Tung förlust i Dalarna
Publicerad: 2022-01-20
Kvällens drabbning i Tegera Arena blev inte vad vi hoppats på. Växjö började bra, men Leksand tog över kommandot i första perioden och behöll sen kontrollen resten av matchen genom en bra effektivitet och ett samlat försvar.

Tunga avbräck i kväll när både Joel Persson och Robert Rosén saknades i kvällens uppställning. Första perioden drog igång med Janis Kalniņš tillbaka mellan stolparna, och Kalniņš fick sträcka ut ordentligt redan efter ett par sekunder, när Leksand kom i flygande fart och Mikael Ruohomaa pangade på mot Lakers mål. Det var överlag bra fart under skridskorna över hela isen inledningsvis. Matchens första mål kom redan efter 02:41, Kasimir Kaskisuo i Leksands mål såg inte ett dyft sedan Växjö checkat fast pucken och fick upp den till Michael Krutil som snabbt bytte sida till en ren Peter Andersson som bombade in 0-1 till Lakers på riktigt Melart-manér. Bra start av Växjö.

Efter en ganska bra period från Växjö ett par minuter efter målet fick Leksand igång ett fint anfall med Jon Knuts, Emil Heineman och Martin Karlsson där Karlsson till slut fick pucken och Kalniņš fick kapitulera, 1-1 efter 06:57. Högt tempo nu och det hände grejer överallt på isen. Leksands topptrio satte hög press på Växjös backar, och Carter Camper hade faktiskt en stolpträff mitt i perioden. Efter powerbreaket var det Leksand som tryckte på ordentligt, och Växjö hade stora problem med att försvara sig. Kalniņš fick göra flera fina räddningar innan Växjö kunde bryta trenden och flytta spelet till Leksands zon ett tag.

Emil Forslund kom nästan fri men Leksandsbacken svarade för ett fint hemjobb och kunde avväpna Forslund, sen fick både Olle Lycksell, Glenn Gustafsson och Andrew Calof lägen, men Kaskisuo stod pall. Leksand svarade med ett nytt anfall där man på nytt bet sig fast i Lakers försvarszon, fick upp pucken till Patrik Zackrisson på blå som la pucken mot mål där Camper kunde styra in 2-1 till hemmalaget. Det svängde verkligen om denna perioden, och vi fick se lagen byta målchanser med varandra och skapa riktigt fina målchanser. Lakers började bäst, men hemmalaget käkade sig in i matchen och tog kommandot innan paus. Vi hade 2-1 på tavlan och skott på mål slutade 11-6 och inga utvisningar delades ut.

Andra perioden igång och det var hemmalaget som inledde inspirerat, och man satte också 3-1 efter bara 01:13. Det var återigen Carter Camper som höll sig framme och rakade in pucken bakom en överspelad Kalniņš. I bytet efter var man åter mycket nära ytterligare mål, när man pressade ner Växjö ordentligt. Samtidigt öppnade det upp sig lite bakåt när Leksand tryckte på, och Tobias Rieder var mycket nära en reducering. Men tyvärr blev det ytterligare ett mål i baken, Max Veronneau tryckte in en retur från Kalniņš efter 03:45. Kalniņš lämnade efter målet isen och Adam Åhman klev in mellan stolparna istället.

Men Växjö hittade inte alls sitt spel nu, och Åhman fick även han se pucken passera in bakom sig. Efter 05:21 då en annan Åman, Nils i förnamn hittade maskorna. Just nu stämde allt för Leksand, och ingenting för Växjö. Hur skulle laget kunna bryta denna förnedring? Leksand hade 10-1 i skott på mål efter 7 minuters spel, och 3 måls utdelning på samma tid. Efter dryga 8 minuters spel lyckades Lakers ändå bita sig fast en stund i anfallszon, vilket slutade med en kraftig crosschecking i ryggen på Erik Josefsson, och matchens första utvisning drabbade Patrik Norén. Chans för lite offensivt tryck nu då och ett mål stod ju högt på önskelistan för att gjuta lite hopp i grabbarna. Men en rejäl chans blev det, Richard Gynge fick pucken på nära håll men Kaskisuo klarade och hemmalaget var fulltaliga.

Tyvärr fick vi se Martin Lundberg lämna båset efter att han tagit emot en rejäl tackling, och vi får nog inte se honom mer under denna match. Det skulle dock komma ytterligare en chans i powerplay, då Matt Caito åkte ut 14:08 efter att han vräkt omkull Lycksell bakom Leksandsmålet. Denna gång kom Växjö bra in i zonen och Pontus Holmberg hittade Gynge i slottet och han tryckte till slut in sin egen retur och därmed sitt 15: mål för säsongen. Men glädjen blev kortvarig då Ruohomaa fick in sitt skott från blå bakom en skymd Åhman dryga minuten senare. Men sen kom Lakers i ett flygande anfall med Gynge och Rieder och efter mycket om och men fick till slut Rieder in pucken och åter tändes hoppet. 6-3 och snart paus, men med 1:20 kvar visades Glenn Gustafsson ut för en tripping, men Lakers stod emot och räddades av hesa Fredrik. Vi stängde denna galna period med 4-2 i mål, 17-8 i skott på mål och 2x2 minuters utvisning för Leksand och 1x2 minuter för Växjö.

Tredje perioden drog igång med dryga halvminuten kvar i boxplay, men Leksand gjorde inga större ansträngningar för att utnyttja läget, och Gustafsson var med i spel igen. Klart bättre spel av Växjö i inledningen av perioden, man hittade fram med sina passningar och lyckades checka fast Leksand flera gånger om, och hemmalaget fick slå ifrån sig ett par gånger. Då Lundberg klev av i andra hade Sam Hallam bara tre centrar att tillgå, och man rullade runt lite i kedjorna.

Efter knappa 7 minuters spel jobbade Växjö till sig en utvisning i anfallszon, och ett läge att reducera. Skulle man jobba sig ifatt så gällde det nog att ta denna chans. Men Leksand stod samlat upp och hade inga större problem att hålla emot, och utvisade Tobias Ekberg kom tillbaka i spel. Strax därefter visades Peter Andersson ut, och nu såg det mörkt ut. Men man klarade av boxplay och nu var goda råd dyra.

Avslutningen blev ungefär som man kunde tänka sig, Leksand stod upp bra och samlat, och gav sig inte iväg på några större offensiver utom när tillfälle bjöds. Lakers försökte och man skapade lite halvchanser, men man hade svårt att komma nära farligt område, där hade dalmasarna stängt igen. Den största behållningen i perioden var Adam Åhmans fina räddningar, men Växjö kändes uppgivna på slutet och 17:59 trillade 7-3 pucken in när Calle Själin fastställde slutresultatet. Vi summerade hela tillställningen med följande siffror: 7-3 på tavlan, skott på mål slutade 37-21 och 3x2 minuters utvisning för Leksand, resp 2x2 minuter för Växjö Lakers.

Nästa match är på lördag den 22/01 kl 15:15 då Växjö Lakers gästar Timrå på bortais. Se till att följa följa matchen på Cmore alternativt via våra sociala medier.