Skön storseger mot Mora
Publicerad: 2018-11-03
Mora kom under lördagen på besök till VIDA Arena och Växjö Lakers. Hemmalaget bestämde sig tidigt för att spöka för gästerna och Växjö Lakers vann med 6-1 och där Janne Pesonen sköt hattrick!

Växjö får en kalasstart och gör 1-0 redan efter 27 sekunder! Tuomas Kiiskinen lägger in pucken framför Isak Wallin i Moras mål, där samlar Janne Pesonen upp pucken och gör en låååång dragning och lägger in pucken i nättaket. Även Roman Horák noteras för assist. Efter 2:08 åker Moras Marek Daloga ut för en hakning och eftermiddagens första powerplay för Växjö är ett faktum. Och det skulle inte ta mer än 19 sekunder innan man skulle utnyttja det för att utöka sin ledning till 2-0, och återigen är det Janne Pesonen som gör det! Pesonen får pucken av Joel Persson vid den högra tekningscirkeln i gästernas zon, letar efter en passning men hittar ingen, så Pesonen lägger ett höstlöv mot mål som letar sig in vid tiden 2:27. Dominik Bokk får också assist. Och efter 4:13 ändras måltavlan igen, men denna gång är det gästerna som hittar nätet bakom Viktor Fasth. Matt Bailey vinner pucken bakom Fasths målbur och skickar in den i slottet där Spencer Abbott får stå helt ren och raka in 2-1. Matchtempot lugnar ner sig en aning efter den rivstarten, och det känns som om bägge lagen hittat sin rytm i spelet. Efter 14:22 skulle Växjö öka ledningen till 3-1, och vilket godis publiken bjöds på! Ett mönsteranfall där Dominik Bokk tar in pucken i offensiv zon, passar ut pucken lång till vänster till Pontus Holmberg, Holmberg skickar sen in pucken och Julius Junttila styr retfullt enkelt in pucken. Moras Adam Masuhr får sitta 2 minuter för en crosschecking vid tiden 17:44 och nytt powerplay för Växjö. Men det skulle stanna vid enbart 22 sekunder, för sen var det dags för Dominik Bokk att sätta sig 2 minuter på botbänken för en hakning och spel 4 mot 4 vid tiden 18:06. Men inget mer att rappotera från dom första 20 spelade minutrarna. Skotten slutar 9-8.

Andra perioden inleds med 5 sekunders powerplay för Mora, men som alla förstår hinner dom inte skapa något jättetryck på den stunden. Om första perioden rivstartade, så var det lugnare i den andra, där Växjö styr spelet och lägger mycket tid i offensiv zon till en början. Växjö skapar ett par småheta lägen, men Isak Wallin spelar lugnt och tryck i gästernas mål. Gästerna kommer egentligen ingen vart i spelet, utan Växjö spelar väldigt diciplinerat och bjuder inte på någonting bakåt. Efter 16:29 skulle matchens lirare på nytt göra mål, Janne Pesonen, hattrick! Och 4-1. Toumas Kiiskinen serverar Janne tom bur som Janne inte missar, även Roman Horák ligger bakom målet. Och blott 8 sekunder senare kommer 5-1! Nils Carnbäck tar in pucken i offensiv zon, lägger ut den till höger där Filip Cederqvist drar till direkt, och den går in till vänster om Wallin, Cederqvist första mål i SHL, GRATTIS! Arvid Lundberg får också en assist på den kassen. Vi går till pausvila med 5-1, skotten i den andra perioden slutar 14-4.

Mora försöker forcerar fram en offensiv i början på tredje perioden, men Växjö fortsätter spela oerhört stabilt bakåt. Efter 5:34 ska dock Mora få ett powerplay för Arvid Lundberg får sitta i utvisningsbåset 2 minuter för en tripping. Men inte ens med en man mer på banan förmår Mora att pressa ner några skott mot Fasth, och Lundberg tillbaka på isen. Efter 7:48 blir det i stället hemmalaget som får chansen i powerplay sedan Moras Andrew Rowe åkt ut 2 minuter för en tripping. Precis när Rowe kommer tillbaka på isen så sitter 6-1! Linus Fröberg hittar Pontus Holmberg som står längsmed den förlängdamållinjen, Holmberg släpper den till andra sidan där Pontus Netterberg lyfter in pucken via Wallins målvaktsklubba, vid tiden 9:51. Växjö spelar sen enkelt av dom sista minutrarna i matchen och vinner enkelt med 6-1! Moras Erlend Lesund fick sitta sista biten av matchen efter att ha slängt ut en högerkrok. Skotten i sista perioden slutar 10-5.