Växjö Lakers vann över Mora med klara 5-2
Publicerad: 2018-12-28
Sista hemmamatchen för året blev en välspelad tillställning från Växjö Lakers sida där en stekhet Shinnimin noterades för ett hattrick.

Inledningen på första perioden bjöd på en kanonchans för Niclas Burström men Isak Wallin sträckte ut plockhandsken och gjorde en kanonräddning. Några byten senare höll sig Brendan Shinnimin framme på en retur och satte pucken på tennis i maskorna bakom Wallin och 1-0 var ett faktum redan efter 4:10. Minuten senare höll Filip Cederqvist på att komma runt sin motspelare Andrew Rowe och fick med sig en utvisning för en slashing på nämnde Rowe. Powerplay för Lakers efter 05:05 och det tog inte många sekunder innan vi hade en tvåmålsskytt på isen. Brendan Shinnimin vispade upp 2-0 i nättaket efter 05:19. Stärkta av de tidiga målen trummade hemmalaget på och vid matchens första powerbreak hade Lakers 10-1 i skott på mål. Wallin hade minsann att göra i inledningen på denna match. Strax efter powerbreaket var det dags för matchens andra utvisning, då Mikael Haga åkte på 2 minuter för en tripping. Ett bra uppställt spel renderade i några fina lägen, och Shinnimin åkte rakt igenom hela Mora och hattricket var inte långt borta. Med gästerna blev fulltaliga och lyckades istället genom en spelvändning reducera till 2-1 genom Matej Stransky 14:09. Men Växjö Lakers svarade ganska omgående då Daniel Rahimi la in en myra mot mål, och Pontus Netterberg styrde pucken framför Wallin som åter fick kapitulera och 15:58 ändrades siffrorna på jumbotronen till 3-1. Växjös dominans på isen stod sig perioden ut, och vi kunde sammanfatta statistiken från denna första period med följande siffror: Mål 3-1, skott på mål 20-3 och utvisningarna 2x2 minuter för Mora IK.

Period två startade och en hög klubba från Ryan Johnston på Shinnimin resulterade i 2+2 för förövaren och lite omplåstring för Shinnimin. Lakers spelade ett bra powerplay, och lite tejp stoppade väl inte en kanadensare? Hattricket fullbordades 05:07 då Shinnimin rakade in en retur från Wallin och 4-1 kom upp på tavlan. Mora var trots underläget på tå och när det gavs chans att vända spelet, så satte de full fart framåt. De skapade sig också några chanser och även Viktor Andrén fick visa upp insidan av sin plockhandske i en fin räddning ungefär mitt i perioden. I samband med periodens powerbreak så visades åter en Moraspelare ut, det var Växjöbekante Nils Carnbäck som gjorde sig skyldig till en slashing 10:47. Lakers gjorde ett ok powerplay, men Mora blev fulltaliga igen och fick dessutom chansen att spela powerplay då Växjö Lakers första utvisning kom 13:31, en tripping-utvisning på Pontus Netterberg. Lakers boxplay var effektivt och gästerna hölls på utsidan hela tiden och de hade väldigt svårt att komma till avslut. Netterberg fick åter beträda isen och 5-5 spel väntade. Mora hade lite momentum efter sitt numerära övertag, men Lakers spelade uppoffrande och antingen täckte skott eller såg till att Andrén hade fri sikt när Mora kom till skottläge. I slutet av perioden blev det lite grinigt och Robin Johansson försökte få igång Shinnimin genom en crosschecking mitt framför domaren, ett tilltag som resulterade i gästernas 6:e utvisning 19:27. De sista sekunderna rann ut och vi stängde period två med följande resultat: 1-0 i mål, 18-7 i skott på mål och utvisningarna 1x2 för Växjö och 4x2 för Mora.

Den tredje perioden började Växjö med en man mer då det återstod 1:26 på Johanssons utvisning. Det är ju alltid svårt att börja med powerplay direkt efter pausvila, och Lakers kom inte till i nån riktigt farlig målchans, utan Mora blev fulltaliga igen. Mora låg så klart på lite mer nu, de hade ju inget att förlora på det och de fick utdelning också, 04:39 reducerades ställningen till 4-2 då Andrew Rowe slog till en hoppade puck på backhand och den rullade oturligt in bakom Andrén. Växjö föll tillbaka lite och Mora gick hårt för trean, och det var flera gånger bud på att det skulle ringa. Andrén fick göra flera fina ingripanden för att freda sitt mål. 07:17 fick vi se ett debutmål i SHL av Lauri Tukonen, som presenterade sig för hemmapubliken, men vilken macka han fick! Austin Ortega hittade Tukonen på anfallsblå nerifrån eget mål, genom hela Moraförsvaret och Tukonen ställdes öga mot mask med Wallin och hittade luckan strax över vänster benskydd. 5-2 och det var kanske spiken i kistan, även om det var över halva perioden kvar. Lakers återtog kommandot i matchen efter sista målet och Mora orkade inte stå emot när Lakers gasade, utan satsade mycket på långa uppspel och snabba omställningar, vilket oftast resulterade i icing-avblåsningar. Med 7:29 kvar så skulle bortalaget få möjlighet till ett numerärt överläge, då Linus Fröberg åkte på en fasthållning 12:31. Mora spelade runt pucken runt Lakers box, som effektivt stängde både skottmöjligheter och passningsvägar, och Fröberg var snart på isen igen. Lagen spelade av de sista minuterna, men någon helhjärtad satsning blev det inte utan vi sammanfattade kvällens drabbning i VIDA Arena som följer: 5-2 i målprotokollet, 45-15 i skott på mål och utvisningarna fördelade enligt 2x2 minuter för Växjö och 6x2 minuter för Mora.

Nästa hemmamatch är den 10/1 kl 19.00 i VIDA Arena då Timrå står för motståndet. Hockey är ju bäst live så säkra din plats: vlh.ebiljett.nu