Lördag Lör 11 September Sep
Torsdag Tor 16 September Sep
Lördag Lör 18 September Sep
Torsdag Tor 23 September Sep
Lördag Lör 25 September Sep
Torsdag Tor 30 September Sep
Lördag Lör 2 Oktober Okt
Tisdag Tis 5 Oktober Okt
Torsdag Tor 7 Oktober Okt
Lördag Lör 9 Oktober Okt
Tisdag Tis 12 Oktober Okt
Torsdag Tor 14 Oktober Okt
Lördag Lör 16 Oktober Okt
Torsdag Tor 21 Oktober Okt
Lördag Lör 23 Oktober Okt
Torsdag Tor 28 Oktober Okt
Lördag Lör 30 Oktober Okt
Tisdag Tis 2 November Nov
Torsdag Tor 4 November Nov
Lördag Lör 6 November Nov
Torsdag Tor 18 November Nov
Lördag Lör 20 November Nov
Torsdag Tor 25 November Nov
Lördag Lör 27 November Nov
Tisdag Tis 30 November Nov
Torsdag Tor 2 December Dec
Lördag Lör 4 December Dec
Torsdag Tor 9 December Dec

Ny situation för Evertsson

2 februari 2012 16:55

Växjö Lakers sportchef Henrik Evertsson har upplevt sin första januarimånad i Elitserien - och det var givetvis speciellt.


– Jag har varit sportchef i januari ett gäng gånger innan, men de åren har vi varit ett topplag i allsvenskan och inte varit så aktiva för att förstärka, utan då har vi följt marknaden lite mer på avstånd. I år gick styrelsen ut och tillsatte medel och därmed har vi aktivt sökt spelare, säger Henrik Evertsson.

– Om vi doppade tån i sjön i januari tidigare så kan man säga att vi har stått med vatten upp till midjan den här gången.

Men de måste vara skillnad på spelarmarknaden i allsvenskan och Elitserien?
- Alla världens spelare är aktuella för Elitserien, det är väldigt få som inte vill spela i den här serien. Är man i Elitserien är man alltid ett alternativ för spelarna. Å andra sidan så har man högre krav på killarna som kommer, kan jag tycka. Det är klart att det handlar om större pengar, men då känner jag också att man vill vara ännu mer noga.

Alla har hela tiden talat om den magra spelarmarknaden, och den har verkligen varit mager.

– Det har absolut varit färre spelare, inget snack om saken. Det finns flera förklaringar, några som jag vet och andra som jag inte har en aning om. Vi upplever en våg av unga spelare i Sverige just nu, och klubbar avstår från att vara aktiva eftersom de kan plocka från juniorerna. Det kan vi också när vår juniororganisation vuxit till sig om några år, men vi har inte samma förutsättningar som många andra att plocka växthuset just nu, menar Henrik.

– Sedan är det lite sämre ekonomiskt läge generellt i hockey-Europa och många klubbar har rättat truppen efter förutsättningarna. Många klubbar kan bära sina kostnader. Nu släppte Lev Poprad ett tvåsiffrigt antal spelare till slut, men hade de inte gjort det hade marknaden varit tom. Hade ett lag till varit i samma läge som Lev Poprad så hade skillnaden på marknaden varit stor och alternativen fler.

Det brukar komma spelare från Nordamerika också?
- Det var närmast nog ett obefintligt flöde från NHL i december. De som var där borta valde att stanna. Vi hade snack med ett antal spelare som vi tyckte var begravda i AHL och som vi erbjöd en satsning i Elitserien, men de kände att de var närmare NHL om de stannade i AHL.

Under januari framkom också uppgifter om att inte minst spelare i allsvenskan fick frågan om att spela i Elitserien. Trots att de hade kontrakt.

– Jag kan bara svara för oss men vi ställde frågan till ett antal allsvenska klubbar om de var villiga att släppa spelare, givetvis mot en ersättning. Svaret var dock uteslutande nej. Slutsatsen vi kan dra av det är att de allsvenska klubbarna mår inte sämre än att de prioriterar det sportsliga framför pengar, och på något sätt är det bra för det visar att klubbarna mår bra ekonomiskt.

Hur lätt är det att värva i januari då?
- Man ska veta att transfermarknaden i december och januari skiljer sig mycket från maj och juni, av naturliga skäl. Den enkla anledningen är att 99% av alla spelare har någonstans att spela. Det finns nästan inga spelare som är helt lediga och de spelarna som finns på marknaden måste man ofta lösa från deras klubb, och de releasepengarna lyfts sällan fram i media. I maj och juni så diskuterar man med spelaren och agenten och finns det intresse så mynnar det ut i en ren ekonomisk fråga, men nu måste det lösas med en annan klubb, och spelaren och klubben måste vara överens om att bryta och så vidare.

Känlan är att det värvas mindre i januari nu för tiden?
- Jag tror man får vänja sig av med det här att man måste värva i januari. Ska man vara ärlig så ska det ju inte finnas några spelare då, de ska ju ha kontrakt. Anledningen till att det finns spelare är att klubbar har ekonomiska problem och måste släppa spelare, och jag tror det kommer minska framöver i takt med att klubbar generellt blir bättre ekonomiskt. Jag tror att vi kommer se mer byten framöver, det har man sagt länge utan att det slagit igenom, men jag tror att det kommer. Det finns inga stängda ligor idag utan allt handlar om att spela så många matcher som möjligt och maximera intäkten, och därmed kan man inte släppa spelare på samma sätt.

Transferfönstret är stängt - men det blir inte semester för Henrik Evertsson.

– Att sportchefer tar semester när truppen är satt är en vanlig missuppfattning (haha). Det är mycket som måste ordnas med spelarna också, och de måste trivas. Nu fokuserar jag på att bidra så mycket som möjligt till att vi får en så bra placering i tabellen som möjligt, men sedan riktas blickarna redan mot nästa säsong. Det finns mycket att scouta av framöver.

Det är nu man ser vilka som kliver fram i viktiga matcher?
- Så är det, och det är klart att det är attraktivt med spelare som stiger fram nu, än de som har sina bästa månader i början av säsongen för att sedan dippa.

Hur mycket handlar om att fynda på marknaden?
- Det är inget självändamål att fynda. Allas budgetar tar slut någon gång och alla lag har spelare som kostar mer än andra. Du delar aldrig budgetkakan in 24 lika delar, utan ska du ha råd med de dyrare kakbitarna så måste du ha några kakbitar som är billigare. Varje bit är lika viktig för du måste använda alla om du ska få ihop det, men du kommer alltid ha dyrare och billigare spelare. En dyr spelare kan också vara ett fynd och en spelare blir inte dyr förrän han är dålig.

Hur svårt är det att planera med tanke på att man inte vet var man spelar nästa säsong?
- Det är klart att det är svårt och det är aldrig en bra situation att inte veta var man kommer bedriva sin verksamhet. Men jag utgår till 100 % ifrån att vi spelar i Elitserien. Att jobba på dubbla spår tycker jag är att dramatisera det lite för mycket.