Profilen: Johan Markusson
Publicerad: 2012-10-12

Numera känns det som en självklarhet att Johan Markusson är lagkapten i Växjö Lakers men veteranen var förvånad när han fick frågan om att ta över kaptensbindeln inför säsongen 2008/09.

– Jag kommer ihåg hur det var. Det var när Martin Romö flyttade och jag och Janne Karlsson hade ett möte under sommaren då han frågade om jag ville bli lagkapten. Det kom oväntat, men det kändes direkt att det var något stort och det var en ära att vara påtänkt. På den vägen är det, säger Johan.

– Jag plockade upp en del saker från Martin Romös ledarskap, men främst handlar det om att vara sig själv och det försöker jag vara.

Vad lärde du dig av Martin Romö?
– Jag kan inte peka på något speciellt, men det finns saker som lever kvar ännu idag. Jag hade en lagkapten i Oskarshamn som hette Thomas Gustafsson som också hade en del visdom att lära ut. Men som jag sade innan: det handlar främst om att vara sig själv. 

Vilken är den bästa lagkaptenen du haft?
– Jag har inte haft så många så jag får säga Martin Romö och Thomas Gustafsson.  

Och Johan har inte ens tänkt tanken att inte vara lagkapten.

– Nej, det har jag inte. Borde jag ha gjort det?, säger Johan och skrattar. 

– Det är ingen självklarhet att vara kapten men jag tänker inte på det och så länge andra vill ha mig som kapten är jag kapten. Jag är ingen person som tänker ”tänk om det var så”, utan jag arbetar utifrån förutsättningarna här och nu. Det är bara att köra utifrån läget som är nu, det är inte mer komplicerat än så. 

Är det skillnad att vara lagkapten i Elitserien jämfört med allsvenskan?
– Nej, det tycker jag inte. Det är inte exakt likadant, men man går in med samma grundförutsättningar. Jag blir ingen annan person bara för att jag spelar i en annan serie. De fundament jag håller mig till är så pass generella och bygger på sunt förnuft att serietillhörighet inte spelar någon roll.  

Senaste matchen i VIDA Arena slutade med straffseger mot Färjestad och Johan Markusson hoppas på samma publikstöd mot Brynäs.

– Det betyder oerhört mycket att ha publiken i ryggen och vi fick ett grymt stöd mot Färjestad. Det gör stor skillnad att de orkar stötta oss i både med- och motgång, säger Johan. 

Hur är känslan i laget?
– Vi har känt att vi varit på gång i flera matcher men det var först mot Färjestad som vi fick utdelning. I takt med att man spelar bra och tycker att man gör allt i sin makt för att vinna men inte lyckas så bygger man upp ilska och frusteration. Den ilskan och frusteration måste man lagra och få ut i matchen efter för då kommer utdelningen förr eller senare. Vi får inte fastna i någon födelsedagskänsla bara för att vi tar poäng, vi måste bara köra vidare. 

Matchen i VIDA Arena startar 18.30, men arenan öppnar redan 16.30 - välkomna då!

Mellan 16.30 och 18.00 är det dessutom Happy Hour i arenan med 35% rabatt på mat och dryck.
» Läs mer om Happy Hour

» Boka biljett 
» Restaurangbokning 

Efter matchen är det efterfest på plan 4.
» Efterfest på plan 4

Redaktör Jonas Gustavsson