasth som såg stabil och säker ut i sina ingripanden inledningsvis. Efter matchens första powerbreak hade Ilari Melart ett jätteläge, ett tungt skott som inte Juvonen orkade hålla, men pucken dansade ner precis på utsidan av stolproten. I andra vågen kom inlånade Marcus Paulsson in framför gästernas målvakt och lyckades trycka in pucken men domaren gjorde wash-out och tecknade för videogranskning. Efter en stunds överläggande och repriskörningar kom beslutet: Mål, och Paulsson blev kvällens första målskytt. Tid för målet 14:11 och assistpoäng till Erik Josefsson. Dryga två minuter senare kom matchens första utvisning, Casey Bailey åkte ut för en slashing och under boxplay drog Ilari Melart på sig en slashing-utvisning och Leksand fick en möjlighet att kvittera i spel 5-3. Bailey hann komma in på isen igen men i sviterna av 5-3 spelet kvitterade Leksand genom Oskar Lang som skickade på ett direktskott mitt i slottet som Fasth inte hann med på. Tid för målet skrevs till 19:02 och Lakers blev fulltaliga igen. Med bara en knapp sekund kvar prickade Emil Pettersson ribban så det hördes i hela arenan men vi hade 1-1 efter första perioden, skotten på mål vanns av Växjö med 10-8 och 2x2 minuter på utvisningsbänken för hemmalaget.

Period två startade med ett par chanser åt båda håll. Efter 02:26 täckte Fredrik Karlström skott och kom loss tillsammans med Marcus Sylvegård mot Juvonen och Sylvegård satte pucken strax över benskyddet och Lakers tog åter ledningen i matchen. I följande Leksandsanfall drabbade Casey Bailey och Martin Karlsson samman och båda två fick åka och sätta sig 2 minuter. Efter utvisningarna fick Bailey ett jätteläge men Juvonen stod för matchens i särklass svettigaste räddning så här långt. Mitt i perioden drog Melart på sig en interferenceutvisning, och Leksand som gjort sitt hittils enda mål i powerplay fick åter en möjlighet att komma ifatt. Men Lakers med Fasth längst bak gjorde ett bra boxplay. När Melart kom tillbaka in på isen tog han resolut pucken och visade upp fina forward-skills, och lyckades hålla i pucken en bra stund bakom Leksands målbur. Leksand var ordentligt pressade och gjorde i farten ett dåligt byte och var lite väl många på isen, men domarna valde att fria. Det gjorde dock inte Pontus Holmberg, som fick pucken från Karlström och straffade Leksand med ytterligare ett mål bakom Juvonen. 3-1 efter 12:03. Halvminuten senare åkte André Hult ut för en slashing, men Växjö lyckades inte få till några riktiga farligheter under powerplay. Med 1:05 kvar att spela kom det en ny Leksandsutvisning. Det var Daniel Gunnarsson som inte hann med Shinnimins kvicka vändningar utan slog klubban ur händerna mitt framför domaren. 14 sekunder tog det sen hittade Roman Horák Casey Bailey mitt i slottet och ytterligare ett direktskott fick nätet att rassla bakom Juvonen och Lakers kunde gå till pausvila med rättvisa 4-1 i bagaget. Skott på mål 11-9 till Lakers fördel, och utvisningarna fördelades på 2x2 minuter för Växjö respektive 3x2 minuter för Leksand.

Tredje perioden sattes igång och Lakers skapade direkt tryck mot Leksands kasse och efter 01:17 så fick Lakejerna och övriga supportrar på läktarna ropa Micflikier för första gången. Det var Paulsson som fintade skott och serverade Jacob som inte gjorde några misstag när han satte 5-1 pucken bakom Leksands målvakt. Efter målet var det nästan bara spel i Leksands försvarszon. Gästerna hade svårt att få tag på pucken då Växjö spelade inspirerat och med mest fart på grejerna. Leksand låg ofta med en man på rull för att kunna göra snabba omställningar, och ett par spelvändningar fick de till stånd, men Fasth agerade stabilt mellan stolparna ikväll. Med knappa 8 minuter kvar blev det ett nytt powerplay för gästerna, men Lakers defensiv fortsatte vara stark och man klarade av boxplay på ett bra sätt. Leksand ökade sin offensiv, men Växjös backar hade bra koll och såg till att stänga ner de flesta försöken. De sista minuterna spelades av ganska stilla, då Leksand inte orkade mer i uppförsbacken. Vi sammanfattade matchens siffror så här efter slutsignalen: 5-1 i mål, 26-24 i skott på mål, 5x2 minuters utvisning för Växjö, 3x2 minuter för gästerna.

Nästa hemmamatch är tisdagen den 11 februari då Rögle BK kommer till Vida. Matchen börjar klockan 19:00 och hockey ska ju ses live, så säkra din plats: vlh.ebiljett.nu