Kalldusch i Dalarna
Publicerad: 2020-02-27
Alla poäng är viktiga nu i kampen om slutspelsplats, men ikväll drog Leksand det längsta strået mycket tack vare att man tog tillvara på sina lägen och hade studsarna med sig.

Ikväll var det dags och ta sig an formstarka Leksand med två raka vinster i bagaget. I Tegera Arena utspelades denna kamp som började med ett par stekheta chanser för hemmalaget, men Viktor Andrén var på tå. Även Växjö hälsade Axel Brage välkommen in i spelet vid ett par tillfällen. Den svängiga inledningen fortsatte några minuter. Gynge smällde av en raket mot Brage som klingade ordentligt. Gynge själv tyckte att det var mål, men domaren gjorde wash-out. Videogranskning vidtog och visst hade målskytten rätt! 0-1 efter 04:58 signerat Richard Gynge efter fin passning från Ludvig Nilsson.

Men precis innan halvtid i perioden kvitterade Leksand efter en bra insats framför Lakers mål. Det var Patrik Zackrisson som lyckades trä in pucken mellan benen på Andrén efter en passning från Daniel Olsson Trkulja 09:29. Strax efter hamnade Ilari Melart på utvisningsbänken för en interference och Leksingarna har ju varit fruktat effektiva i spel 5-4 sista tiden. Växjö redde ut boxplay till slut, men nog hade hemmalaget sina chanser.

Lite slarvigare spel följde i den andra halvan av perioden från båda lagen, som bjöd sina motståndare på ett par bjudningar. Med 03:01 kvar att spela kom åter Gynge fri men revs ner framför Brage och ett straffslag utdömdes. Karlström äntrade isen och tog sats, men Axel Brage räddade med en fin benparad. Med 29 sekunder kvar fick Leksand åter möjlighet i powerplay när Erik Josefsson åkte på en fasthållning. Lakers höll undan och gick till pausvila med 1-1, skott på mål slutade 13-9 och 2x2 minuters utvisningar för Växjö, inga för Leksand.

Mellanakten började ju med 1:30 kvar i boxplay, men redan efter 48 sekunder pricksköt Spencer Abbott in Leksands ledningspuck, och bara ett par minuter senare var det ytterst nära 3-1, då Koivisto först missade pucken på anfallsblå, men var på mållinjen efter snabbt hemjobb och räddade på mållinjen sedan Andrén blivit överspelad. Marcus Sylvegård och Johan Fransson fick sitta två minuter var efter en intern uppgörelse efter 05:43 och vi spelade 4-4. Båda lagen blev fulltaliga igen, och vid periodens powerbreak var det lika i skott på mål, och ganska svängigt spel. Leksand skapade ett par riktigt farliga chanser och det kändes närmare 3-1 än 2-2 så här långt.

Efter powerbreak hade Lakers en lite bättre period, fler passningar gick till rätt adress och en del trafik framför Brage, men man fick inte riktigt till lika vassa lägen som sin motståndare. Slutet av perioden blev hemmalagets, som tryckte på ordentligt, framför allt förstalinan med Abbott, Lang och Hrivik skapade en hel del oreda framför Andrén. Sista minuten etablerade Växjö lite tryck i anfallszon, men hesa Fredrik gav hals och vi sammanfattade andra perioden med 1-0 i mål, 9-10 i skott på mål, och utvisningarna fördelades till 1x2 minuter för båda lagen.

Tredje perioden tog vid och nu ville vi se en snabb kvittering. Efter 02:56 fick Leksand Tomas Valkvae-Olsen utvisad för en hakning, och Lakers satte upp ett bra powerplay men man kom inte till de där farliga lägena, Leksand kröp ihop och boxade ut sina motståndare som tvingades ta avslut långt utifrån och med fri sikt för hemmamålvakten. När Leksand blev fulltaliga igen kom man i ett flygande anfall 08:31 där Oskar Lang fick iväg en puck som oturligt studsade på Koivistos ben och in i mål. Inget att göra åt ett sånt mål, men Växjö hamnade ju i brygga efter detta. Hemmalaget i momentum och man var ytterst nära 4-1 i anfallet efter.

Nu var goda råd dyra, powerbreak och 7:06 kvar att spela och minst två mål måste göras. Tyvärr lyckades inte Växjö freda sig, trots storspel av Andrén, så kom även 4-1 efter 16:29 då Abbott hängde sin andra balja för kvällen. Lakers fick Casey Bailey utvisad för en hakning 16:58. 5-1 gjordes under pp, men en misstänkt sparkrörelse videogranskades och målet dömdes bort. Men Leksand fortsatte att rada upp chans efter chans i powerplay. Med minuten kvar åkte Rahimi och Zackrisson ut för roughing. Matchen tog slut, och i anteckningsblocket summerade vi 4-1 i mål, 31-28 i skott på mål och 4x2 minuters utvisning för Leksand, respektive 6x2 minuter för Växjö Lakers.

Nästa hemmamatch är på lördag den 29.:e februari då Örebro gästar Vida Arena. Matchen börjar klockan 18:00 och hockey ska ju ses live, så säkra din plats: vlh.ebiljett.nu