Vinst efter förlängning mot Cardiff
Publicerad: 2018-10-16
Den sista gruppspelsmatchen i Champions Hockey League skulle komma att bli en målrik tillställning när Växjö Lakers mötte Cardiff Devils under tisdagkvällen. En tillställning som man tillslut kunde vinna efter sent avgörade i overtime.

Första perioden i Ice Arena Wales startade och vi fick redan efter två minuter fick vi se matchens första utvisning på Ben Blood som trippade omkull Dominik Bokk. Lakers satte upp ett ok powerplay, dock kanske lite långsamt och hemmalaget lyckades få ut pucken ett par tre gånger och Cardiff redde ut sitt boxplay och Blood kom inte på isen igen. 04:14 hittade Carnbäck in med passet till Martin Lundberg som missade skottet, men bakom honom kom kapten Reddox och satte dig ledningspucken för Lakers. 06:42 åkte Shinnimin på en tripping som verkställdes efter matchens första powerbreak och hemmalagets första powerplay i matchen var ett faktum. Lakers redde ut detta underläge, men hemmalaget fick lite momentum efter sitt numerära övertag, och man hade bland annat en puck i stolpen bakom Andrén. Det var ganska låg intensitet så här långt i matchen, inget fysiskt spel och det blir väl så i en match som egentligen inte betyder något för ligan. Cardiff tilläts komma ganska nära in på mål, och de skapade faktiskt ett par chanser. 13:12 kom nästa utvisning då Dixon hade en klubba upp i ansiktet på Shinnimin och fick vila två minuter för det tilltaget. Efter knappa 20 sekunders spel höll det på att gå illa då Cardiff med en man mindre lyckades ta sig in i slottet framför Lakers mål, men det gick som tur väl bra. Bra gick det även för hemmalaget i boxplay, som klarade av att freda sitt mål, men 16:24 var det åter dags för hemmalaget att försvara sig med en man mindre på isen sedan Michael Hedden trippade omkull Rahimi bakom Lakers mål. Med två minuter kvar av första perioden hittade Fröberg maskorna bakom Ben Bowns mycket vackert framspelad av Pesonen. Period ett av denna match avslutades med 0-2 i bagaget. Skotten slutade 6-13 och utvisningarna 3x2 för hemmalaget och 1x2 för Lakers.

Period nummer två började med ett ganska stilla tempo. Hemmalaget gjorde några försök att ta sig in i Lakers zon, men Lakers stod upp bra och redan efter 02:31 hittade Reddox en släpande Calle Johansson som stänkte dit Lakers tredje mål för kvällen. Lite mer skärpa i Växjös spel i starten på denna perioden. Man hittade snabbare passningar på rörliga spelare och det hade Cardiff svårt att hinna med i. Hedden, Dixon och Linglet var den kedja i hemmalaget som lyckade störa mest, trots det var 0-4 mycket närmare än 1-3 i så här långt i perioden. Det var väldigt långa spelsekvenser med få avblåsningar och tiden rann iväg snabbt. 09:51 så överraskar den 38 år gamle Layne Ulmer hela hallen med att få in en reduceringspuck bakom Andrén helt från ingenstans. I bytet efter får samme Ulmer chansen igen men Andrén hann med i sidoförflyttningen och räddade. Hemmalaget fick lite energi av målet och matchen tände till lite. Ja, med betoning på lite. Men Lakers kom lite på efterkälken och det slumpades fram några chanser för Cardiff. Strax efter dessa sekvenser 11:04 så hamnade Peter Andersson lite på sniskan och åkte ut 2+2 för en boarding. Cardiff behövde tyvärr bara 14 sekunder på sig innan Joey Martin 11:18 gjorde hemmalagets andra mål, en styrning som var helt otagbar för Andrén. 2-3 och hela Ice Arena Wales kokade. Som lök på laxen kom kvitteringen 12:45 genom Stephen Dixon, som stod helt obevakad mitt i slottet. Perioden som började så bra för Lakers, blev nu ganska mörk efter denna upphämtning av hemmalaget. 13:53 kom nästa Lakersutvisning på Joel Persson fick 2 minuter för en crosschecking. Lakers klarade av boxplay, och de sista minuterna av denna perioden spelades av utan fler utvisningar, och utan fler mål. Perioden slutade 3-1, skotten 11-11 och inga utvisningar för Cardiff men 3x2 för Växjö Lakers.

Tredje perioden började och vi hann knappt reagera då Janne Pesonen styrde in 3-4 efter skott av Calle Johansson efter endast 21 sekunder. 02:13 kom dock ytterligare en utvisning på en Lakersspelare. Denna gång var det Linus Högberg som åkte två minuter för en fasthållning. 02:31 ringde det bakom Andrén då Layne Ulmer åter noterades för ett mål då han styrde in ett skott utifrån. 4-4 alltså och dessa utvisningar var dyrbara ikväll. 06:20 hakades Carnbäck upp i anfallszon och Linglet fick sitta två minuter för en tripping. Men Växjö slarvade bort första minuten av detta powerplay, och man lyckas inte speciellt mycket bättre i den andra minuten. Linglet kom in på isen igen och men han bara in och vända innan han fick en ny utvisning då han hakade Högberg 08:39. Nytt powerplay för Växjö och nu kom målet, dock hamnade pucken i Viktor Andréns kasse då Joey Martin skrinnade förbi Joel Persson och satte 5-4 i boxplay 09:09. 09:24 åkte Meyers ut 2+2 för en boarding på Dominik Bokk. 10:13 gjorde Pesonen mål men domarna hade (felaktigt) blåst för blockering och målet underkändes. 10:43 gjorde Bowns en superräddning och den där kvitteringen kändes långt borta efter över 1:30 i spel 5-3. 13:24 gjorde Fröberg så äntligen mål, men denna gång dömdes det bort på grund av en utvisning på Shinnimin i samband med målet. Det verkade som förgjort att få in en kvitteringspuck. Men till slut var båda lagen fulltaliga och det återstod 5:30 av matchen. 15:26 kom ytterligare en Walesisk utvisning, då Ben Blood gjorde sig skyldig till en puck-out. Men kvällens powerplay var riktigt usla, och inte heller denna gång lyckades man göra mål, utan hemmalaget blev fulltaliga och nu anade publiken hemmaseger och förde bra väsen på läktarna. Med endast 2:24 kvar på klockan kom Joel Persson loss på anfallsblå och skickade in kvitteringen efter en lysande passning från Fröberg. Mycket efterlängtat mål som inte kunde dömas bort denna gång. Och skönt för Joel som varit lite anonym i denna match, i alla fall i jämförelse mot vad vi är vana att se. Men, ytterligare en Lakersutvisning skulle vi få se, då Linus Högberg med 2:07 kvar åkte på en hög klubba. Allt som saknades i första och andra perioden hände i denna tredje, men Lakers klarade av det sista boxplayet och matchen gick till förlängning.

Förlängningsperioden spelades likt SHL med 3-3 utespelare, 01:20 är Shinnimin nära, nära att trä in den, men hemmalaget klarade sig med minsta marginal. Men med bara 40 sekunder kvar av OT så kommer Joel Persson fram på sin egna retur och dammar av Osby-släggan högt och extrapoängen hamnade i Växjö till slut. Matchens siffror i korthet lyder: 5-6 (ot), skotten 26-46 och utvisningarna 8x2 för Cardiff och 7x2 för Lakers.

På torsdag ska vi kora bästa Småländska laget då HV71 kommer på besök. Kl 19:00 är det nedsläpp och då blir det fullt ös på läktarna, så säkra din plats: vlh.ebiljett.nu