Matchboll efter övertidsseger i Norrbotten
Publicerad: 2023-03-22
Ny match, nya förutsättningar gällde på onsdagskvällen när Lakers flög upp till Luleå för match 4. Efter en sen kvittering i slutet av matchen, kunde Lakers sen vinna tidigt in i övertidsspelet. Hjälte blev Hardy Häman Aktell.

Efter den heta match 3 i Vida Arena i måndags vände kvartsfinalserien tillbaka upp till Luleå för match 4. Ställningen inför dagens drabbning var 2-1 i matcher för Växjö Lakers.

Det är en lite hafsig matchinledning där egentligen inget lag riktigt tar initiativet. Kanske att inledningen går till gästerna på poäng. Men efter att Hardy Häman Aktell åkt ut för en interference efter 15.19 tar hemmalaget över taktpinnen lite grann. Man får ett litet momentum som håller i sig några minuter.

Men framåt slutet av den första perioden lyfter Lakers en aning och skapar ett par riktigt bra lägen. Men precis som i de tidigare matcherna så slutar den första perioden mållös. Och alla siffror vittnar om hur jämn matchen är så långt. Skotten slutar 8-7 till hemmalaget. Men Lakers vinner tekningarna knappt med 8-9. En inledning med en del individuella misstag, men som sagt en jämn period.

Den andra ronden bjuder på mycket mer intensitet och även mål. Och det är hemmalaget Luleå som öppnar kvällens målskytte efter 1.58. Och det är Brendan Shinnimin som gör sitt femte mål i slutspelet så långt. Han styr snyggt in 1-0 på skott från Oscar Engsund. Sen ska det dröja fram till 5.31 innan vi får nästa mål i matchen. Och det är en kvittering från Kalle Kossilas klubba efter att man jobbat fast pucken i offensiv zon. Ågren hittar till Stjernborg bakom mål som i sin tur hittar Kalle Kossila framför mål.

Men det ska visa sig att försvarsspelet inte riktigt satt sig i inledningen av den här matchen. När klockan stannar på 7.00 så har Luleå vänt ett anfall från Lakers till en kontring där Filip Pyrochta bär pucken in i offensiv zon, spelar ut till Olausson och sen går hela Lakers försvaret bort sig på samma sida och Tyrväinen för pucken av Olausson på motsatt sida och kan prickskjuta in ny ledning för hemmalaget.

Strax efter målet får Lakers möjligheten i powerplay när Konstantin Komarek åker ut för en fasthållning på Martin Lundberg. Men jämfört med i måndags så får man i stort sett inte till nånting i detta PP. Man spelar krångligt, långsamt och det blir inte mycket av det alls. Andra halvan av den andra perioden blir mycket ställningskrig och båda lagen har sina halvchanser men det stod 2-1 till Luleå när signalen ljuder för två spelade perioder. Lakers vinner skotten i den andra med 5-7.

Den tredje perioden blir trevande och försiktig från bägge håll. Lakers spelar väldigt lugnt, kanske för lugnt med tanke på alla frånfälle av spelare som Luleå har. Bara i den här matchen har två utgått. När perioden passerar halva tiden så känns det inte alls som att Lakers har vad som krävs den här aftonen. Särskilt när Glenn Gustafsson samtidigt åker ut för en fasthållning som är svår att prata bort.

Men Lakers reder ut den här utvisningen. Efter detta börjar man sakta öka tempot. Vilket bär frukt ganska snabbt. Först är det Carl Mattsson som åker på en slashing efter 16.10 på Toby Rieder. Sen har vi trollmannen Persson i powerplay som har sina små finesser. Som när han fintar pass upp till Bengtsson för att istället spela in till Ågren som förlänger till Kossila som skjuter 2-2 i tomt mål. Målet kommer efter 17.08 och genererar en fortsättning och den här finalseriens första overtime. Lakers vinner skotten i tredje perioden med 7-9.

Men overtime blir inte så lång. Vi får ett avgörande redan 1.25 in i den. Och det är Hardy Häman Aktell som skickar ett höstlöv längst upp på blålinjens vänstra hörn, som olyckligt för Luleå tar på Pontus Själins skridskor och upp i taket bakom Lassinanti. Det blir det enda skottet på mål och i mål i den fjärde perioden. Detta förkunnar 3-1 i matcher för Växjö Lakers som vinner med 2-3. Även skotten vinner man totalt med 20-24.

Match 5 ser vi på fredag kväll i Vida Arena med nedsläpp kl. 19.00. Se till att säkra din festbiljett denna hockeyfredag.