Matchens profil: Daniel Åhsberg
Publicerad: 2011-11-02

Daniel Åhsberg vräkte in mål och poäng i allsvenskan, men väntar fortfarande på islossningen i Elitserien. Nu ser han fram emot derbyt mot HV 71.

– Det ska bli fantastiskt skoj. Det blir bra tryck på läktarna och förhoppningsvis blir det en välspelad match, säger 26-åringen som satt på läktaren i senaste derbyt då Växjö Lakers vann på straffar i Kinnarps Arena.

– Jag är mer nervös när jag sitter på läktaren för man blir så hjälplös. HV 71 var riktigt bra i den matchen, så det var starkt av oss att plocka poäng.

Gislavedssonen är van vid att spela derbyn, både med Växjö Lakers och Rögle.

– Första gången jag var med Rögle i ett derby mot Malmö kunde man inte ens prata med varandra på bänken på grund av att det var så livat, det var en speciell upplevelse. Man märker på fans och media att det är något speciellt när det är derby, men det är svårt att förklara varför det är speciellt på isen, det bara blir så.

Det snackas ju mycket inför derbyn, påverkar det uppladdningen?
– Jag brukar ladda på exakt samma sätt oberoende av vilka vi möter. Jag har alltid samma rutiner. Men det är klart att när man kommer in på isen och ser att man möter HV71, så kanske man taggar lite extra.

Du är ju från Gislaved och där håller man väl på HV 71?
– Jag gillar inte HV 71. Pappa spelade i Frölunda precis som jag själv, så HV 71 har alltid varit en stor konkurrent. Annars är det många i Gislaved som håller på HV 71.

Daniel Åhsberg har åkt in och ut i laget under säsongen, men har varit med i de åtta senaste matcherna.

– Det var fantastiskt skoj att komma in i laget efter att ha varit utanför och jag tycker det gick bra också innan jag fick en liten dipp för ett par matcher sedan. Det är lätt att spela med Johan Markusson och Erik Josefsson, vi känner varandra bra och de hjälper mig hela tiden, säger Daniel.

Du var het i första perioden mot AIK när du kom in, både med tacklingar och målchanser?
– Jag var nästan lite övertänd, men det kändes bra och jag tycker att jag kom in i det bra.

Är det stor skillnad att lira i Elitserien?
– Tempomässigt är det ingen stor skillnad, men gör man ett misstag blir man straffad hårdare, alla spelare är smartare och snabbare. Alla är så skickliga så man kommer inte undan om man gör ett misstag, det kunde man göra i allsvenskan.

Växjö Lakers har gjort en stark höst som nykomling hittills. Laget är sjua i tabellen.

– Vi har nog gjort det bättre än vad många trodde, men det är en lång serie så det är mycket som kan hända, menar Daniel.

Har ni ändrat mycket på upplägget sedan tiden i HockeyAllsvenskan?
– Det tycker jag inte, vi vet vad vi ska göra och det är samma upplägg som innan. Jag har sagt det flera gånger innan men det tål att påtalas igen: vi har en så pass bra grupp i laget att vi löser saker, och har någon en dålig dag så lyfter vi honom. Alla jobbar och ställer upp för varandra, det kommer man långt med.

Redaktör Jonas Gustavsson