1 poäng efter OT i premiären
Publicerad: 2021-09-11
Det var två taggade lag som drabbade samman i VIDA Arena i eftermiddag. Lakers inledde ganska bra, och tog ledningen i matchen men Färjestad jobbade sig ifatt och förbi. Växjö krigade sig dock tillbaka och tog matchen till förlängning och straffar, där gästerna till slut knep extrapoängen.

Första perioden inleddes till en taggad och högt ljudande publik i VIDA Arena, så efterlängtat och vackert som det bara kan vara. Och ljudnivån bara ökade när Emil Forslund stänkte dit ledningspucken i tomt mål efter bara 02:25, vackert frispelad av Victor Stjernborg. Strax därefter var Färjestad mycket nära att kvittera, men Janis Kalniņš räddade första och även sin egna retur som gick rakt ut till motståndare. Annars var det Lakers som inledde matchen starkast, man var flera gånger framme och skapade riktigt vassa chanser framför Henrik Haukeland i gästernas mål.

Matchens första utvisning kom efter knappt 6 minuter spel, åter i ett bra anfall från Växjö. Powerplay inleddes lite skakigt, och Färjestad slog ifrån sig. Tyvärr dömdes Pontus Holmberg ut för en hakning när han lyfte undan klubban på en Färjestadsspelare, 35 sekunder in på powerplayet. Det innebar ätt gästerna fick 35 sekunder i spel 5-4 i andra änden av utvisningarna, men Lakers stod upp bra och försvarade sig bra.

Gästerna lyfte upp spelet lite i andra halvan av perioden, och det var ganska jämt spelmässigt under långa perioder. Dock kom Växjö till både fler och farligare målchanser. Man fick också en ny möjlighet i powerplay sedan man tvingat fram en slashingutvisning på Mikael Wikstrand 14:01. Lakers powerplay var mycket bättre denna gång, och man radade upp ett antal fina chanser som nästan gick hem, men efter dryga minuten åkte Robert Rosén ut för en hakning, och vi fick samma scenario som i början på perioden. Med knappa 2 minuter kvar kom nästa Färjestadsutvisning, en hakning på Linus Johanson som fick sätta sig på botbänken. Denna gången utnyttjade Lakers läget och Richard Gynge skrev in sig i målprotokollet 19:13. Vi gick till pausvila med 2-0 på tavlan, 15-8 i skott på mål, utvisningarna fördelades med 2x3 minuter för Lakers respektive 3x2 minuter för Färjestad.

Andra perioden inleddes med ett högt jubel från läktaren, dock var det inget på isen som föregick det, utan jumbotronen zoomade in på mannen, myten och legenden: The man behind the mask: Viktor Fasth, som så klart följde premiärmatchen från läktaren. Spelmässigt var det inledningsvis ett ganska böljande spel, och ganska få riktiga chanser. Gästerna fick möjlighet att spela powerplay efter en trippingutvisning på Peter Andersson efter 03:30. Lakers box, som ju varit bra under försäsongen, sattes nu på hårda prov. Men man klarade av det hela på ett lugnt och tryggt sätt och Kalniņš i målet kändes minst lika trygg i sitt agerande. Strax därefter fick han däremot kapitulera. Gästerna snurrade runt försvaret och fick en puck på mål, där Victor Ejdsell kunde peta in returen efter 07:28 spelat.

Lite efter reduceringen visades Glenn Gustafsson ut för en tripping, och gästerna fick ännu ett powerplay. Men en grymt jobbande box lyckades hålla undan, trots att man stundtals var ganska hårt ansatta. Lakers fick till slut in Gustafsson på isen igen och periodens powerbreak kom lagom därefter, så spelarna kunde hämta andan lite. Viktor Stjernborg fick tag i pucken i anfallszon och höll i den starkt, och jobbade till sig en utvisning på Jacob De La Rose med 8 minuter kvar och Växjö satte upp ett riktig bra powerplay och skapade rejäl oreda framför Haukeland, men man lyckades inte trä in pucken utan gästerna blev fulltaliga igen.

I slutet på perioden fick Färjestad ytterligare en möjlighet i powerplay, sedan Lakers åkte på ett lagstraff för felaktigt byte, vilket var ganska hårt dömt. Gästerna fick iväg ett par skott, sedan fick vi ett längre spelavbrott när sargen behövde repareras. Eftersom det var ganska kort tid kvar avbröts perioden och vi fick gå till en tidig pausvila. Så efter periodpaus spelade vi klart de 03:42 som återstod, innan tredje perioden började. Gästerna spelade klart sitt powerplay, man skapade en riktigt farlig chans men Kalniņš lyckades freda maskorna. Sen var det Lakers för hela slanten de sista två minuterna, det osade hett kring Haukeland men tiden rann ut och andra perioden slutade 0-1, skotten på mål blev 17-13 och utvisningarna 3x2 minuter för Lakers och 1x2 minuter för gästande lag.

Lagen bytte sida och tredje perioden tog vid, och Färjestad kvitterade matchen redan efter 01:15 genom Martin Johansson, som placerade in pucken lågt bakom en skymd Kalniņš. Jämt på tavlan, och ganska jämt på isen också. Lakers hade mest puckinnehav och skapade flera vassa chanser, medan Färjestad kanske inte var lite produktiva, men väl så farliga när de gavs chansen. Ganska mycket stök och bök inledningsvis på denna tredje period, och pucken hoppade och studsade lite som den ville kändes det som.

Mitt i perioden var det åter Växjö som tog tag i taktpinnen, efter att Färjestad haft en ganska lång och bra offensiv. Och det var Pontus Holmberg och Viktor Stjernborg som visade vägen genom starka insatser och bra beslut. Lakers trampade på och man hade flera riktigt bra målchanser, bland annat en puck som nästan strök mållinjen i sidled. Haukeland svarade också för flera svettiga räddningar.

Det var det ett massivt tryck mot Färjestadskassen, och värmlänningarna var hårt tillbakapressade och tog också time-out 15:24. Gästerna fick därefter utdelning i en spelvändning, där Gustav Rydahl pricksköt i krysset 16:58. Inte alls rättvist med tanke på spelutvecklingen i perioden. Sam Hallam tog ut målvakten direkt efter målet och det taktiska draget gick hem när Hugo Gustavsson noterades för sitt första mål i Växjödressen, och genom den kvitteringen tog han matchen till förlängning. Tredje perioden summerade vi till 1-2 i mål, 11-6 i skott på mål och inga utvisningar.

I förlängningen vann Färjestad tekningen, men Lakers tog strax hand om pucken, och sen var Joel Persson nära två gånger om. Sen böljade spelet fram och tillbaka, men det var Växjö som skapade flest chanser, dock rann tiden ut och det blev straffläggning, där Färjestad tog med sig extrapoängen ikväll genom mål av Victor Ejdsell. Statistiken efter matchen skrev vi ihop till 44-27 i antal skott på mål och 5x2 minuter utvisning för Växjö, respektive 4x2 minuter för Färjestad.

Straffomgång 1: Victor Ejdsell Mål, Olle Lycksell Miss

Straffomgång 2: Daniel Viksten Miss, Julius Nättinen Miss

Straffomgång 3: Michael Lindqvist Miss, Joel Persson Miss

Nästa match är på torsdag den 16/9 kl 19:00 då Örebro kommer på besök till VIDA Arena. Säkra din plats: (http://vlh.ebiljett.nu) eller följ matchen på Cmore alternativt via sociala medier.