SM-GUUUUUULD
Publicerad: 2021-05-10
ref
Växjö Lakers svarade för sin absolut bästa match i hela slutspelet ikväll när man slog Rögle med hela 6-2 i den femte och direkt avgörande finalmatchen. Rögle hade möjligheten att ta matchserien vidare, men ikväll var siktet från Sam Hallam och alla andra i Växjö Lakers inställt redan från start, och det var inget annat än seger och SM-Guld som räknades.

Växjö inledde precis som Rögle med korta intensiva byten, men Växjö var det lag som hade de farligaste målchanserna inledningsvis. Efter 05:26 visades Martin Lundberg ut för en fasthållning av klubba och Rögle fick matchens första powerplay. Men Lakers boxplay såg till att Rögle inte fick ut något av det. Växjö såg pigga ut på skridskorna, ivrigt påhejade från läktarna i första halvan av perioden.

Men Rögle tryckte på och var snabba på omställningarna, något som öppnade för Växjö offensivt, och Richard Gynge var framme hos Johan Gustafsson och försökte gå köksvägen, men där var det stängt. Mot slutet på perioden visade även firma Holmström/Karlström och Sylvegård att de var heta när de snurrade runt Rögles målkasse. Men det var Ängelholmarna som öppnade målskyttet, Olli Palola fick pucken efter en fin räd av Éric Gélina, och kunde raka in den i tom kasse. Rögle hade lite momentum efter målet, men vi kunde till slut stänga perioden med följande statistik: 0-1 i mål, 5-9 i skott på mål samt 1x2 minuters utvisning för Växjö.

Andra perioden inleddes med ett par fina lägen från Växjö, bland annat Joel Persson som la en myra tätt över ribban. Efter fem minuters spel hade Växjö 7-1 i skott på mål, men Johan Gustafsson var stabil i målet. Minuten senare fick vi ett kortare avbrott, Erlend Lesund satte in en rejäl bröstvärmare på Jack Drury, och Christian Folin blev irriterad, men tacklingen var juste, och domarna valde helt rätt att låta allt passera utan åtgärd.

Ytterligare någon minut senare var Lesund i hetluften igen, denna gången satte han en sen tackling upp mot huvudet på Ludvig Nilsson, och denna gången åkte han ut 2+10, och Lakers fick spela powerplay för första gången ikväll. Växjös satte upp ett par fina lägen i powerplay, men inget som blev riktigt farligt. Men i samma stund som Rögle blev fulltaliga så kom nästa utvisning, denna gången var det Mattias Sjögren som åkte ut för en hög klubba. Länge såg det ut att inte bära frukt i detta powerplay heller, men det ändrade stekhete Pontus Holmberg på, som fräckt tryckte sig in framför Johan Gustafsson och lyfte pucken högt upp i bortre krysset.

Med 5 minuter kvar på perioden visades Ilari Melart ut för en tripping, och det blev omställning till boxplay för våra blåa killar. Heta känslor och fysiskt spel överallt på isen nu, men Växjö stod upp bra mer en man mindre. Med knappa 20 sekunder kvar av utvisningen fick vi en dubbelutvisning på Leon Bristedt och Tim Erixon som hade en egen uppgörelse framför Erik Källgren, men de utvisningarna kvittades bort och spelet fortsatte. Helt klart Växjös bästa andraperiod i slutspelet, som stängdes med följande siffror: 1-0 i mål, 11-8 i skott på mål och 2x2 minuters utvisning för Växjö, och 3x2 (+10) för Rögle.

Tredje perioden inleddes med ganska avvaktande spel, men efter bara 02:50 slog Marcus Sylvegård fram pucken till Fredrik Karlström, som åkte ifrån sin försvarare och stänkte in ledningspucken i första krysset. Växjö hade bud på ett tredje direkt efter, när Brendan Gaunce och Emil Pettersson kom i en 2-1, men Johan Gustafsson räddade den gången.

Växjö fortsatte pressa på högt i banan, och Rögle hamnade lite på hälarna efter Växjös ledningsmål. Frustrationen bland Röglespelarna märktes av, Dennis Everberg slog sönder Miika Koivistos klubba och hamnade i utvisningsbåset 10:17. Powerplay för Växjö Lakers och ett gyllene läge att göra 3-1. Skulle denna kväll gå till historien? Ja, i alla fall tänkte Jack Drury det när han klappade in 3-1 på en retur från Richard Gynges skott och med 12:14 på klockan.

Cam Abbott tog time-out med 06:14 kvar, och gav de gröna direktiv om full fart framåt och med 05:50 kvar tog man ut Johan Gustafsson och spelade 6-5, men Pontus Holmberg vann pucken i mittzon, och fick fram den till Marcus Sylvegård som satte 4-1 i tom bur 14:26. Gustafsson lämnade igen efter en kort sejour på isen, och då hittade Robert Rosén Jack Drury som satte 5-2 i det tomma målet och där rasade nog alla möjligheter för Rögle. Som lök på laxen gjorde slutspelets succékedja även 6-1, då Marcus Sylvegård hittade Fredrik Karlström som hittade Pontus Holmberg som gjorde sitt andra för kvällen. Rögle fick in en tröstpuck med 01:59 kvar på klockan genom Olli Palola, men resten av matchen spelades bara av i väntan på att få utropa Växjö Lakers som Svenska Mästare för tredje gången. Matchen i siffror slutade 6-2, 26-27 i skott på mål och 4x2 minuters utvisning för vardera lagen, plus ett personligt straff på 10 minuter för Rögle.

GRATTIS VÄXJÖ LAKERS, både seriesegrare och svenska mästare 20/21!