J20 klara för final efter seger i semifinalen
Publicerad: 2018-04-01
För andra året i rad är Växjö Lakers J20 klara för JSM-final efter att ha stått för ännu en magisk vändning i semifinalen mot Örebro Hockey som man tillslut vann med 6-3.

Växjö börjar matchen kanonbra och sätter hög press på Örebro. Och efter att man checkat fast pucken i offensiv zon skapar man ett riktigt bra läge framför duktiga Isak Mantler i Örebrokassen. Men istället för mål kontrar Örebro och väl inne i Växjös zon verkar alla Växjöspelare backa ifrån och ger Glenn Gustavsson en motorväg fram till Eltonius i Växjös mål och kan ganska ostört sätta 1-0 till gästerna på deras första skott mot mål.

Efter målet är det fortsatt Växjö som styr spelet men man är slarviga och lite lata i vissa situationer. Spelar inte riktigt klart alla lägen utan blir lite stillastående från och till. Och det innebär ju att man också släpper till en del onödiga chanser för Örebro. Efter 12.11 åker man på en utvisning i samband med att Örebro får en jättechans och Örebro får chansen i PP.

Växjö reder ut detta boxplay och har faktiskt den vassaste chansen när Ludvig Wistén kommer fri men tyvärr missar. Med 15.28 på tavlan tar Lakers nästa utvisning som tas i offensiv zon av Filip Karlsson. Och då blir det efter ett flygande anfall 0-2 på tavlan och Lakers har satt sig själva i ett jobbigt läge, och verkar hålla klubborna lite för hårt. Målskytten för Örebro är Linus Öberg.

Växjö fortsätter att ta väldigt klantiga utvisningar och nästa kommer med 1.55 kvar av perioden, och Örebro får ytterligare en chans i PP. Ska man har en chans bör man nog dra ner på utvisningarna inför fortsättningen. Första perioden rinner ut med Örebro i ledning efter att man är betydligt effektivare än Lakers som gör en riktigt dålig period, som inte Janne kan vara nöjd med.

Målskyttar ÖHK: Glenn Gustavsson, Linus Öberg
Skott 1:a: 5-7

Växjö får en riktigt bra chans precis i inledningen av den andra perioden när Alfred Barklund åker ut för en hög klubba. Lakers får chansen i PP där man inte alls får spelet att stämma. Trots det, med bara 9 sekunder kvar i PP så hittar Bokk snyggt en framrusande Alexander Andersson som snyggt hänger reduceringen till 1-2.

Bara knappt 2 minuter senare åker Örebro igen, denna gång för för många spelare på banan och Lakers får chansen igen i PP. Och man utnyttjar även detta PP på bästa sätt när Gabriel Seger hittar in snyggt till Jonas Røndbjerg framför mål som snyggt hänger kvitteringen efter bara 4.22 spelade av mittenakten.

Efter 7.23 är det dags för nästa Örebroutvisning när Arvid Aronsson åker ut 2 min för holding. Och Växjös PP för dagen är så här långt brutalt bra och efter en snabb upprullning hittar Alexander Andersson Ludvig Wistén som skjuter direkt och vi har helt plötsligt Växjö Lakers i ledning med 3-2.

Örebro fortsätter i den här perioden att ta dumma utvisningar och efter drygt 12 minuter kommer en ny onödig när Arvid Henriksson slår bort en Växjöklubba på isen. Och som vi skrev tidigare så är Lakers brutala i PP just nu. Och även i detta PP visar man upp ett fantastiskt spel där spelgeniet Dominik Bokk hittar Axel Sundberg framför mål som bara kan lägga in pucken i öppet när. 4-2 till Växjö Lakers som kommit upp stort i andra perioden.

Växjö får ytterligare ett PP i slutet där man bl.a har ett skott i stolpen från Alexander Andersson. Men Växjö gör en period som är raka motsatsen till den första och vinner dne med 4-0 och har nu en ledning med 4-2 när vi går in mot den sista ronden.

Skott 2:a: 20-3
Skott Totalt: 25-10

Tredje perioden börjar med mer kontrollerat spel från bägge lagen. Men i den 7:e minuten kommer en sämre disciplinerad period av Lakers när man inom loppet av 30 sekunder där man åter igen tar onödiga utvisningar och Örebro får chansen i spel 5 mot 3. Domarna har i detta läge av matchen lite problem att hålla tag i matchen och det börjar spelas lite fult från bägge håll.

Det är ganska irriterat på isen, men Växjö klarar av detta tuffa läge i spel 3 mot 5. Kändes lite av ett nyckelläge i matchen när halva perioden har gått. Men Örebro skapar en del momentum av sitt PP och lyckas till slut ändå på ett snyggt sätt reducera till 4-3 genom Carl Wassenius.

Men Lakers replik kommer ganska snabbt när Røndbjerg hittar ett kontringsläge där han snyggt spelar över till Simon Eriksson som hänger 5-3 och vi har åter Lakers i en tvåmålsledning. Men när vi kommer till de sista 6-7 minuterna sätts Lakers verkligen på prov när Örebro trycker på med allt man har och Lakers hamnar mycket i knät på Eltonius.

Med 4.04 kvar på klockan får Örebro ytterligare en gratis chans när David Madsen åker ut på 2 minuter för tripping. Med 1.30 kvar tar Örebro ut målvakten när man får en tekning i Växjö Lakers zon. Men Lakers vinner tekningen och Hampus Sjöbrink kan iskallt slänga pucken över hela banan och vi har 6-3 på tavlan och avgjort.

Grattis säger vi till våra J20 grabbar som nu är klara för SM-final för andra året på raken!

Målskyttar VLH: Alexander Andersson, Jonas Røndbjerg, Ludvig Wistén, Axel Sundberg, Simon Eriksson, Hampus Sjöbrink

Målskyttar ÖHK: Glenn Gustavsson, Linus Öberg, Carl Wassenius

Skott 3:e: 8-13
Skott Totalt: 33-23

Imorgon väntar final mot antingen HV71 eller Luleå som just nu spelar semifinal. Finalen spelas klockan 14.30.