Inför Växjö – Leksand
Publicerad: 2020-12-10
Inför
För tillfället duggar matcherna tätt i SHL. I kväll väntar nämligen Växjös fjärde match på sex dagar då Leksand gästar i VIDA Arena.

Växjös fina trend fortsätter då man besegrade Oskarshamn med uddamålet 4-3 under tisdagskvällen. Lakers tog ledningen i matchen, men gästerna kom i kapp och gick om i mitten av den andra perioden. Därefter växlade hemmalaget upp ytterligare och smällde in tre mål på drygt sex minuter under mellanaktens sista del. Emil Pettersson satte såväl 2-2 som 4-2. Oskarshamn reducerade till 3-4 med 59 sekunder kvar av den ordinarie speltiden, men kom inte närmare än så.

Segern senast var Växjös fjärde på de fem senaste fajterna och laget ligger numera trea i tabellen med sina 40 inspelade poäng på 22 matcher. Lakers är därmed endast en poäng efter såväl Frölunda som Rögle. Det ska dock tilläggas att serieledaren från Skåne spelat tre matcher mindre än Växjö och Frölunda.

Redan i kväll väntar alltså en ny match, denna gång mot Leksand. Dalmasarna har gjort en stabil säsong och plockat 31 poäng på 21 matcher. Med den poängnoteringen ligger laget på en fin sjundeplats i tabellen. Leksand har tagit poäng i tre raka matcher där man segrat i två av dem och kvällens motståndare får därför anses vara i bra form. Tabellsjuan besegrade bland annat topplaget Luleå med 6-3 i helgen.

Växjö och Leksand möttes fyra gånger under fjolårssäsongen där matcherna slutade på följande vis:

5/10: | Leksand – Växjö 1-3 31/10: | Växjö – Leksand 2-4 25/1: | Växjö – Leksand 5-1 27/2: | Leksand – Växjö 4-1

De båda lagen vann två matcher vardera, en på hemmais och en på bortaplan. Under årets säsong har Växjö och Leksand drabbats samman en gång, närmare bestämt den 8 oktober i Dalarna. Lakers svarade då för en mycket stabil match, framför allt defensivt, då man vann med 2-0 efter att Martin Lundberg och Fredrik Karlström prickat i gästernas mål.

Under torsdagskvällen är det Växjö som agerar hemmalag och i VIDA Arena är man oerhört starka. Faktum är att Lakers vunnit nio (!) raka matcher på hemmais där man hållit nollan i tre av de fyra senaste fajterna. Leksand blir ingen lätt nöt att knäcka, men givetvis siktar Växjö på en tionde raka vinst och serieledning.

Kvällens match spelas i VIDA Arena med nedsläpp 19:00.

Visste du att…

… endast två av de 36 (!) senaste inbördes mötena mot Leksand (alla sammanhang inräknade) har slutat oavgjort.

… 29 av de 36 senaste mötena mellan Växjö – Leksand (alla sammanhang inräknade) har slutat med en tvåmålsvinst åt något av lagen.

… Erik Josefsson var den Växjö-spelaren som gjorde flest poäng mot Leksand under fjolårssäsongen med sina fyra pinnar (1+3) på fyra matcher.

… Leksand har fem raka nederlag på bortais inför kvällens match i VIDA Arena.

… Växjö har vunnit fyra av de fem senaste hemmamatcherna mot Leksand.

Timmy Renud