Oskarshamn tog bonuspinnen
Publicerad: 2021-01-30
Den sista matchen för Januari 2021 spelades under lördagskvällen mot Oskarshamn hemma i Vida. Och i OT vinner gästerna för första gången mot Lakers i SHL.

Ett nytt Smålands derby stod för dörren denna kalla kväll i slutet på Januari. IK Oskarshamn besökte Vida Arena för en ny drabbning. Och starten gick helt i hemmalagets smak. Efter bara 29 sekunders spel åker Lance Bouma rakt in i Källgren och fick vila två minuter.

Och då får vi se ett härligt spel från Calof Rosén och slutligen Emil Pettersson som lurar upp Cannata på Vidas läktare och vi har 1-0 redan efter 1.21.

Och det hinner inte gå mer än knappa två minuter när Emil Forslund fiskar upp en instick av gästerna i deras egen zon och Forslund skjuter 2-0 till hemmalaget redan efter 3.11. I den 12:eminuten åker Nichlas Torp ut på en en ungefär samma sak som Melart sist mot HV fiock matchstraff för. Torp ger sin näve i ansiktet på Gynge, men får bara 2 minuter.

Ett inte alls lika bra PP från hemmalaget tyvärr, och vi har väl egentligen ingen målchans alls under dessa två minuter. Istället får Brendan Gaunce vila efter 18.05 för en hakning. Och med bara 24 sekunder kvar av perioden lyckas Kim Rosdahl kvittera i PP efter framspelning av Robert Sabolic. Målet kommer alltså efter 19.36.

Lakers vinner skotten överlägset med hela 19-8 och perioden med 2-1. En ganska bra period trots allt från hemmalaget.

Den andra perioden blir en ända lång kavalkad av spel i gästernas zon och chanser från hemmalaget. IKO går på tänderna och till slut, efter 8.52 tvinga Martin Filander ta en time out för att få lite andrum.

Den som säger att idrott i allmänhet och hockey i synnerhet är logiskt vet inte vad dom pratar om. Efter en period som från första minut styrs av hemmalaget så är det bara gästerna som får utdelning i den andra perioden. Och det är Lance Bouma som trycker in en retur efter 11.39, under en avvaktande utvisning på Lakers.

Lakers är spelförande och det lag som driver matchen. Men ska man på nått sätt vara kritisk dessa två perioder så ska det väl vara att man inte är så stark in på mål med pucken. När man väl tar avslut kommer dom från svåra lägen utan trafik på mål. Och får man fria lägen så skjuter man antingen i magen på målvakten eller missar man hela målet.

Så ser man det så, så kanske 2-2 efter två perioder trots allt är ganska logiskt. Lakers vinner skotten med 14-6 och leder dessa totalt efter två perioder med 33-14.

Sedan får vi tyvärr bevittna den andra matchen i rad där Lakers gör en riktigt svag tredjeperiod. Gästerna äger tredjeperioden från början till slut och det är i stort sett ovänt sett till början av matchen. Det känns som hemma laget trampar vatten.

Därför kommer Oskarshamns 2-3 mål väldigt logiskt sett till hur matchbilden ser ut. Det är John Dahlström som styr in Brian Coopers skott från blå. Och efter målet så är det gästerna som trummar vidare och hemmalaget verkar har stämplat ut redan denna lördagskväll.

Därför kommer 3-3 målet från Karlström lika ologiskt som gästernas ledningsmål var logiskt. Karlström kommer in från vänsterkanten, skjuter ett ganska enkelt skott som Cannata räddar ner till hörnan. Där fiskar Karlström upp pucken och lägger den åter inåt mål. Och pucken går mellan Cannatas ben och in i mål efter 14.56.

Även de sista 5 minuterna går till gästerna som är nära att avgöra redan innan full tid. Men det blir overtime, där vi åter igen ser att hockeyn många gånger är ologisk. Men samtidigt som den är ologisk så finns det ändå logiska inslag. Efter ett bombardemang från Lakers inledningsvis, och gästerna inte får låna pucken, så är det till slut hemmalaget som ger pucken till en friställd Fredrik Olofsson som avgör matchen till gästernas fördel, 45 sekunder in i OT.

De logiska inslagen är väl kanske trots allt att Lakers ikväll har stora problem med det som varit bra en längre tid, nämligen målskyttet. Idag är det ofokuserat trots de snabba målen i början. Eller kanske pga de snabba målen i början, vem vet. Lakers skjuter 45 skott ikväll. Samtidigt så släpper man till 32 skott mot sig, vilket är högst ovanligt. Vi får ikväll vara glad för den pinnen vi fick.

En positiv sak fick vi med oss denna kväll i alla fall. Med poängen toppar vi nu SHL en poäng före Rögle BK. Dock med en match mer spelad.

Nästa match är på tisdag när Lakers gästar Linköping med nedsläpp kl. 19.00. Nästa hemmamatch är på torsdag då Leksand gästar. Även där nedsläpp kl. 19.00.