Förlust efter jämn drabbning i Bern
Publicerad: 2018-09-06
Ikväll var det dags för returmöte mot schweiziska SC Bern. Det blev en av utvisningar söndertrasad tillställning där SC Bern tillslut gick segrande ur när de vann med 4 mål mot 3.

Första perioden startade och lagen kände lite på varandra inledningsvis, det såg lite oordnat ut på isen men det var ganska snabbt övergånget. Matchens första powerplay fick hemmalaget spela, då Brendan Shinnimin åkte ut för en hög klubba 03:59. Men Lakers hade inga större svårigheter att freda sitt mål och Viktor Fasth under SC Berns powerplay, ett powerplay som nog lämnade lite att önska hos Kari Jalonen. VLH spelade ganska högt i banan, och checkade fast Bern som hade stora svårigheter att komma över mittlinjen. Men 08:46 fick Liam Reddox sätta sig två minuter för en slashing. Bern fick chansen igen i powerplay, och denna gång fick man till ett bättre spel och hade en riktigt farlig styrning som ställde Lakersförsvaret helt, men som tur var för Växjö så smet pucken strax utanför stolpen. Reddox fick komma tillbaka in på isen och Lakers låg på bra men kom inte ända fram på mål. Martin Lundberg svarade för en fin genombrytning men Genoni var med på noterna. Tyvärr drabbades VLH av ännu en utvisning, då Linus Fröberg fick besöka botbänken 14:34 för en tripping. Framför Viktor Fasth uppstod en del tumult och vi fick se en del uppretade spelare. Domarnas bedömning blev efter lite dividerande som så att Viktor Fasth fick 2 minuter för en slashing, Liam Reddox 2+2 minuter för roughing och Thomas Rüfenacht 2+2 minuter för roughing. När spelet kom igång igen så var det spel 5-3 för hemmalaget, och denna gången lyckades inte Lakers att stå emot, Simon Moser rakade i en retur från en skymd Fasth. Tid för målet 16:19. När väl lagen blivigt fulltaliga igen så fick Brendan Shinnimin 2 minuters utvisning för en slashing 17:43, och 17:54 fick Janne Mursak två minuter för en tripping. 18:29 kom nästa utvisning, denna gång på Beat Gerber också för en tripping. Shinnimin fick sätta sig ännu en gång, 2 minuter för roughing 19:43. Om det var slut där? Nej, ytterligare en utvisning hittades av domarna, då Justin Krueger fick två minuter för en interference 20:00. Denna stökiga period var till ända och vi summerade antal mål 1-0, antal skott på mål 11-6 och 10-14 i antal utvisningsminuter.

Period nummer två började med numerärt överläge för VLH, men det övertaget blev sönderhackat av ännu fler utvisningar. 00:37 åkte Ramos Untersander 2+2 för en boarding, och 01:06 var det Martin Lundbergs tur då han dömdes ut för en tripping. Spel 3-3 ett tag innan ett kort numerärt övertag för VLH stod för dörren. Först när nästan fem minuter spelats av mittenperioden fick vi se 5-5 spel på isen. VLH hittade en fin rytm och checkade åter fast sina motståndare högt upp i banan, och vi fick se en liten tempohöjning strax innan periodens första powerbreak. I samband med avbrottet visade domarna ut Daniele Grassi för en hög klubba, och VLH fick spela 5-4, men trots det fina tempot strax innan så hade man väldigt svårt att etablera något vettigt powerplay och tro det eller ej, det hann inte gå två minuter förrän nästa utvisning kom, Netterberg fick sätta sig två minuter för roughing 09:12, men han fick i alla fall med sig sin opponent Justin Krueger som fick samma straff. Och utvisningarna fortsatte. En liten skärmytsling till vänster om Genoni med nyss inkomna Krueger och Austin Ortega slutade med flera utvisningar. Ortega fick 5+game, Krueger fick 2 minuter för roughing och Pesonen fick 2 minuter för roughing. 5-4 spel i fem minuter för hemmalaget alltså och återigen är det en retur från Fasth som denna gång hamnade hos Haas och sen i nätet. Fasth signalerade spark på målet och det blev videokonferens. Men målet godkändes till slut och det stod 2-0 till SC Bern. Tid för målet 12:14. Eftersom det var 5 minuter på Ortega så fortsatte spelet i 5-4 även efter målet. Det var en tung period för Lakers i detta skede. Men Thomas Rüfenacht fick en utvisning 13:04 för en slashing, och VLH fick lite andrum och spel 4-4, och då kliver han fram, Niclas Burström. Han siktar och smäller pucken stenhårt i bortre krysset. Reducerat 2-1 efter 13:11 spelat. Men, men, men Brendan Shinnimin åkte strax därefter, 14:53 för en slashing och Bern fick knappa minuten i 5-3. Och med 4:04 kvar av perioden så lyckades Bern utnyttja övertaget och Jan Mursak kunde styra in pucken mellan benen på Fasth. 3-1 på tavlan och 16 långa sekunder kvar på Ortegas femma. Det blev äntligen spel 5-5 igen efter att Rahimi, som suttit av Austins fem-minutare, kom in på isen men nu var det Bern som låg på bra, stärkta av övertalighet och målet strax innan. Perioden rann iväg, dock utan fler utvisningar, men vilken soppa dessa två perioderna varit med alla utvisningar. Slutresultatet i period två blev som följer: 2-1 i mål, 13-11 i skott på mål och sen kommer utvisningarna, hela 12-35 minuter. Totalt 71 minuters straff så långt i matchen, och även om man plockar bort Ortegas 20 minuters-straff så var det ändå anmärkningsvärda 51 minuter på träbänken.

Tredje perioden började och det var nog många som ville se en uppryckning av spelet. 4:27 kom nästa mål i spel 5-5 för en gångs skull. Det var Roman Horák som stötte in en styrning på skott från Peter Andersson, 3-2 på tavlan och nu kanske Lakers kunde göra match av detta! VLH satte upp en bra press, Horák var nära igen, Röndbjerg likaså, Holmberg—Kiiskinen snurrade upp sina motståndare bland annat. Ett powerbreak bröt denna offensiv, och matchbilden var helt annorlunda mot de två första perioderna. Inte en enda utvisning och knappt inga avblåsningar gjorde att det stod hela 10:51 på matchklockan när Linus Fröberg snodde åt sig pucken och la en macka mot Genoni förmodligen för att ordna fram en blockering och tekning i offensiv zon. Men Genoni visade lite för mycket maskor mellan benskydden och kvitteringen var ett faktum. Kanske skulle vi ändå kunna få en spännande avslutning på denna tillställning? Eller skulle vi få se en förlängning och 3-3 spel? Alla killarna på isen hade nog fattat grejen nu, vi spelar hockey här och det görs bäst på isen och inte på en träbänk. Jan Mursak såg till att det blev lite livat i arenan, då han 15:10 tillsammans med Simon Moser väggspelade sig igenom Lakers försvar och satte dit 4-3, vilker drog ner lite applåder från hemmapubliken. Adam Almqvist i Bern fick åka och sätta sig som förste spelare denna perioden på den väl uppvärmda träbänken dit han förpassades av domarna för en fasthållning. Detta kom att vara Lakers sista chans att kvittera ännu en gång. Med 1:30 kvar av matchen så tog Sam ut Fasth och spelar 6 mot 4. 1:02 kom VLH´s time-out för att mobilisera alla krafter framåt. Med 46 sekunder kvar så blev Bern fulltaliga, VLH gnuggade på 6-5 och skapade flera lägen på slutet, men SC Bern håller undan och vinner även denna match mot Växjö Lakers. Slutresultat och summering av siffrorna blev 4-3, skott på mål 31-28 och utvisningsminuterna 24-49.

Nya tag på lördag mot Red Bull Salzburg!