Lokala råvaror i fokus för restaurangen i Vida Arena
Publicerad: 2024-05-16
Nyhet
Globala i tankarna men lokala i inköpen så gick tankarna när restaurangen i Vida Arena slog upp portarna för första gången för drygt tio år sedan. Mycket har utvecklats sedan starten men lokala matråvaror är fortfarande lika viktigt.

- Det känns bra i magen att kunna säga att något kommer från Kvillsfors jämfört med franska solkusten, säger Per ”Pelle” Berglund, driftchef i Arena Service i Växjö AB som står för all mat och dryck i Vida Arena.

År 2011 invigdes Vida Arena och sedan dess har det funnits en restaurang med fullständiga rättigheter. Per ”Pelle” Berglund har lång erfarenhet inom restaurangbranschen, både som finkock, köksmästare och som lärare inom restaurangbranschen. Han och entreprenören Anders Öman var med och byggde upp restaurangen och för duon har det lokala alltid varit centralt.  

- Både jag och Anders hade ett liknande tankesätt, vi skulle vara glocala. Och med glocala menade vi att vi skulle ha en global inspiration men att vi skulle nyttja de lokala förutsättningarna som finns. Vi skulle handla lokalt i den mån det går, berättar Pelle Berglund.

I dag serveras det en lunchbuffé bestående av fisk, kött och vegetariskt och under matcherna serveras ytterligare några menyer, allt från Wallenbergare till 9-rätters smakmeny i premiumdelen The View.

- Oavsett var du vill avnjuta en matbit i arenan så ska det vara lagat på lokala råvaror. Vi köper exempelvis en del kött från Smålandsskafferi och Åkes hemchark i Tingsryd. Den kyckling vi serverar kommer från Öland eller Småland och den fisk vi serverar är oftast färsk, i stället för frusen och vår fisk är alltid MSC-märkt.

Varför är det lokala viktigt för er?
- Våra inköp är relativt stora och det kan ibland vara svårt att handla lokalt. Vi får även sätta oss in och titta på vad som är tillgängligt. Men för oss är det självklart att vi ska vara med och stötta det lokala jordbruket. Det är även lättare för oss att vara med och sätta krav på våra leverantörer, hur de framställer råvarorna och under vilka förutsättningar de tas fram, säger Pelle.

Kommunikatör Hanna Södergren