Växjö vann toppfighten i SHL
Publicerad: 2017-12-07
Ettan och tvåan i SHL:tabellen drabbade ikväll samman i Löfbergs Arena i Karlstad. Det blev en tillställning som slutade med tre poäng med hem till Småland.

Ikväll var det så dags för en liten seriefinal, när ett revanschsuget Växjö Lakers mötte formstarka Färjestad i Karlstad och Löfbergs Arena för tredje gången denna säsong. De båda lagen ligger ju etta respektive tvåa i tabellen. Efter mindre än två minuter så hamnade Calof på utvisningsbänken för en tripping. Och vi fick värma upp direkt i matchen med ett boxplay som spelades av ganska bra med Lakers-ögon sett. En riktigt vass målchans hade FBK men Fasth var med i målet och höll tätt. Strax efter vi blivit fulltaliga ramlade Josefsson över Fasth i en trasslig situation, Det var Nygård som tacklade Josefsson som föll över Fasth som såg ut att ha riktigt ont. Men han bet ihop och stannade mellan stolparna. Strax efter, efter knappa 5 minuter, drog Jesse Virtanen på sig en utvisning och det var dags för Lakers första powerplay i matchen. Efter ett par rejäla chanser så var Virtanen tillbaka på isen igen. Båda lagen stod upp bra på sin respektive blå, det märktes att båda lagen hyste stor respekt för varandra, och man var fullt medvetna om vad minsta misstag kunde betyda. I mitten på perioden så får Lakers med sig en ganska billig utvisning, Shinnimin är det som trippas ner efter att han själv haft klubban mellan benen på sin motståndare. I följande powerplay så skapar VLH flera farliga chanser, men Färjestad klarade av att hålla undan. Även efter Färjestad blev fulltaliga så behöll Lakers trycket i anfallszon. Andra halvan av första perioden så spelade man ganska avvaktande i båda lagen, men när chans gavs så växlade man upp tempot och det blev genast farliga lägen. Perioden slutar 0-0, efter en ganska välspelad period för båda kombattanterna.

Andra perioden startade i ett rasande tempo, flera chanser utspelade sig på båda hållen, men hemmalaget var de som skapade mest till en början. Men efter dryga fem minuters spel så var det kvällens bortalag som gjorde första baljan, det var (förstås!) Elias Pettersson som la en fin macka till Captain Reddox och mitt i slottet gör Liam inga fel, och Haugen fick se pucken flyga förbi. 0-1 på tavlan så långt alltså. Det blev dags för Lakers tredje powerplay nästan mitt i perioden då Åslund inte hinner med Shinnimins tempo, och under den avvaktande utvisningen så gjorde Haugen nog årets räddning då han förflyttade sig maximalt i sidled och räddade med ansiktsgallret. Lakers powerplay betalade sig även denna gång, Rosén spelade en crosspassning över till Pettersson, som laddade på ett skott vars retur inte Haugen kunde hålla och Rosén hade tomt mål att bara raka in pucken i. Domarna valde att videogranska målet med det var snabbt överspelat och godkänt. Strax efteråt var Haugen riktigt i blåsväder när VLH skapade flera riktigt vassa lägen och Netterberg hade ett läge som kändes inne, men spelet fortgick och Färjestad kom i ett flygande anfall direkt därefter, och Viktor Fasth fick släppa in en puck bakom sig, en fin styrning av Christoffer Törngren upp i Fasths högra kryss. Efter Färjestads mål videogranskades Netterbergs chans, och domarna ändrade beslutet på isen och godkände Netterbergs mål, vilket då raderade FBK:s mål, så istället för 1-2, kom det upp 0-3 på tavlan. Snacka om dramatik. Men strax efter detta fick Färjestad sin första pinne, då Sebastian Erixon satte dit det första godkända målet bakom Fasth. Och det var nästan en halv period kvar. Noah Welch gjorde sig skyldig för 2 minuter roughing med 8 minuter kvar, och FBK utnyttjade läget med en man mer på banan och reducerade ytterligare till 2-3 genom Michael Lindqvist efter en snygg passning från Johan Ryno. Med mindre än tre minuter kvar av perioden kvitterade FBK genom Oskar Steen. Från 0-0 till 3-3 på lite drygt 12 minuter, snacka om en händelserik mittperiod.

Sista perioden släppte vi direkt upp FBK genom en slarvig passning, men en bra backcheck och en bra Fasth i mål så klarade inte FBK att ta ledningen den gången. Öppningen av denna sista period kan bara sammanfattas med ett enda ord. Hysteri. Full gas på båda lagen med chanser på båda håll. Efter knappt fem minuter på matchklockan så ligger(!) Elias Pettersson ner när han spelar Shinnimin, som hittade Jonas Röndbjerg som stänkte dit sitt tredje mål i SHL. Minuterna senare hade Brodecki ett jätteläge, men Haugen höll tätt. Lakers såg pigga ut efter ledningsmålet, och hade både långa och ganska hårda pass i FBK´s zon, och när väl FBK fick tag på pucken så stod man upp på egen blå. Men Färjestad åt in sig i matchen igen, och flyttade upp spelet. Och med 9:30 kvar av matchen gjorde Dick Axelsson sin 200:e poäng i SHL, och det var kvitterat igen. Efter kvitteringen var det riktigt irriterat på flera håll på isen, Och när Oskar Steen åker på Fasth i målet så blev det två minuter i kurran för honom, och Lakers fick återigen chans i powerplay. Men FBK spelade aggressivt och VLH hade svårt att få till något riktigt bra spel. Färjestad klarade mycket riktigt av sitt boxplay utan några större konstigheter. Med 4:10 kvar av perioden så åkte Noah Welch ut för game missconduct, sedan han satt upp en handske i ansiktet på sin motspelare. 5+game och Lakers fick avsluta denna match i boxplay. Men med ca 3 minuter kvar får Shinnimin tag på pucken och snurrade runt och tillslut tog Ryno till en ej tillåten tackling på Brendan, vilket gav två minuter för boarding. 4-4 spel väntades således men med 2:02 tilldöms FBK straffslag efter bra backcheck och friläge, men Fasth var med och tog Lindquists straff. Och med 1:08 kvar så gjorde Lakers sitt femte mål, sedan Joel Persson mycket vackert hittar Erik Josefsson på bortre. FBK tog omgående ut Haugen och spelade 6-4 den sista minuten. Med 10 sekunder kvar plockar Fasth ett skott och FBK tar time-out. Men Lakers klarade av denna sista anstormning och vinner toppmötet i Karlstad.

På lördag väntar äntligen hemmamatch i VIDA Arena igen när Örebro Hockey gästar. Vi ses då!