Strömwall: "Ville komma hem"
Publicerad: 2013-04-23

Malte Strömwall har spenderat de två senaste säsongerna i Nordamerika - men i våras valde han att flytta hem och nu är han en Växjö Lakers-spelare.

- Jag ser verkligen fram emot att få komma till Växjö, säger Malte Strömwall när vi når honom från hemmet i Linköping.

18-åringen är nyss hemkommen från Nordamerika där han spenderat de två senaste åren i Tri-City Americans i WHL. Den gångna vintern smackade högerskytten in 21 mål och 66 poäng på 66 matcher (att jämföra med 27 poäng på 64 matcher ifjol) vilket gav plats 37 i poängligan. 

Men nu flyttar han alltså hem.

- Jag ville hem, det hade jag bestämt innan jag skrev på för någon klubb. Jag ville hem och spela mot seniorer och känna på den ishockeyn, säger Malte. 

Hur var det i Nordamerika då?
- Det har varit lärorikt. Man spelar många bra matcher med bra tempo och mycket fysik. Och det är ofta fullsatt på arenorna, det är rätt sjukt om man jämför med juniorhockeyn i Sverige. Vi har spelat många matcher med över 10 000 personer på läktarna. Hockeymässigt så fick jag väldigt mycket förtroende, speciellt nu i vinter, och det kändes som att jag tog till vara på chanserna jag hade och då blev det också en del poäng.

Hur var det socialt?
- Det var inte så svårt eftersom jag var inneboende hos en familj som tog hand om mig. Jag hade också en rumskamrat som spelade laget och han hade bil så vi kunde ta oss vart vi ville. 

Varför Växjö Lakers?
- Det kändes som rätt val. Jag har bara hört bra saker om klubben, det är en ny satsning med en ny arena. Tränaren ska vara väldigt bra. Det ska även finnas en bra organisation runtomkring som är bra på att få fart på spelares karriärer. Det känns hur spännande som helst.

Att komma hem och lira i Elitserien är en dröm. 

- Jag har drömt om det där så visst blir det speciellt, säger Malte. 

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare?
- Jag är snabb, målfarlig och bra offensivt. Jag har inga förväntningar på kommande säsong utan jag ska bara ut och köra.  

Du har ju en berömd hockey-pappa i Johan Strömwall, hur är det?
- Det är bara roligt. Jag har alltid hängt i ishallen och det blir mycket hockeysnack kring matbordet.  

Växjö blir en helt ny erfarenhet för talangen. 

- Jag har väl varit i Lakerdome någon gång när jag var ung, men jag har inte varit i staden på tre eller fyra år. Men jag har hört att det ska vara fint, en bra stad att bo i. 

Vem är du vid sidan av isen?
- Jag är en lugn kille som gillar att hänga med kompisarna, kanske ta en fika eller spela lite tv-spel.

Känner du någon i Växjö Lakers?
- Jag känner Alexander Johansson. Min låtsaspappa är kusin med hans pappa så vi är nästan lite släkt (haha).  

Du är van vid att lira med jämngamla lagkamrater, nu blir du yngst. Hur tror du att det blir?
- Det blir nog lite speciellt. Jag kommer nog att få plocka en del puckar (haha). Men förhoppningsvis tar alla hand om mig.

Då hälsar vi dig välkommen till Växjö Lakers!
- Tack! 

Redaktör Jonas Gustavsson