Vinst i första kvarten
Publicerad: 2024-03-21
Defensiv, tråkig hockey, med två målvaktsgiganter borgade för en målsnål första kvartsfinal mellan Växjö och Luleå enligt många. Men det var en fartfylld, känslofylld, spännande och rafflande batalj av slutspelskaraktär som utspelade sig på isen i VIDA Arena ikväll, där Växjö till slut vann 5-3.

Första perioden i årets första slutspelsmatch är till ända. Perioden inleddes i ett ganska högt tempo, där båda lagen kände lite på varandra utan att direkt komma till några farliga målchanser. Det är ju två ganska försvarsskickliga lag i denna kvartsfinal. Växjö tryckte på och fick iväg ett par avslut mot Joel Lassinantti, men Luleå fick tag på pucken och kom i en snabb kontring, och Emil Larmi fick se första pucken mot honom passera in i nätet bakom. Det var David lilja som drog i väg ett skott som framrusande Frédéric Allard fick klubbspetsen på och ställde Larmi. 0-1 efter bara 04:21 spelat. Drömstart för Luleå som egentligen inte hade skapat någonting framåt innan målet.

Växjö hängde inte läpp, utan man trampade på ställde ganska bra frågor mot Lassinantti, som dock agerade bra och nekade. Ända fram till strax efter periodens powerbreak när Marcus Sylvegård, Kalle Kossila och Manuel ågren snurrade runt i Luleås zon, och Kossila fick upp pucken till Joel Persson som stod redo på blå med laddad bössa. Framför Lassinantti stod Manuel Ågren och fick klubban på trissan vilket fick taket på VIDA Arena att lyfta. Med dryga 5 minuter kvar fick Växjö chans i powerplay när Linus Omark drog ner Kossila med sin klubba och fick vila två minuter. Växjös powerplay var bra, men Lassinantti var bättre. Men det var bud på fler mål för Växjö, bland annat ett skott från Keegan Lowe som Lassinantti räddade, men pucken gick rakt upp, och dansade ner på målvaktens rygg, och sen tyvärr utanför. Men vi gick till pausvila med 1-1 på tavlan, och denna rysare har bara börjat.

Andra perioden började bortalaget bäst, Växjö såg nästan lite handlingsförlamade ut och flera 3-2 och 2-1 lägen fick gästerna med sig alltför lätt. Men Växjö tog snart tag i saken och man skapade ett par riktigt heta lägen framför gästernas mål. Det märktes väl att slutspelet nu var igång på riktigt, tacklingarna var hårdare, blickarna mer penetrerande, och kramkalas efter var och varannan avblåsning. Det började också komma en del efterslängar som domarna än så länge lyckades lösa utan att ta till utvisningar, men det är väl bara en tidsfråga under dessa tighta matcher, det ska ju vara lite tuffare i slutspelet.

Andra halvan av perioden växlade Lakers upp i tempo, och skapade direkt ett par vassa avslut mot Lassinantti, och efter lite gnugg fick Växjö med sig en utvisning på Pontus Andreasson för en tuff interference på Joachim Blichfeld. Växjö ställde upp, och efter bara 21 sekunder var det 2-1 på tavlen efter ett fint mål av Noah Östlund. Strax därefter kom en billig utvisning på Emil Sylvegård för en tripping där Erik Gustafsson ramlade väldigt lätt. Växjö gjorde dock ett mycket bra boxplay, där första minuten mer eller mindre tillbringades i Luleås zon tack vare fina insatser från både Ludvig Nilsson och Noah Östlund som dödade mycket tid. Växjö blev fulltaliga och perioden tog slut, med en skön, men skör ledning.

I tredje perioden kvitterade Luleå efter bara en minut, ett mycket märkligt mål där Pontus Andreasson liggandes fick klubban på pucken som väldigt märkligt och med knapp styrfart letade sig in mellan Emil Larmis benskydd. Strax därefter återtar Växjö ledningen genom 3-2 av Manuel Ågren som gjorde sitt andra för kvällen. Dock blev glädjen kortvarig när Juhani Tyrväinen dryga minuten senare kvitterade till 3-3. 3 mål inom loppet av 4,5 minut, en händelserik start på perioden kan man väl säga utan att överdriva.

Ännu en gång tryckte Växjö på gasen., och puckarna ven runt Lassinantti. Men Luleå kröp ihop och försvarade sig väl, samtidigt som man låg på lur på Växjös blålinje för snabba omställningar. Men Växjö kan också det här med omställningar. Marcus Sylvegård drev upp pucken på högersidan från egen zon, hittade över med en crosspassning till Manuel Ågren, som hittade Robert ”Raketen” Rosén som kom mitt i slottet och kunde överlista Lassinantti. Luleå tog time-out och plockade målvakten för en sista forcering, men Hugo Gustafsson satte 5-3 med mindre än två minuter kvar, vilket också blev slutresultatet efter att Luleås kapten Erik Gustafsson hamnade i utvisningsbåset och grusade alla planer för Luleå att komma ifatt.

Sammanfattning:

0-1 #3 Frédéric Allard 04:21 (ass #40 Lilja, #10 Emanuelsson)

1-1 #62 Manuel Ågren 12:24 (ass #94 Persson, #11 Kossila)

2-1 #45 Noah Östlund 36:28 (ass #11 Kossila, #18 Sylvegård)

2-2 #96 Pontus Andreasson 41:00 (ass #67 Omark)

3-2 #62 Manuel Ågren 43:26 (ass #11 Kossila, #21 Cooper)

3-3 #21 Juhani Tyrväinen 44:33 (ass #67 Omark, #29 Gustafsson)

4-3 #87 Robert Rosén 55:32 (ass #62 Ågren, #18 Sylvegård)

5-3 #28 Hugo Gustafsson 58:12 (utan ass)

Skott på mål 25-20 (11-4, 5-7, 9-9)

Nu laddar lördagen då kvartsfinal 2 går av stapeln. Pucken släpps 15:15, och hockey ska ju ses live så skaffa din biljett på (http://vlh.ebiljett.nu) eller följ matchen på Tv4 Play eller via Växjö Lakers sociala medier.